Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Gerçeker’in söylemediği yandaş ve sırdaş yargı!

Gerçeker’in söylemediği yandaş ve sırdaş yargı!  

Gerçeker’in yakındığı ‘yandaş yargı’ya kamuoyu hiç de yabancı değil. Zira yargı  mensuplarının karıştığı pek çok hukuk skandalı, bağımlı yargının kanıtı gibi

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker’in 2010 Adli Yılı açılışında konuşma metninde bulunmasına rağmen okumadan atladığı ‘yandaş yargı’ ifadesi, geçmişte yaşanan hukuk skandallarını akla getirdi. Ergenekon sanığı ve Kent Otel toplantılarının müdavimlerinden Engin Aydın’ın bazı davalara müdahale ettiğini itiraf etmesi, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt’ün eşi Ferda Paksüt’ün Ergenekon davasında ‘Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs’ten yargılanması bunlardan sadece birkaçı.

1-) YÜKSEK YARGIDA ‘SIZDIRMA’

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanvekili Osman Paksüt’ün eşi ve Ergenekon sanığı Ferda Paksüt’ün mahkeme üyelerinin mahrem bilgilerini ve gerçek olmayan haberleri gazetecilere sızdırarak AK Parti aleyhindeki kapatma davası için baskı oluşturmaya çalıştığı ortaya çıkmıştı. Ferda Paksüt’ün Ergenekon sanıklarıyla telefon görüşmeleri yaptığı ve bazı görüşmelerinde eşi Osman Paksüt’ün de yanında olduğu belgelenmişti. Ferda Paksüt’ün AYM Başkanvekili olan eşinden öğrendiği ‘içerden’ bilgileri çevresine ve örgüte aktardığı tespit edilmişti. 

2-) KAÇMAZ’A ERGENEKON ÖVGÜSÜ

Tartışmalı kararlara imza atan Sincan 1. Ağır Ceza Hakimi Osman Kaçmaz hakkında Ergenekon sanıklarıyla ilişkilerini ortaya koyan deliller ışığında inceleme başlatılmıştı. Adalet Bakanlığı, soruşturmanın bir yıl önce başlatıldığını açıklarken, bu süre zarfındaki dinlemelerin de mahkeme kararlarına dayandığının altını çizmişti. Kaçmaz’ın adı Ergenekon iddianamelerinde de yer almıştı. Ergenekon sanığı avukat Kemal Kerinçsiz, Cumhurbaşkanı Gül’le ilgili ‘Kayıp Trilyon’ davasında usule aykırı karar veren Kaçmaz için övgü dolu ifadeler kullanmıştı.

3-) YARSAV MUHALEFET PARTİSİ GİBİ

Hakkında soruşturma devam eden YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminaoğlu’nun Ergenekon sanığı Engin Aydın’ın avukatını arayarak, “Emniyetteki sorguda ne sorulursa sorulsun cevap vermesin” dediği ortaya çıkmıştı. Eminağaoğlu, Ergenekon savcılarını hukuka aykırı olarak etkilemeye teşebbüs, resmi sıfatını kullanarak bir kısım şüpheli ve sanıklar lehine soruşturmanın usulü ve seyri ile ilgili eleştirilerde bulunarak kamuoyu oluşturma çalışmakla suçlanıyor. Eminaoğlu, Ergenekon soruşturması kapsamında bazı şüphelilerin gözaltına alınmasına da tepki göstermişti.

4-) DİNK DAVASINDA SKANDAL İFADE

Öldürülen gazeteci Hrant Dink’in yargılandığı 301 davasına bakan hakimler arasında yer alan Hakkı Yalçınkaya ve Ergenekon sanığı Kemal Kerinçsiz arasında geçen telefon konuşması da uzun süre gündemi meşgul etmişti.  Yalçınkaya’nın Kerinçsiz’e “Bir emriniz var mı?” diye sorduğu belirtilmişti. Kerinçsiz’in, Ergenekon sanığı emekli Tuğgeneral Veli Küçük ile yaptığı bir başka görüşmede ise “Tamam zaten verecekleri yine takipsizlik kararı verecekler. Başka ne olacak yani” şeklindeki ifadeleri dinlemeye takılmıştı.

MÜDAHALENİN İTİRAFI

Ergenekon sanığı Engin Aydın’ın darbe toplantılarının yapıldığı Kent Otel’de HSYK üyesi Ali Suat Ertosun ile aynı fotoğraf karesinde yer alması, ‘yandaş yargı’nın kanıtı olarak gösterilmişti. Ergenekon iddianamesinin delil klasörlerindeki belgeler ve teknik takip tutanakları, Aydın’ın siyaset ve yargıya müdahale girişimlerini ortaya koymuştu. Aydın da, hakkındaki iddiaları “Arkadaşlarınız sizden bir şey istese hayır diyebilir misin” sözleriyle itiraf etmişti. 

O sözler üzerine yapışacak

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker’in Ergenekon sürecini eleştirirken “Yandaş yargı değil tarafsız yargı için uğraş verelim” şeklindeki sözlerine hukukçulardan tepki yağdı

ANAYASAYA AYKIRI İFADE

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya: 

Görülmekte olan davada olumlu ya da olumsuz bir yargıda bulunmak Anayasa aykırı. Gerçeker taraf haline geldi. Yargının işi yargıya bırakılmalı. Zaten yargıda kendi iç denetim yollarında sorulara yanıt aranıyor. Gerekirse AHİM’e kadar giden bir süreç var. 

TALİHSİZ AÇIKLAMA

Emekli Yargıtay Cumh. Savcısı Ahmet Gündel: 

Yandaş yargı sözü talihsizlik. Rahmetli Mehmet Uygun, ‘Hakim, vicdan ile cüzdan arasında sıkıştı kaldı’ dedi. Bu söz ona yapıştı kaldı. Yandaş yargı tabiri, Gerçeker’e biraz yapışacak gibi görünüyor. Ergenekon davası Yargıtay’a gidecek. Görüş ifade etmesi yanlış.

TEMYİZDE KONUŞUR

Doç. Dr. Mustafa Şentop: 

Gerçeker’in yaptığı beklenen bir konuşmaydı. Geçmiş yıllardan tek farkı, laiklik vurgusu hiç yok denecek kadar azdı. Kendi önüne gelecek dava ile ilgili önceden görüş bildirmesi vahim bir durum. Yargıçlar, görüşlerini temyiz kararlarında söyleyebilirler. 

AÇIKTAN ETKİLEME

Boğaziçi Avukatlar Derneği Başkanı Bilal Çalışır: 

Ergenekon davasında, yargının kendi içinde bağımsız olmadığını gördük. Dava sürecinde, yüksek yargı organlarının başkanlarının, yargıyı bariz şekilde etkilemeye çalıştığına şahit olduk. Daha önce açıktan yapılmıyordu artık kamuoyuna yansıyor.

TARAFSIZLIK ZEDELENİR

Prof. Mustafa Kamalak: 

Sayın Başkan’ın ifadesi rahatsız edici bir ifade. Yandaş yargı sözü, yargıyı rencide eder. Çok ağır bir ifade. Mevcut iktidar, henüz hakim yetiştirecek kadar iktidarda kalmış değil. Sistemin yetiştirdiği hukukçularla çalışıyor. Ağır bir itham tabii ki tarafsızlığı da zedeler. 

Kitap değil köşeden Ergenekon alıntısı 

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker’in adli yıl açılış konuşması pekçok konuda tartışma başlatırken, ilginç bir detay dikkat çekti. Gerçeker, Ergenekon davası sürecine eleştirirken, Onursal Yargıtay Başkanı Sami Selçuk’un ‘Adıyla siyasallaşan dava: Ergenekon’ kitabına atıfta bulundu. Ancak bir farkla, alıntı yaptığı ifadeler, Hürriyet’ten Tufan Türenç’in 5 Haziran 2009 tarihli yazısının birebir aynısıydı. Üstelik Gerçeker, Türenç’in ‘Bu sözlerin altına kim imza atmaz’ şeklindeki başlığına da gönderme yaparak “Bu görüşlerin altına kim imza atmaz ki” dedi.

Türenç’in Sami Selçuk’un kitabından alıntısı özetle şöyle: Soruşturmanın gizliliği gerekçesi çok insancadır, çok güçlüdür, çok tutarlıdır. Kuşkunun özsaygısı, şerefi örselenmemeli...” “Özel yaşamı ve konut dokunulmazlığını çiğneyen arama, mülkiyet hakkını örseleyen el koyma, birey özgürlüğünü ortadan kaldıran gözaltı, tutuklama gibi işlemler birer önlemdir.”

Gerçeker’in alıntısı: “Soruşturmanın gizliliği gerekçesi çok insancadır, çok güçlüdür, çok tutarlıdır. Kuşkulunun öz saygısı, şerefi örselenmemeli. Özel yaşam ve konut dokunulmazlığını çiğneyen arama, mülkiyet hakkını örseleyen el koyma, birey özgürlüğünü ortadan kaldıran gözaltı, tutuklama gibi islemler birer önlemdir.”

DOST SOHBETİ

TBMM bahçesinde verilen yeni adli yıl resepsiyonunda, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, Ergenekon soruşturmasında adı geçen Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt ve sanık olan eşi Ferda Paksüt’ün samimi sohbeti objektiflere böyle yansıdı.

Star, 09.09.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.