Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Yeni HSYK’da AB’deki gibi herkes söz sahibi olacak

Yeni HSYK’da AB’deki gibi herkes söz sahibi olacak  

Adalet Bakanı Ergin’in tartışmaya açtığı yeni HSYK modeli AB ülkelerindeki uygulamalarla benzerlik taşıyor. Öngörülen değişikliğe göre yeni sistemde herkes söz sahibi olacak

Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in tartışmaya açtığı yeni Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) modeli Avrupa’daki pek çok ülkenin uyguladığı sistem ile benzerlikler taşıyor. Bakan Ergin’in kamuoyuna açıkladığı modele göre hem Meclis hem de Cumhurbaşkanı tarafından HSYK’ya üyeler seçiliyor. Ayrıca hakim ve savcıların tayin ve atama işlemlerinin görüşüldüğü kurula yine birinci sınıf hakim ve savcılar arasından üye atanması planlanıyor. Böylece hakim ve savcıların kendilerini ilgilendiren konularda kurulda temsilcileri bulunacak. AB ülkelerindeki benzer kurulların üye yapısı şöyle: 

FRANSA’DA BAŞKAN CUMHURBAŞKANI

FRANSA: Yargıtay Başkanı, Yargıtay Savcısı, meslektaşları tarafından seçilen 6 hakim ve 6 savcı ile Danıştay Genel Kurulu tarafından seçilen 1 Danıştay Üyesi, 1 Avukat ile birlikte, Cumhurbaşkanı, Senato Başkanı ve Millet Meclisi Başkanı tarafından seçilen Yasama, Yürütme ve Yargı organlarına mensup olmayan ikişer seçkin vatandaş ile 6 üye olarak toplamda 22 üye. Başkan Cumhurbaşkanı. Başkan Yardımcısı ise Adalet Bakanı

İTALYA:Yargıtay Başkanı, Yargıtay Başsavcısı, meslektaşları tarafından seçilen 16 hakim, savcı, avukatlar ve hukukçular arasından parlemento tarafından 3/5 çoğunlukla seçilen 8 üye ile toplamda 27 üye. Başkan Devlet Başkanı

İSPANYA:Yargıtay Başkanı, başkan haricindeki üyelerin kongre ve senat otarafından Kral’a aday olarak gösterilip, Kral’ın atamasıyla 12 üye hakimler arasından, 8 üye avukatlar ve hukukçular arasından atanan toplamda 21 üye. Başkan Yargıtay Başkanı.

POLONYA: Adalet Bakanı, Yargıtay Başkanı, Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı meslektaşları tarafından seçilen 15 hakim, parlemento tarafından seçilen 4 parlemento üyesi, senato tarafından seçilen 2 senatör, cumhurbaşkanınca atanan 1 temsilci ile toplam 25 üye.

BELÇİKA’DA 44 KİŞİLİK KURUL

HOLLANDA: Adalet Bakanı’nın önerisi ve Kral’ın atadığı 3 hakim, Adalet Bakanı’nın önerisi ve Kral’ın atadığı 2 iktisat işletme mezunu yönetici ile toplam 5 üye. Başkan üyeler arasından seçiliyor

İSVEÇ:Hükümet tarafından atanan Genel Müdür, 4 hakim, 2 parlamenter, 1 avukat, 2 sendika temsilcisi, 1 valilik temsilcisi ile toplam 11 üye. Başkan hükümetin atadığı Genel Müdür.

BELÇİKA: Alt-üst düzey hakimler ve savcıların temsilcileri ile yasama, üniversite, hukuk mesleği ile sivil toplum temsilcilerinden oluşan 44 kişilik kurul var. Üye seçiminde yasama, yargı ve sivil toplum wrolü oynamakta. Üyelerinin görev süresi dört yıl olan 44 kişilik kurulun 22’sini Flaman, 22’sini Fransız Volonlarından olması gerekiyor.

ALMANYA: Bilinen anlamda HSYK yok. Hakimlerin atanması, terfisinde federal düzeyde oluşturulan Hakim Atama Komisyonu ve Federal Adalet Bakanı yetkili.

İNGİLTERE: Yargıyı genel olarak takip eden, işlemlerini gerçekleştiren Anayasal İlişkiler departmanı bulunmakta. Anayasal İlişkiler departmanının önerisi ile hükümet tarafından oluşturulan ‘Hakimler Konseyi’ bulunuyor. Hakimler konseyi Başhakim Lordun başkanlığında 16 üyeden oluşuyor. Görevi gereği üye olanlar haricindeki üyeler farklı hakim birlikleri tarafından seçiliyor. Yargıya ilişkin temsili görevi bulunmakta olup, atamaya ilişkin ve diğer icrai yetkileri bulnmuyor. Hükümetle iletişimi korumak ve de yargının sorunlarını halkı da ilgilendiren yönleri olduğu düşüncesi ile Adalet Bakanı’nın hakimler konsey içerisinde yer almaya başlaması görüşü ağır basıyor.

HABER MERKEZİ

Meclis kurula üye seçecek

Bakan Ergin’in yeni HSYK yapılanmasına göre HSYK üyeleri 4 kaynaktan gelecek. Meclis’in kurula üye seçmesi öngörülürken, yenilik olarak birinci sınıf idari hakim ve savcıların da HSYK’ya üye göndermesi planlanıyor. Ergin’in kamuoyuna açıkladığı model ana hatları ile şöyle: 

SÖZ SAHİBİ DÖRT KAYNAK

- Hükümet: Adalet Bakanı mevcut durumda olduğu gibi HSYK başkanı olurken, bakanlık müsteşarı da yine kurul üyeliğini sürdürecek.

Cumhurbaşkanı: Avukatlar, üst düzey yöneticiler arasından bir gurup üyeyi Cumhurbakanı seçecek. 

TBMM: Bazı üyeler Meclis tarafından hukukçu öğretim üyeleri arasından seçilecek 

Yargı: Yargıtay ve Danıştay genel kurulları seçtikleri üyeleri HSYK’ya gönderirken, ilk kez birinci sınıf adli yargı hakim ve savcıların kendi aralarından seçecekleri üyeler de HSYK üyesi olacak.

Star, 07.09.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.