Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Suriye tezkeresine onay

Suriye tezkeresine onay
Suriye tezkeresi, TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylamanın ardından kabul edildi. Görüşmeler sırasında hükümet adına söz alan Savunma Bakanı Yılmaz, Suriye tehdidinin arttığına dikkat çekti.

Suriye'ye ilişkin hükümete verilen yetkinin süresinin bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Suriye'den gelebilecek tehditlere karşı çıkarılan tezkerenin 1 yıllık süresi 4 Ekim'de doluyordu.

Tezkere bazı değişikliklerle Genel Kurul'da ele alındı. Tezkerenin değiştirilen metninde Suriye kaynaklı saldırılarda 71 Türk vatandaşının öldüğüne vurgu yapılırken, kimyasal silah ve kitlesel göç tehdidine de dikkat çekildi.

Açık yapılan oylamada; AK Parti ve MHP tezkereye onay verirken, CHP ve BDP hayır oyu kullandı.

Tezkere görüşmelerinde yine gerginlik hakimdi. Muhalefet tezkereye sert eleştirilerde bulundu.

TÜRKEŞ: HADİ ORADAN
Başbakanlık tezkeresiyle ilgili olarak ilk sözü MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş aldı. Türkeş, iktidar partisine "Önümüze getirilen tezkerede BM'nin Suriye'de kimyasal silah kullandığına dair rapora gönderme var. Bunu kim kullandı bilinmiyor. Ya kullananlar sizin müttefikiniz ise yine aynı tavrı gösterecek misiniz?" şeklinde bir soru yöneltti.

Türkeş, "Millet savaş istemiyor, sözüm ona dinamik politikanızı istemiyor. Analar ağlamasın diye vatan savunmasını rafa kaldırıyorsunuz ama başka bir ülkeye müdahale yapmak için anaları ağlatacaksınız. Rahmetli Erbakan'ın uslübuyla konuşayım; hadi oradan" diye konuştu.

LOĞOĞLU: HALKA SAYGISIZLIK
Ardından kürsüye CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu çıktı.

Tezkerenin savaşa karşı olan halka saygısızlık olduğunu söyleyen Loğoğlu, "Tezkere AKP'nin ibret verici vurdumduymazlığının bir tezahürüdür. AKP bu tezkre ile yanlış tarafgir Suriye politikasının faturasını Meclis'e ödetmek istiyor. Bu politikayı değiştirmesini beklediğimiz AKP savaş tezkeresiyle karşımıza çıkma pişkinliğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.

BALUKEN: SAVAŞ TEZKERESİ
BDP adına ise Grup Başkanvekili Baluken söz aldı. Baluken, "Görüşülmekte olan savaş tezkeresi için BDP adına söz aldım" diyerek partisinin tezkereye karşı duruşunu anlattı.

BOZKIR: SAVAŞ AMACI YOK
AK Parti ise İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır ile muhalefetin iddialarına yanıt verdi. Tezkerenin savaş amacı taşımadığına vurgu yapan Bozkır, "Burada açıklıkla ifade ediyorum, bu tezkere savaş tezkeresi değildir. Geçtiğimiz yıl alınan yetkiyi gerekli kılan şartların devam etmesi nedeniyle bu süre uzatmasını talep ediyoruz. Daha önce pek çok Başbakanlık tezkeresi buraya geldi ancak savaş amacıyla kullanılmadı" diye konuştu.

YILMAZ: TEHDİT ARTIYOR
Hükümet adına söz alan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Suriye tehdidinin giderek arttığına işaret ederek şu ifadeleri kullandı: "2012'de vatandaşlarımızın ve sınır güvenliğimizin tehdit edilmesi üzerine tezkereyi almıştık. O şartlar bugün itibariyle değişmedi. Hatta tehdit algımız giderek artıyor. Bugüne kadar oradaki menfi şartlarımızın hiçbirinde iyileşme olmamış, mevcut tehdit ve riskler artmıştır."

ntvmsnbc.com, 03.10.2013

Meclis tezkereyle açılıyor
TBMM yarın işbaşı yapıyor. Gündemin ana maddesini Suriye tezkeresi oluştururken Cumhurbaşkanı Gül’ün önemli mesajlar vermesi bekleniyor

TBMM Genel Kurulu, 2,5 aylık tatilin ardından yarın yeni yasama yılına başlıyor. Genel Kurul’da, TBMM Başkanı Cemil Çiçek bir konuşma yapacak. Ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yeni yasama yılı açış konuşmasını gerçekleştirecek. Gül’ün, önemli mesajlar vereceği belirtiliyor. Ergenekon Davası’ndan tahliye olan CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal yemin edecek. Akşam ise, 24. dönem 4. yasama yılının açılış resepsiyonu gerçekleştirilecek.

TBMM’yi yoğun bir gündem de bekliyor. Meclis’in ilk ana gündem maddesinin, bir yıllık süresi 4 ekimde dolacak olan Suriye tezkeresi olması planlanıyor. Tezkerenin, çarşamba veya perşembe günü Genel Kurul’da görüşülmesi bekleniyor. Suriye tezkeresinin, süresi 17 ekimde dolacak olan Irak tezkeresiyle birleştirileceği dile getiriliyor. TBMM’nin diğer ana gündem maddelerinin şöyle olması öngörülüyor:

» TAM GÜN YASASI: Sağlık Bakanlığı’nın Tam Gün Yasası ile ilgili hazırladığı torba kanunun, ekim ayında gündeme gelmesi bekleniyor.

» ÇOCUK İSTİSMARI: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Avrupa Birliği Bakanlığı ortak çalışmasıyla hazırlanan çocuk istismarının önlenmesine ilişkin düzenlemenin de ekimde gündeme gelmesi planlanıyor. Düzenleme için AB ülkeleri araştırıldı ve cezanın, caydırıcı etki yaratacak şekilde artırılması kararlaştırıldı.

Taraf, 30.09.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.