Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Amerika ile AB serbest ticaret için anlaşırsa Gümrük Birliği’ni sorgularız

Amerika ile AB serbest ticaret için anlaşırsa Gümrük Birliği’ni sorgularız

ABD-AB serbest ticaret anlaşmasının Türkiye’ye yıllık 18 milyar dolara mal olabileceği belirtilirken, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, ekonomik kayıplar kadar konunun moral yönüne dikkat çekti. Yılmaz, “AB’nin, Gümrük Birliği’nde olan fakat birlik üyesi olmamış aday ülkeleri bu sürece katması gerekiyor.” dedi.

Amerika ile ABD arasında Türkiye imzalanması planlanan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTYO) Türkiye ekonomisine olası etkileri Fransa’da kurulan Institut du Bosphore’un (Boğaziçi Enstitüsü) toplantısı ‘Avrupa-Fransa-Türkiye: Tercih Zamanı’ başlığı altında tartışıldı. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) girişimi ile dün İstanbul’da gerçekleştirilen seminerde konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, TTYO ile dünya ekonomisinin yeniden büyüme sürecine geçmesini umut ışığı olarak değerlendirdi. Diğer taraftan da Türkiye’nin bu sürece dahil edilmesi gerektiğini söyledi. Bu durumun yeni küresel kamplar oluşturmamasının hayati değer taşıdığına vurgu yapan Yılmaz, Türkiye’nin katılımı ile genişleyecek bir AB’nin, artan yumuşak işgücü ile küresel işbirliğinin oyun kurucusu olacağını belirtti. “Biz tam olarak ne istediğimizi biliyoruz” diyen Yılmaz, TTYO’ya Türkiye’nin AB tarafından dahil olmayı tercih ettiğini de ifade etti. Yılmaz, Türkiye’nin on yedi yıl boyunca Gümrük Birliği’nin (GB) bütün yükümlülüklerini yerine getirmiş bir ülke olarak TTYO’da olma beklentisini dile getirdi ve ekledi: “Türkiye bu alanda çalışmış ekonomik dış ticaretinin yarısını AB ile gerçekleştiren ülke olarak TTYO’ya dahil olmayı bekliyoruz. AB’nin, Gümrük Birliği üyesi olan ama henüz AB’ye üye olmamış adaylarını bu sürece katması gerekiyor. Diğer taraftan ABD stratejik partnerliğin gereği olarak bizim AB içinde TTYO’ya dahil olmamızı desteklememizi bekliyoruz. Hatta bunu zorlamak için buna paralel olarak serbest ticaret anlaşmasını ABD ile paralel şekilde arzu ediyoruz.”

Benzer bir tespit de Ekonomi Bakanlığı Avrupa Birliği Genel Müdürü Murat Yapıcı’dan geldi. Türkiye’nin GB’ne belli bir sürecin sonunda AB’ye üye olacağı umuduyla girdiğini hatırlatan Yapıcı, Gümrük Birliği’nin Türkiye açısından asimetrik bir durum oluşturduğu tespitinde bulundu. Bu tabloda Türkiye’nin TTYO’nun Türkiye’nin doğrudan veya dolaylı olarak bir parçası olması gerektiğini hatırlatan Yapıcı, aksi bir durumda Gümrük Birliği içinde Türkiye’ye tanınmış ayrıcalıklı statünün erozyona uğrayacağını belirtti. Yapıcı’ya göre ABD ile serbest ticaret anlaşması olmadığı bir tabloda Türkiye’nin Gümrük Birliği’ni yeniden sorgulamak gerekiyor. BD Otomotiv Genel Müdürü Osman Boyner’de TTYO’da Türkiye’nin dahil edilmemesi durumunda Gümrük Birliği’nin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Hatırlanacağı üzere ABD’de merkezli Brookings Enstitüsü ve TÜSİAD işbirliğinde geçtiğimiz hafta Washington’da düzenlenen ‘ABD-Türkiye Forumu’nda, Prof. Dr. Kemal Kirişçi tarafından kaleme alınan ABD-AB serbest ticaret anlaşmasının etkilerini ortaya koyan bir rapor da açıklamıştı. Buna göre TTYO imzalanırsa Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülkenin doğrudan bir refah kaybı yaşayacağı, bu kaybın yaklaşık yüzde 2,5 olarak tahmin edildiği belirtilmişti.

Türkiye, müzakere masasında yer almalı

Avrupa Birliği ve ABD arasında imzalanması planlanan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTYO) Türk ekonomisine olası etkileri iş dünyası temsilcilerinin katıldığı seminerde tartışıldı. Türkiye’nin TTYO’nun dışında kalması durumunda küresel rekabet gücünü kaybedeceğini söyleyen Türk Amerikan İşadamları Derneği Genel Başkanı Ekim Alptekin, Türkiye’nin mutlaka sürece dâhil edilmesi gerektiğini savunuyor. İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) ve İstanbul Sanayi Odası (İSO)’nın düzenlediği seminerde konuşan Alptekin, Türkiye’nin ABD ve Avrupa Birliği arasında imzalanacak serbest ticaret anlaşmasının dışında kalmaması gerektiğini ifade etti. Hızlı bir ekonomik gelişim içerisinde olan Türkiye’nin küresel bir güç olarak müzakere masasında yer alması gerektiğinin önemli olduğunu ifade eden Alptekin, Batı ittifakının gelecek yüzyılda rekabet gücünün artacağını söyledi. Alptekin, ABD ile AB arasında imzalanacak olan TTYO’nın 21. yüzyılın ekonomik düzenini belirleyecek bir anlaşma olduğuna dikkat çekerek, “Burada asıl konu, dünya GSMH’nın yüzde ellisini temsil eden en büyük iki ekonomik bloğun bir ortak pazar oluşturma niyeti. Türkiye’nin de 21. yüzyılın ekonomik düzeni ve ticaret standartları belirlenirken küresel rekabet gücünü kaybetmemek için TTYO’da mutlaka yer alması gerekiyor.” dedi.

 

Zaman, 14.09.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.