Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > İstihdam raporunda öne çıkan 5 önemli satırbaşı

İstihdam raporunda öne çıkan 5 önemli satırbaşı

Haberler kötü: Haberler yeterince kötü ve güzel göstermenin de bir yolu yok. Tek başına bakıldığında tarım dışı istihdamın 169 bin gelmesi kötü değil. Ancak rakama aldanmayın. Hükümet, Haziran ve Temmuz ayı rakamlarını 74 bine revize etti. Dahası işsizlik oranının düşmesi, insanların işgücüne katılım oranının gerilemesi gibi olumsuz sebeplerden kaynaklanıyor. Aslında Ağustos ayında iş bulduğunu bildiren insanların sayısı 115 bin düştü. İşgücüne katılım oranı ise son 35 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Durgun trend: Aylık istihdam rakamları volatil ve hata payları yüksek. Uzun vadeli resme bakmak da durumu güzelleştirmiyor. Geçmişe dönük rakamların revize edilmesi de iyi bir şey değil. Hükümet, ekonominin yükselişe geçtiği dönemlerde istihdam büyümesini düşük tahmin ederken, ekonominin düşüşe geçtiği dönemlerde yüksek tahminde bulunma eğiliminde. İyi haber: işe alımların son aylarda yavaşlamamış olması. Kötü haber ise: Herhangi bir toparlanma sinyalinin de gelmiyor oluşu. Aylık işe alımlar hala 200 binin altında.

İş arayanlar için kötü haber: Resesyonun bitmesinden dört yıl sonra iş bulmak hala oldukça zor. İş arayanlar içerisinde bir iş bulanların oranı Ağustos ayında hafif düşerek yüzde 19,5'e geriledi. Uzun dönem işsiz kalanların sayısı ise 44 bin kişi daha arttı. Artık iş bulamayacaklarını düşünenlerin sayısı bir önceki yıla göre artarken iş gücüne yeniden katılan kişilerin sayısında düşüş yaşandı.

İş kalitesi hala endişe kaynağı: İş bulmakta şanslı olanlar dahi kaliteli bir iş bulamayabiliyor. İstihdam artışının üçte birinden fazlası genel olarak düşük ücret ödeyen restoranlar ve perakende sektörlerinden kaynaklanıyor. Ancak az da olsa bir iyi haber tam zamanları iş bulamadıklarından yarı zamanlı çalışmak zorunda kalan kişilerin sayısı Ağustos ayında düştü. Tam zamanlı çalışanların sayısı ise arttı. Bu da yarı zamanları çalışanların sayısında son zamanlarda görülen artışın gerçek bir trendden ziyade istatistiksel bir anomali olduğunu gösteriyor.

Gelecek için umut var: Ağustos ayı istihdam raporu zayıf gelmiş olabilir ancak sonbahar daha iyi olabilir. Haftalık çalışma saati Ağustos'ta hafif artış kaydetti, saatlik ücretler beş sent yükseldi. Bu işaretler çalışanların üretimi artırmak için daha fazla emek harcadığını gösteriyor. Geçici işçilerin sayısı 13 bin arttı ki bu da şirketlerin daha fazla çalışana ihtiyaç duyduğunu gösteriyor olabilir.

wsj.com.tr, 07.09.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.