Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Meclis’ten savaş kaçırma

Meclis’ten savaş kaçırma

Suriye’ye yapılacak müdahalede namlunun ucunda olan Türkiye’de hükümet suskun. CHP, MHP, BDP, Meclis’in toplanmasını istiyor, iktidar kulak asmıyor

Suriye’ye askeri müdahale konusu kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Siyasi Danışmanı Yalçın Akdoğan Türkiye’nin harekete geçmesi için mevcut tezkerenin yeterli olduğunu söyledi. Diğer hükümet yetkililerinden de benzer açıklamalar gelmişti. Siyasiler ve hukukçular ise Meclis’in yeni bir karar alması gerektiğini söyledi. CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, uluslararası hukukta bir yere müdahale edebilmek için ya barışa karşı tehdit olması ya da meşru müdafaa durumunun söz konusu olması gerektiğini belirtti.

Taraf ’a konuşan hukukçu Rıza Türmen geçen yıl çıkarılan tezkerenin, “Suriye Arap Cumhuriyeti silahlı kuvvetlerince yürütülen operasyonlar kapsamında ülkemize yönelik saldırgan eylemler yöneltmiştir. Ülkemiz topraklarına saldırı tehdidi var. Uyarılarımıza ve diplomatik girişimlerimize rağmen bu eylemler devam etmiştir. Ülkemiz topraklarına yönelik silahlı eylemler silahlı saldırı eşiğindedir” gerekçesine dayandırıldığını belirtti. Türmen, söz konusu tezkerenin saldırı ihtimaline karşı çıkarıldığını ve meşru müdafaa durumunda kullanılabileceğini ifade ederek, “Oysa bugün tamamen farklı bir durumdayız. Hukuki durum tamamen değişmiştir” dedi.

ASKER KARAR VERMESİN

BM Güvenlik Konseyi kararı olmadan kuvvet kullanımının hukuki nitelliğinin son derece tartışmalı olduğunu kaydeden Türmen, “Bu kadar ciddi bir konuda Meclis’e bilgi dahi vermeden adım atılması doğru değildir” dedi. Türmen, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in “Tezkereye gerek yok” anlamına gelen sözleriyle ilgili de şunları kaydetti: “Tezkerenin gerekli olup olmadığına bıraksın da siyasiler karar versin. Bir taraftan asker siyasete bulaşmamalı deniyor ama iktidar, askeri siyasette sokabiliriz diyor.”

» Turgut Özal Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mahmut Akpınar: “Ülke dışına asker gönderme yetkisi anayasal olarak TBMM’ye aittir. TBMM yetkisi olmadan Türk Silahlı Kuvvetleri sınır dışında kullanılamaz. Suriye konusunda yeniden karar alınmalı diye düşünüyorum. Yeni karar alınması iç kamuoyundaki uzlaşma açısından gerekli. Bu tartışma kamuoyunun gözü önünde yapılmalı. AKP’nin genel tavrı ‘ben yaparım olur’ havasında. Bu gerilim mezhep kutuplaşmasına kadar gidebilir. Büyük güçlerin Türkiye’yi bu potaya çekmek istediklerini düşünüyorum. Batılı güçler siyasal İslamcı güçlerin iktidar olmasını arzu etmiyorlar. Mısır’da bu ortaya çıktı. AKP’nin son iki yıldaki tavırları dışarıdaki siyasal İslam algısını güçlendirdi. Batıda bir hassasiyet oluşturdu. AKP’yi uzaklaştırmak isteyebilirler. AKP de buna fazlasıyla imkan veriyor. AKP uluslararası güç dengelerini gözetmeden hareket ediyor. Biz 60 kiloyuz ama 100 kiloluk gibi davranıyoruz. Gücümüzün çok üzerinde bir tavır içine giriyoruz. Her şeyin bir raconu var bu meydan okumanın bir faturası olur. Batılılar AKP’nin burnunu sürtmek isteyebiliriler. Batının Ortadoğu’da en önemli parametresi İsrail’in güvenliğidir. İstikrarsızlaştırılan ülkelerin hepsi daha önce İsrail ile savaşmış ülkeler. AKP İsrail için tehlike olarak görülüyor.”

ASKERİ AÇIDAN İHTİYAÇ YOK

» Prof. Dr. Mümtazer Türköne: “Genelkurmay Başkanı yeni tezkereye ihtiyaç olmadığını söyledi. Demek ki askeri açıdan buna ihtiyaç yok. Ama bu konuda Meclis’in desteğini almak gerekir. Yasal bir mecburiyet olmasa da siyasi açıdan bu yapılmalı diye düşünüyorum.”

» Yazar Ümit Kardaş: “Demokrasiyle yönetilen bir ülkede parlamentonun böyle bir müdahalenin sonuçlarını ve gerekliliğini tartışması lazım. Hükümet konuyu Meclis’e getirerek yeni bilgilendirmelerle konuyu tartışmaya açmalı.”

Taraf, 03.09.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.