Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Paket var ama demokrasi yok

Paket var ama demokrasi yok

Demokrasi paketinde nelerin olmayacağı neredeyse kesinleşti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bakanların açıklamalarına göre, demokratikleşme paketinde af, seçim barajının düşürülmesi, anadilde eğitim, Terörle Mücadele Yasası’nda değişiklik ve vicdani ret hakkına ilişkin herhangi bir düzenleme olmayacak.

Çözüm sürecinin ikinci aşamasında devreye girmesi gereken ve çözümün vazgeçilmez unsurlarından biri olan demokratikleşme paketi, ne tartışılmak üzere kamuoyunun önüne kondu ne de yasalaştırılmak için Meclis’e sunuldu.

KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık’ın “1 Eylül’e kadar somut adım atılmadığı taktirde çekilmenin duracağı” yönündeki açıklamalarına rağmen hükümet cephesinden paketin hangi düzenlemeleri içereceği hususunda resmî bir açıklama gelmedi.

O YOK, BU YOK

Ancak pakette nelerin olmayacağı konusunda parça parça da olsa sinyaller verildi. Başbakan ile bazı bakanların konuya ilişkin açıklamalarına göre, demokratikleşme paketinde şunlar olmayacak:

» BARAJ DÜŞMÜYOR: Genel olarak demokratikleşme talep edenlerin, ancak özellikle BDP ve Kürt tarafının demokratik yol temizliğinde önem verdikleri konuların başında yüzde 10’luk seçim barajının düşürülmesi var. Ancak, bizzat Başbakan Erdoğan, seçim barajının düşürülmesinin söz konusu olmadığını kısa süre önce açıkladı. Hükümetin diğer yandan pakete dar bölge seçim sistemini koyacağı yönünde de güçlü haberler yapıldı.

» GENEL AF OLMAZ: Süreçle birlikte tutuklu PKK ve KCK’lılar ile BDP’li siyasetçilerin özgürlüklerine kavuşmalarına yol açacak siyasi af tartışması, Balyoz ve Ergenekon davalarında verilen ağır ceza kararlarıyla yoğunlaştı. Ancak hükümet cephesi bu aşamada genel aftan yana olmadığını net biçimde hissettirdi. Pakette genel af olmasa bile, ağırlıkla KCK’lıların tahliyesini sağlama amacıyla eskiden denenen eve dönüş vb. düzenlemeler yapılacağı yönündeki haberler de henüz doğrulanmadı.

» ANADİL BÖLER Mİ: Anadilde eğitim talebi Kürt hareketinin olmazsa olmazlarının başında. Ancak, yeni anayasa yazım sürecinde de görüldüğü üzere hükümet, anadilde eğitim hakkının ülkeyi böleceği tezini savunanlara yakın durmayı tercih etti. Dahası, pakette anadilde eğitimin özel okullarda başlatılacağına ilişkin bir düzenleme de yer alacağı yönünde haberler yapıldı. Başbakan ise özel okullarda da anadilde eğitim yapılamayacağını vurguladı.

» TMK KALKMAZ: Çözüm sürecinden önce de her türlü demokratik muhalefeti “terör” kapsamına sokan Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) kaldırılması veya esaslı şekilde değiştirilmesi talebi gündemdeydi. 3. ve 4. yargı paketlerinde TMK’nın propagandayla ilgili maddelerinde kısmi makyaj yapılmış, ancak bunlar etkili sonuç doğurmamıştı. TMK’nın tümden kaldırılması yönündeki bu beklentinin gündemdeki pakette de karşılık bulmayacağı Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in geçen haftaki açıklamalarıyla görüldü. Ergin, “TMK’yı ancak terörün tamamen sona erdirildiği aşamada tamamen kaldırılmayı” düşündüklerini ve pakette bu kanunla ilgili düzenleme olmayacağını ifade etti.

» VİCDANİ RET TANINMAZ: Demokrasi paketinde yer almayacak düzenlemelerden beşincisini ise yine Adalet Bakanı önceki gün Hürriyet gazetesinde yayımlanan söyleşisinde açıkladı. Bakan Ergin, önceki paketlerde de özüne dokunulmayan vicdani ret hakkının bu paketle de güvenceye alınmayacağınızorunlu askerliğin sürdürüleceğini şöyle açıkladı: “Vicdani ret konusu profesyonel askerlik yerleştikten sonra düşünülebilecek bir şey. Profesyonel askerlik de kolay kolay hayata geçirilecek bir kural değil. Demokratikleşme paketi, Türkiye’de 76 milyonun temel haklar noktasında ihtiyaç duyduğu konulara dönük, Aleviler, gayrimüslümler olur farklı kesimler olur nerede ne ihtiyaç varsa buna dönük bir çalışmadır. Taleplerden, beklentilerden ülke gerçekleri ile örtüşenler pakete girer.”
 

Taraf, 31.08.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.