Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Ankara ‘diren Mursi’ demiş

Ankara ‘diren Mursi’ demiş

İktidarını koruması için Mursi’ye istihbarat ve maddi destek sağlayan Türkiye’nin, MİT Müsteşarı Fidan’ı bir yılda üç kez cumhurbaşkanıyla görüştürdüğü öğrenildi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, darbeden önce MİT aracılığı ile Mısır’ın devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi uyardıklarına ilişkin ifadelerinin yankıları sürüyor. Bu açıklamanın ardından gözler, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Muhammed Mursi’nin yaptığı görüşmelere çevrildi. Türkiye’nin, bu çerçevede iktidarını koruması için Mursi’ye yaklaşık bir yıllık dönemde, istihbarat ve strateji desteğinin yanında maddi kaynak da sağladığı ortaya çıktı. Bir yıllık dönemde, MİT Müsteşarı Fidan’ın Mursi ile en az üç kez görüştüğü ve iki ülkenin istihbarat birimleri arasında da işbirliği yapıldığı belirlendi. Fidan ile Mursi arasındaki son görüşmenin ise Haziran ortalarında gerçekleştiği ve bu görüşmede Türkiye’nin Mursi’ye, “Darbeye karşı direnin” taktiği verdiği saptandı. Türkiye’nin, Mursi’ye verdiği istihbarat ve strateji desteğinin bir kısmının ise ters teptiği kaydedildi.

DESTEK HEMEN BAŞLADI

Taraf ’ın istihbarat kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Türkiye, Cumhurbaşkanı seçildiği 2012’nin Haziran ayından itibaren Mursi’yi destekledi. İlk görüşmelerde Mursi’ye dünya kamuoyunun desteğini alması tavsiye edildi. Bu çerçevede, ABD, Avrupa ve İran’ı acilen ziyaret etmesi önerildi. Türkiye’nin uyarılarını dikkate alan Mursi, 33 yıl aradan sonra İran’a giden ilk Cumhurbaşkanı oldu. Ancak, gergin geçen bu ziyaret ABD ve Avrupa ülkelerinin tepkisine neden oldu.

2 MİLYAR DOLAR KREDİ

Türkiye’nin Mursi’ye yönelik desteği, istihbarat ve strateji ile de sınırlı kalmadı. Yine istihbarat raporları doğrultusunda, hükümet Mursi’ye 2 milyar dolarlık kredi desteği sağlanmasını öngördü. Söz konusu kredinin 1 milyar dolarlık kısmı Merkez Bankası’na aktarılırken geri kalanının da, altyapı yatırımları projesi için verilmesi kararlaştırıldı. Yine bu süreçte, Mursi’ye bağlı olan birçok bürokrat Ankara’ya gelerek, çeşitli reformlar konusunda eğitim aldı.

“DİREN MURSİ”

Mursi’nin, bir yıl dört gün süren iktidarı döneminde, Türkiye’nin istihbarat ve strateji desteği tüm hızıyla sürdü. Bu süreçte, alt kadrolardaki istihbarat birimlerinin yaptığı görüşmelerin dışında MİT Müsteşarı Fidan, Mursi ile en az üç kez görüştü. Davutoğlu’nun söz ettiği görüşmenin ise darbeden 15 gün önce yapılan son temas olduğu belirtildi. Bu görüşmede, ayaklanmalar sırasında Mursi’nin yanında görülen ordunun, darbe yapmaya hazırlandığı belirtilerek, Mursi’ye görüşmede özetle “Darbeye karşı diren” çağrısı yapıldı.

Ayrıca aynı görüşmede, Muhammed Mursi’ye halkın desteğini de alması için ekonomi ve siyasi konularda bir dizi tavsiyede bulunuldu. Bu tavsiyelerin arasında ise, bakanlık sayısının 34’ten 25’e düşürülmesi, Mısır halkının refah düzeyini arttıracak ekonomik reformların hayata geçirilmesi ve dış dünya ile irtibatın ilerletilmesi yer aldı.

Çöp kamyonları hiçbir işe yaramadı

MURSİ, askerî yönetim ve istihbarat teşkilatı üzerinde yeterince ağırlık koyamadı. Bu nedenle, kendi istihbaratından kaynaklanan açığı, Türkiye istihbaratı kapattı. Türk istihbaratı, Mısır halkının, iktidardan beklentileri konusunda bilgi desteğinde bulundu. Örneğin Kahire’de yıllardır yaşanan çöp toplama sıkıntısının giderilmesi konusunda bile uyarı yapıldı. Hatta bu sorunun çözümü için Kahire’ye 150 çöp kamyonunun gönderilmesi kararlaştırıldı. Kamyonların bir kısmı Kahire’ye gönderildi. Ancak, yerel yönetimlerdeki asker kökenli yöneticilerin ağırlığı nedeniyle, çöp kamyonları tam olarak çalıştırılmadı. Kamyonlar farklı işlerde kullanıldı.

İstihbarat desteği zor durumda bıraktı

Türkiye’nin, Mısır eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye verdiği istihbarat ve strateji desteği, darbenin ardından tartışma konusu oldu. İstihbarat birimleri, Mursi’ye sağlanan istihbarat desteğinin Türkiye’yi, ABD ve AB nezdinde de zor durumda bıraktığı görüşünü savunuyor. Ayrıca, Mursi’nin İran’a yönelik ziyaretinin de Mısır’ı, batılı ülkeler karşısında zoru durumda bıraktığı dolaysıyla, Mısır stratejisinin hem Türkiye’ye hem de Mursi’ye zarar verdiği konuşuluyor.

Taraf, 24.08.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.