Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Unakıtan krize karşı adımlardan emin değil

Unakıtan krize karşı adımlardan emin değil

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, küresel krizle ilgili olarak, şu ana kadar alınan önlemlerin piyasaları tam olarak sakinleştirmeye yetmediğini belirterek, "Ekonomilerin olağan işleyişine dönmesi bir tarafa, krizin giderek derinleşmesi, atılan adımların etkinliğine ilişkin soru işaretleri yaratıyor" dedi. Konuşması sırasında CHP sıralarından gelen tepki üzerine Unakıtan,"Beni iyi dinleyin, belki değişirsiniz. Çarşaf marşaf değişiyorsunuz biraz. İyi şeyleri almaya bakın" ifadesini kullandı.

 

Unakıtan, Genel Kurul'da 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Kanunu Tasarısı'nın sunumunu yaptı.

"Krizden kaçış yok"

Dünyanın, 1929 büyük ekonomik bunalımından sonraki en büyük krizi yaşadığını kaydeden Unakıtan, ABD'de konut piyasasındaki kredilerden başlayan krizin, dünyadaki tüm ülkelere yayıldığını belirtti.

Unakıtan, "Gelişmiş, gelişmekte olan ve az gelişmiş tüm ülkeler krizden etkileniyor. Yani bu krizden tüm dünya nasibini alıyor. Bundan kaçış yok. Etkilenmemek diye bir şey söz konusu değil. Az veya çok herkes etkileniyor. Bu kriz, dünya ekonomik sistemini derinden etkiliyor. Dünyada talep düşüyor, özel tüketim daralıyor, dış ticaret yavaşlıyor" diye konuştu.

Dünya ekonomilerinin gittikçe küçüldüğünü, resesyona girdiğini bildiren Unakıtan, resesyonun teknik tabiriyle "Bir ülkenin iki çeyrek üst üste küçülmesi" anlamına geldiğini, bir ekonomide düşük oranlı da olsa büyüme varsa o ülkede resesyondan bahsedilemeyeceğini söyledi.

Dünyanın büyük ekonomilerinin arka arkaya resesyona girdiğine dikkat çeken Unakıtan, Japonya, ABD ve euro kullanan 15 Avrupa ülkesiyle diğer bazı ülkelerin küçülen büyüme oranlarını verdi.

"Sistemin kökten değiştirilmesi icap ediyor"

Kemal Unakıtan, 1929 ekonomik bunalımından beri böyle bir kriz görülmediğini, bunun için, dünyanın krizi yönetme kabiliyetinin de zayıflamış olduğunu söyledi.

Bugüne kadar birçok ülkenin mali önlem paketlerini ardı ardına açıkladığına dikkat çeken Unakıtan, "Bu paketlerle ekonomik daralmanın sona erdirilmesinin yanı sıra bozulan dengelerin olumluya çevrilmesi amaçlandı. Şu ana kadar alınan önlemler piyasaları tam olarak sakinleştirmeye yetmedi. Ekonomilerin olağan işleyişine dönmesi bir tarafa, krizin giderek derinleşmesi atılan adımların etkinliğine ilişkin soru işaretleri yaratıyor" diye konuştu.

Krizin aşılmasının sadece parasal önlemlerle mümkün olmadığını vurgulayan Unakıtan, "Sadece parasal önlemler almakla bu işi önlemek mümkün değildir. Sistemin kökten değiştirilmesi icap ediyor. Değişik yaklaşımlarla yeni bir sistem üzerinde çalışmak gerekiyor" dedi.

Reel kesimle-finans kesimi arasındaki denge

Kemal Unakıtan, "Son yıllarda reel kesimle, finans kesimi arasındaki denge bozuldu. Sanal finansal varlıkların piyasa değeri aşırı ölçüde arttı. Bunun için reel ekonomi ile finans kesimi arasındaki makas mutlaka kapatılmalıdır" diye konuştu.

"Kitapçık değil, anayasa atsanız..."

Türkiye'deki bazı ekonomik göstergelerin iyi olmamasını sevinerek verenlerin olduğunu söyleyen Unakıtan, "Bunlara hayret ediyorum" dedi.

Türkiye'nin bugüne kadar hep kendi krizleriyle uğraştığını kaydeden Maliye Bakanı, "Şimdi bu kriz Türkiye'nin değil, dünyanın krizi. Kimse Türkiye'nin yönetimden dolayı bu kriz çıktı diyemez" dedi.

Birçok alanda köklü yapısal reformları hayata geçirdiklerini söyleyen Unakıtan, "bu reformları yapmasaydı ne duruma gelirdi biliyor musunuz? Bir zamanlar anayasa kitapçığı atıldı, diye bütün ekonomi altüst olmuştu. Bu reformları yaptık, ansiklopedi atsanız birşey olmaz. Bu reformları yapmasaydık, iki sayfa atsak duman olurduk" şeklinde konuştu.

Büyüme rakamları

Türkiye'nin 0.5 büyüdüğünü söyleyen Maliye Bakanı, "Oldukça küçük bir büyüme, kimseyi sevindirmez ama Türkiye 27 çeyrekten beri devamlı büyüyen bir ülke. Türkiye'nin 9 aylık büyümesi yüzde 3 olmuştur. Bu kadar büyük ekonomilerin küçüldüğü bu dönemde Türkiye'nin yüzde 3 büyümesini takdirle karşılamak lazım. Gönlümüz bu büyümeyi kabul etmiyor ama dünyadaki kriz öyle" dedi.

Enflasyon ve cari açık

Enflasyon ve cari açığın 2009 yılında düşeceğini belirten Unakıtan, Türkiye'de resesyonun söz konusu olmadığını söyledi.

"Tasarruf yapmasını öğrenemedik"

Unakıtan, uzun yıllardan beri yaşanan yapısal soruna da değinerek, "Bu sorun, tasarrufların yetersizliğidir. Türkiye'de tasarruf çok düşüktür. Çin'de yüzde 50-53, Hindistan'da yüzde 35, Norveç'te yüzde 39, Rusya'da yüzde 31, Güney Kore'de yüzde 30, Endonezya'da yüzde 25 olan tasarruf oranı, Türkiye'de yüzde 14-16 seviyesindedir" dedi.

Tasarruf eksikliğinden dolayı Türkiye'nin sürekli olarak cari açık verdiğine işaret eden Unakıtan, ülkenin krizde bunu aşma fırsatını yakaladığını söyledi.

Yapılan düzenlemelerle kamunun tasarruf konusunda üzerine düşeni yaptığını, ancak özel sektörde bunu göremediklerini anlatan Unakıtan, "Özel sektörün bilançolarına bakıldığında, sermaye rasyoları bizde çok düşüktür. Sermaye rasyosu düşük olduğunda, yatırım yapmak isteyen özel sektör dışarıdan borç almak zorundadır. Şimdiye kadar kamu kendine düşeni yaptı ama özel sektör bunu yapamadı. Yatırım yapmasını öğrendik ama tasarruf yapmasını öğrenemedik. Tasarruf yapmasını öğrenemedikten sonra da cari açığı temelden çözmemiz mümkün değildir" diye konuştu.

"Kimse enseyi karartmasın"

Unakıtan, halkın yastık altındaki varlıkları ekonomiye kazandırması gerektiğini ifade etti: "Türkiye'de kimse enseyi karartmasın. Türkiye'yi iyi günler bekliyor. Aldığımız önlemlerle bu krize göğüs gereriz. Biz bu gemiyi sağ salim limana çıkartırız. Kaptanın iyisi fırtınalı havalarda belli olur. Fırtına gelecek, gemi sallanacak, bazılarının midesi bulunacak ama gemiyi sağsalim limana çıkartırız. Ama kaptanın iyisi olacak ha...."

Özelleştirme

"Özelleştirmeleri iyi ki yaptık" diyen Bakan Unakıtan, "Bunlar şimdi bizim elimizde olsa ne olurdu? Açık üstüne açık... Petkim ve Tüpraş'ı iyi paraya sattık ama sizin bize söylemediğimiz kalmadı. Şimdi satın da göreyim. Şimdi 'iktidar sizi takdir ediyoruz' diye söyleyin. Sizden bunu bekliyorum.Bu sizi küçültmez, büyütür" dedi.

CHP'nin çarşaf açılımına taş

Konuşması sırasında CHP sıralarından gelen tepki üzerine Unakıtan, "Beni iyi dinleyin, belki değişirsiniz. Çarşaf marşaf değişiyorsunuz biraz. İyi şeyleri almaya bakın" dedi.

 

cnnturk.com, 16.12.08

 

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.