Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Bakanlar Kurulu 2 yıldır imar gündemi ile toplanıyor

Bakanlar Kurulu 2 yıldır imar gündemi ile toplanıyor

Son yıllarda hükümetin başlattığı alt yapı projeleri ve kentsel dönüşüm Bakanlar Kurulu'nun gündemine damgasını vurdu. Bakanlar Kurulu'nun 2013'ün 6 ayında aldığı kararların %60'ı imara ilişkin oldu

Bakanlar Kurulu kararlarına son iki yıldır imar damgasını vuruyor. Hükümetin peşi sıra açıkladığı dev projeler, enerji yatırımları ve kentsel dönüşüm, Bakanlar Kurulu'nun gündeminde imar konusunu bir numaralı gündem maddesi haline getirdi.

S Bilişim tarafından derlenen verilere göre 2013'ün ilk yarısında alınan Bakanlar Kurulu kararlarının yüzde 60'ını imar ve gayrimenkule ilişkin kararlar oluşturdu.

Resmi Gazete'de yayınlanan kararlardan derlenen verilere göre 2013'ün ilk 6 ayında 346 karar alındı. Bunların 206'sını, başka bir ifadeyle alınan tüm kararların yüzde 60'ını imar kararları oluşturdu. Benzer bir eğilim 2012'de de görülüyor. Bakanlar Kurulu, 2012'de 618 karar alırken bunların 253'ü imara ilişkin kararlardan oluştu.

İmara ilişkin kararların özellikle 2012 sonrasında Bakanlar Kurulu'nun gündeminde ağırlıklık kazanması dikkat çekiyor. Örneğin, 2009'da kararların yalnızca yüzde 5'i imar ve gayrimenkullere ilişkindi. Bu oran 2010'da yüzde 17'ye, 2011'de yüzde 23'e, 2012'de ise yüzde 41'e çıktı.

Alınan imar ve gayrimenkul kararlarını, 'acele' kamulaştırma, alt yapı ve kentsel dönüşüm, riskli alan belirleme, tahsis ve toplulaştırma kararları oluşturdu.

Özellikle "acele" kamulaştırma kararlarının son yıllarda önemli ölçüde artması dikkat çekiyor. 2010'da bu yönde 19 karar alınırken, 2011'de 28, 2012'de 176 2013'ün ilk 6 ayında 145'e karar alındı. Özellikle üçüncü havalimanı, üçüncü köprü ve diğer alt yapı yatırımlarındaki artış ve kentsel dönüşüm kararları bu artışta etkili oldu.

BETAM Direktörü Seyfettin Gürsel, verilerin hükümetin önceliğini çok açık bir şekilde ortaya koyduğunu söyleyerek, "Hükümet, imar ve alt yapı yatırımları ile büyümeyi hızlandırmak ve tabanını memnun etmek istiyor. Başbakan mega projeleri çok seviyor. Verilere bu nedenle çok şaşırmadım. Ancak keşke hükümetin kararların çoğunluğu yapısal reformlara ilişkin olsaydı" değerlendirmesinde bulundu. Gürsel, hükümetin uzun vadeli sorunları çözmek yerine, kısa vadede tabanını memnun edecek projelere odaklandığını savundu.

Ekonomist Ege Cansen ise imar ağırlıklı gündemine siyaseten doğru olduğunu belirterek, "Hükümet 'icraat, inşaattır' diyerek yola çıktı.Halk da icraatı somutlaşmış inşaat projeleri ile algılar. Hükümetlerin başarısı nın ölçütü inşaattır.Dolayısıyla hükümetin imar ve inşaata yönelmesi siyaseten doğrudur" dedi.

AK Parti hükümeti son yıllarda üçüncü havalimanı, üçüncü köprü, Kanal İstanbul, İzmir-İstanbul otoyolu, Marmaray, nükleer santraller inşaası gibi dev projelere başladı.

Kentsel dönüşüm de hükümetin önem verdiği konularında başında geliyor. Dönüşüme ilişkin ilk yıkım 2012 yılın gerçekleştirildi. 7 milyon binanın elden geçilmesi bekleniyor.

wsj.com, 14.08.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.