Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Arınç'tan çözüm için kararlılık vurgusu

Bedeli ne olursa olsun bu işten dönmeyeceğiz  

Bedeli ne olursa olsun süreçten dönmeyeceklerini söyleyen Arınç “Anayasa’da kırmızı çizgileri belli. Kürtler onurlu insanlar, dağdan iniş onur kırıcı olmamalı. Çözüm için Baykal’ın elini bile öperim” dedi

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, demokratik açılımın ana hatlarını açıkladı. Sürecin bir devlet politikası olduğunun altını çizen Arınç, “Bunun bir ABD planı olduğunu söylemek geri zekalılıktır” dedi. Gazetelerin Ankara temsilcileriyle biraraya gelen Arınç, açılımı bir etnik unsurun sorunlarını çözme girişimi olarak görmediklerini belirtti.

10 GENELKURMAY BAŞKANI ESKİTTİK

Bu sorunun bir terör sorunu olmadığı, polisiye tedbirlerle çözülemeyeceğinin geç de olsa anlaşıldığını anlatan Arınç, şöyle dedi: “25 yılda en az 10 Genelkurmay Başkanı, 10 hükümet geldi geçti, hepsi bir şeyler söyledi. Bunları gördükten sonra çözümün nasıl olacağı anlaşılmıyor mu?” RTÜK’ün özel TV’lerde Kürtçe yayına izin verebileceğini belirtan Arınç “Anayasa’da kırmızı çizgiler belli, Türkçe resmi dildir. Ama ana dilin öğrenilmesi ayrı bir konudur” dedi.

ABD PROJESİ DEMEK GERİ ZEKALILIK

Arınç, ABD’nin PKK’nın tasfiyesine samimi baktığını ancak bu açılıma “ABD Projesi” denemeyeceğini anlatırken, “Bu tür kuruluşlar ABD’de çok, hepsi konuşur, yazar. ABD’de birileri şöyle yazıyor diye ‘Türkiye bunu uygulayacak’ demek geri zekalı işidir, siyasi manipülasyondur” diye konuştu.

PKK’LILARI DAĞDAN İNDİRME PLANI

Arınç PKK’lılar af tartışmalarına da şöyle açıklık getirdi: “Şimdi o aşamada değiliz. Aklımızdan geçenler de var elbette. Bütün bunlar devlet projesi olarak kararlaştırıldığında uygulanır. Türkiye’ye zarar vermeyecek şekilde örgütün tasfiyesi mümkün” dedi.

BAŞBAKAN ‘ÖRTÜYÜ’ ATMALI

Arınç, açılımda mesafe katedilmesi için liderler arası bir görüşmeye ihtiyaç gözüktüğünü belirterek, Başbakan’ın inisiyatif üstlenmesi gerektiğini ifade etti. Arınç, “Hani Güneydoğu’da bir gelenek var. Kavgada birisi başındaki örtüyü yere atarsa o kavga bitermiş. Bu iş Şeyh Edebali’nin vasiyetini hatırlayan başbakana düşüyor herhalde. Başbakan çok sever, çok yerde de söyler sözlerini ona düşen bir hareketi yaptırmamız lazım” dedi.

ELAZIĞ’DAKİ TEĞMEN’İN EDEPSİZLİĞİ 

Arınç, Başbakan’ı DTP Lideri Ahmet Türk ile görüşmesi için 6-7 ay teşvik ettiğini söyleyerek “Öyle bir noktaya geldik ki artık anneler ‘vatan sağolsun diyemeyeceğim’ dediği noktaya geliyor. Şu teğmen’in 4 kişinin şehit olduğu edepsizliğinde olduğu gibi artık gizli kalmıyor bu tür işler. Başarılı olursak oluruz. Olamazsak bize mani oldular ey millet, kararı siz verin deriz.”

“BAYKAL’IN ELİNİ BİLE ÖPERİZ”

Arınç, bir gazetecinin “MHP’yi dışarıda tutabilirsiniz ama CHP ile mutlaka görüşmeniz lazım. Özal, Evren’i öpmüştü” temennisine “Şimdi Baykal’ı öpelim mi? Elini bile öperiz. Yeter ki işi çözelim” cevabını verdi.

PAŞA’YA ‘SON TERÖRİST’ SİTEMİ

Yeni Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Hasan Aksay’ın “Operasyonlar dağda son terörist bitene kadar sürecektir” sözlerinin hatırlatılması üzerine Arınç, “6 aydır çatışmasızlık var. Niye bugün bomba patlamadı diyecek miyiz? OHAL’in bir sektör haline geldiğini gördük. Bu sözü iyi düşünmek lazım. Asimetrik veya konvansiyonel bir savaş yok. Terör bir sonuçtur. Bu sonuca yol açan sebepleri ortadan kaldırmalıyız.” şeklinde değerlendirdi.

PROFESYONEL AĞLAYICILAR

Manisa’da şehit cenazesinde kendisini protesto edenlerin namaza bile gelmediğini söyleyen Arınç “Şehitlerin anneleri, babaları konuşmazlar bile. Konuşanlar bazı profosyonel ağlayıcılardır. Biz şehit annelerinin akan kan dursun sözüne bakarız” dedi.

DAĞDAN ONURLU İNİŞ

DTP’nin PKK’dan, bölgenin de bunlardan kurtulmak istediğini öne süren Arınç şu örneği anlattı: “21 şubatta (1961 Talat Aydemir isyanı) İnönü Başbakan’dı. ‘Yargılanmayacaksınız’ dedi. Bu söz hukuki değildi. Aydemir ikincisini yapınca Fethi Gürcan’la birlikte asıldı. İsmet Paşa akıllıca iş yaptı. Anayasa ve yasaya bakarak yapmadı. Çünkü isyanın söndürülmesi lazımdı.” Arınç şöyle devam etti: “Terörü minimize etmek için dağdakini indirmek, toprağına, köyüne döndürmek için yapılacak olanı yapmak lazım. Dağdan ineceklerin tek isteği var. Onurlu bir şekilde indirin diyorlar. Geçmişte pişmanlık yasası diye bir şey vardı. Pişman olmak, nadim olmak istemiyorlar. İneceklerse onu yapalım.”

VURAL’A BAKINCA GENÇ MELEKMİŞ

Arınç, MHP’li Oktay Vural’la ilgili eleştirilerini şöyle sürdürdü: “Çirkinlikte kimse yarışamaz onunla. Kamer Genç dahi şirin ve bir melek gibi gelmeye başladı. Beteri beteri var. Adam Tillolu. ‘Ben Aydınlar’danım’ diyor. O lafı bir ilçenin kaymakamı bir sen söylüyorsun. Kamer Genç’e sorsan Dersim derdi. Madrid Büyükelçesine (Volkan Vural’ı kastederek) sorsan o bile Tillo der.”

KÜRTLER ONURUNA DÜŞKÜNDÜRLER

Başbakan seçimden önce Diyarbakır’ı Batman’ı istiyorum deyince, öyle demeyin dedim. Kürtler onuruna düşkün insanlardır. Kürtlerin tarihlerinde isyanlarında da karşı duruşlarında da kendilerine göre bu onurlu davranışın izlerini görmek mümkün. Onlara el uzatırken ben sana daha çok hizmet edeceğim, sana daha rahat yaşama imkanı sunacağım dersen başarılı olursun.

‘HAYAT RİSKTİR’ İÇİN ERGENEKON’U OKUYUN!

Arınç, bir soru üzerine, Başbakan Erdoğan’ın “hayat risktir” sözünü neden söylediğinin Ergenekon iddianamelerine bakıldığında daha iyi görüleceğini söyledi. Bu süreçte hiç ummadıkları gelişmelerle karşılaştıklarını belirten Arınç, Emine Ayna ve benzerleri hariç DTP’nin sürece çok olumlu yaklaştığını, barışın tesisi konusunda MHP’den daha ileri noktada olduğunu ifade etti. Çözüm konusunda çok cezaretli olduklarını söyleyen Arınç “Canımızı sıksa da hakaretlere maruz kalsak da sonuna kadar gideceğiz” dedi

ASKER DİNLEYEN SİYASİ MEVTA OLUR

Arınç, bir gazetecinin “Genelkurmay Başkanının açıklamaları muhalefete moral oldu” gözlemine şöyle karşılık verdi: “Genelkurmay Başkanı’nın söylediği Anayasa’nın 3.maddesi konusu  zaten MGK açıklamasında da var. Muhalefet açısından ondan sevinç duymanın anlamı yok. Siyaset askerin dediğini yapmak mıdır? Siyasetçi eğer askerin dediğini yaparım derse o siyasi mevta olur. Genelkurmay Başkanı ne deseydi, o işi kesin mi deseydi ?Asker bile bu açıdan eleştirilirse bu muhalefete artı puan getirmez.”

Star, 30.08.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.