Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > 'Marmaray'ı biz başlattık' kavgası

'Marmaray'ı biz başlattık' kavgası
Ulaştırma Bakanlığı'nın 'asrın' projesi olarak tabir ettiği ve dünyanın en önemli ulaştırma projelerinden sayılan Marmaray Projesi'ni 'biz başlattık' tartışması yaşanıyor. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, proje kredisinin MHP döneminde temin edildiğini; etüd, fizibilite, mühendislik ve ön inşaat ihalesinin kendisinin Ulaştırma Bakanı olduğu dönemde yapıldığını iddia etti. Vural, projeye ilişkin hükümet kararlarının yer aldığı Resmi Gazeteyi ve ihale ilanlarını twitter üzerinden izleyenlerine duyurdu.

Oktay Vural, twitter hesabından Marmaray Projesinde ilk adımı atmak bize nasip oldu, diyen Başbakan Erdoğan'ı eleştirdi. Vural, "Erdoğan Marmaray Boğaz Tüp Geçişi için, ecdadımızın eskiz çalışmalarını yaptığı bir projeydi ama ilk adımını atmak bize nasip oldu, demiş.Başbakan bu ifadesiyle Marmaray'ı sadece kendi döneminde gerçekleşmiş proje olarak sunmaktadır. İnsaf" sözlerinin ardından projenin etüd, fizibilite, mühendislik, ön inşaat ihalesinin MHP döneminde yapıldığını belirtti.
 
Vural, iddialarına ilişkin ilk olarak 15 Şubat 2000 tarihli Resmi Gazete'yi kanıt gösterdi. Resmi Gazete'de yayınlanan ve Cumhurbaşkanı Demirel, Başbakan Ecevit, Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ile diğer bakanlar kurulu üyelerinin imzalarının olduğu kararda, Bozüyük-Mekece Otoyol Projesi ve İstanbul Boğazı Tüpgeçit Projesi İnşaatı için 1999 yılında Japonya ile Türkiye arasında imzalanan toplam 41.8 milyon öapon yenlik kredi anlaşmasının hükümet tarafından onaylandığı yer alıyor.

İLK İHALE 2001'DE
 
Marmaray Boğaz Tüp Geçişi Projesinin mühendislik ihalesinin de yine MHP zamanında, 13 Aralık 2001 tarihinde yapıldığını ve 14 Mart 2002'de işe başlandığını duyuran Vural, inşaatın ön ihalesinin ise 25 Temmuz 2002'de yapıldığını bildirdi. Ulaştırma Bakanlığı DLH Genel Müdürlüğü'nün ihale ilanı belgesinde Müsteşar Vekili olarak Selçuk Coşkun'un, Ulaştırma Bakanı olarak da Oktay Vural'ın imzasının olduğu görülüyor. Vural, MHP döneminde başlatılan Marmaray'ın 2008 yılında bitirilmesinin planlandığını anımsatarak, 2013 yılına gelindiğinde hala bitmemiş olmasını da eleştirdi.
 
"Marmaray'ı sadece kendine mal edenlerde ne insaf ne mizan vardır. Projeye bizden önce ve bizden sonra katkı sağlayan herkese teşekkürler" diyen Vural, "İyi okudunuz mu? Kredi, müşavirlik, mühendislik, inşaat ön ihalesi ne zaman olmuş? Ofsayt değil gol olmuş, GOL!" sözleriyle bitirdi.
 
HALKALI İLE GEBZE BAĞLANACAK
3 KATLI HIZLI TREN OLACAK

 
Ulaştırma Bakanlığı Marmaray Projesi'ni şu sözlerle tanıtıyor:
 
"Dünyadaki en önemli projelerden biri olan Marmaray Projesi, İstanbul'un kentsel yaşantısını sağlıklı olarak sürdürebilmesi, kentlilere çağdaş bir kent yaşam ve kentsel ulaşım imkanları sunulabilmesi, kentin doğal tarihi özelliklerinin korunabilmesi için tasarlanmış, elektrik enerjisi kullanarak çevreyi kirletmeyen yüksek kapasiteli bir demiryolu altyapı projesidir.
 
Gebze-Halkalı Banliyö Hatlarının İyileştirilmesi ve Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi (Marmaray) Projesi, Avrupa yakasında bulunan Halkalı ile Asya yakasında bulunan Gebze ilçelerini kesintisiz, modern ve yüksek kapasiteli bir banliyö demiryolu sistemiyle birbirine bağlamak amacıyla İstanbul'daki banliyö demiryolu sisteminin iyileştirilmesi ve Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi (Marmaray) inşasına dayanmaktadır.

İstanbul Boğazının her iki yakasındaki yüzeysel demiryolu hatları, İstanbul Boğazı'nın altından geçecek olan bir demiryolu tüneli ile birbirine bağlanacaktır. Boğaz Geçiş Kesiminde (Marmaray) çift hat, Kazlıçeşme'den sonra Yedikule'de yeraltına girecek; yeni yeraltı istasyonları olan Yenikapı ve Sirkeci boyunca ilerleyecek, İstanbul Boğazının altından geçip diğer bir yeni yer altı istasyonu olan Üsküdar'dan ilerleyerek Ayrılıkçeşme'de tekrar yüzeye çıkacak ve Söğütlüçeşme'ye ulaşacaktır. Bu Kesimin uzunluğu yaklaşık 13,5 km olacaktır.

Boğazın her iki yakasındaki, Halkalı-Kazlıçeşme ve Söğütlüçeşme-Gebze arasındaki Banliyö İyileştirmesi Kesiminde ise mevcut 2 hat tamamen kaldırılarak 3 hatlı Hızlı Tren ve Banliyö Trenlerinin bir arada çalışabileceği yüzeysel demiryolu ağı teşkil edilecektir. Bu kesimin uzunluğu Avrupa'da 19 km, Asyada 44 km olmak üzere toplamda yaklaşık 63 km olacaktır.

Proje, şu anda dünyadaki en büyük ulaşım altyapı projelerinden birisidir. İyileştirilmiş ve yeni demiryolu sisteminin tamamı, yaklaşık 76 km uzunluğunda olacaktır. Ana yapılar ve sistemler, batırma tüp tünel, delme tüneller, aç-kapa tüneller, hemzemin yapılar, 3 yeni yeraltı istasyonu, 38+1* yerüstü istasyonu (yenileme ve iyileştirme), işletim kontrol merkezi, sahalar, atölyeler, bakım tesisleri, yerüstüne inşa edilecek olan yeni bir üçüncü hat dahil olmak üzere, mevcut hatların iyileştirilmesi, tamamen yeni elektrikli ve mekanik sistemler ve temin edilecek olan modern demiryolu araçlarını kapsayacak 4 bölümden oluşmaktadır.

Her bir bölüm ayrı bir sözleşme altında yürütülmektedir;

1) Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi (Marmaray) -Sözleşme BC1- (Yürürlükte)
2) Banliyö Hatlarının İyileştirilmesi -Sözleşme CR3- (Yürürlükte)
3) Demiryolu Araçları Temini -Sözleşme CR2- (Yürürlükte)
4) Mühendislik ve Müşavirlik Hizmetleri -Sözleşme ENG- (Yürürlükte)"

Hürriyet, 06.08.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.