Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Seçim değil çözüm bütçesi

Seçim değil çözüm bütçesi

Hükümet’in 2014 bütçesi şekilleniyor. Gezi gibi süreçlerden etkilenmek istemeyen ekonomi yönetimi, seçim yılı 2014’te popülist harcamalara izin vermeyecek ama çözüm süreci için Güneydoğu illerine “pozitif ayrımcılık” yapacak

Taksim’de başlayıp ardından da tüm yurda yayılan Gezi Parkı eylemleri, halen hazırlıkları devam eden 2014 yılı bütçesine de damga vurdu. Ekonomi yönetimi, eylemlerin ardından gündeme gelen, “ekonomik kriz senaryolarını” boşa çıkarmak için, bütçeyi sağlam temellere oturtma kararı aldı. Bu kapsamda, çifte seçimin yapılacağı 2014’te, popülist harcamalara izin verilmeyecek. Mali disiplin yine korunacak. Sadece, çözüm süreci çerçevesinde Güneydoğu illerinin gelişmişlik düzeyini arttırmak için yapılacak yatırımlarda “pozitif ayrımcılık” yapılacak.

Türk ekonomisinin önümüzdeki üç yıllık yol haritasını belirleyecek olan Orta Vadeli Program, 2014 yılı bütçesi ve mali planı ile ilgili çalışmalar tam gaz sürüyor. Kalkınma Bakanlığı, önümüzdeki yıl yapılacak yatırımlarla ilgili ödenek taleplerini değerlendirirken Maliye Bakanlığı da, kamu kurumları ile ödenek pazarlığına oturdu.

Sahura kadar ödenek pazarlığı

Yaklaşık bir aydır devam eden ödenek pazarlıkları, ramazan ayı nedeniyle bazen sahura kadar sürüyor. Ödenek pazarlıkları, ağustos sonuna kadar sürecek.

Kamu kurumları, önümüzdeki yıl çifte seçimi fırsata çevirmek için, ödenek taleplerini çok yüksek tuttu. Bir çok kamu kurumu, geçen yıl belirlenen ödenek taleplerini ikiye üçe katladı. Ancak bu talepler Maliye’den geri döndü. Ayrıca, kamu kurumlarından çok sayıda yeni personel alımı konusunda da talepler geldi. Bu talepler de, yine ekonomi bürokratlarından geri döndü. Maliye Bakanlığı, kamu kurumları temsilcilerine acil durumlar hariç bir ödenek artışına izin verilmeyeceği mesajını verdiler.

Sıkı bir bütçe yapılacak

Geçtiğimiz yıl açıklanan mali planda, 2014 yılında bütçe büyüklüğünün 430 milyar lira olması öngörülmüştü. Maliye Bakanlığı, yine bütçe büyüklüğünü aynı seviyede tutmaya çalışıyor. Yetkililer, ekonomide son yaşanan gelişmelerin ardından bütçe büyüklüğünde küçük bir artışın olabileceğini ancak bu artışın, belirlenen makro büyüklüklerle uyumlu olacağını dile getirdiler. Yetkililer, bütçede popülist hiçbir harcamaya yer verilmeyeceğini belirterek, mali disiplinin çifte seçime rağmen korunacağını kaydettiler. Ekonomi bürokratlarının hesabına göre, bütçe büyüklüğü 430-450 milyar lira bandında tutulacak. 2013 yılı bütçesinde ise büyüklük 404 milyar TL olarak belirlenmişti.


Yatırımlarda çözüm ayrıcalığı

KALKINMA Bakanlığı, 2014 yılı yatırımlarıyla ilgili de çalışma yapıyor. Yatırımlarda da mali disiplin uygulanacak. Ancak 2014’teki yatırımlarda, Güneydoğu illerine ağırlık verilmesi planlanıyor. Bu kapsamda bölgede devam eden ve acil olarak tamamlanması gereken yatırımlar tek tek belirleniyor. Özellikle bölgeye yeni istihdam sağlayacak yatırımların ödenekleri daha yüksek tutulacak. Böylece, çözüm süreci ekonomik açıdan da desteklenmiş olacak.


BÜTÇE BÜYÜKLÜĞÜ 450 MİLYAR ÖNGÖRÜLÜYOR

TÜRKİYE ekonomisinin önümüzdeki üç yıllık yol haritasını belirleyecek olan Orta Vadeli Program, 2014 yılı bütçesi ve mali planı ile ilgili çalışmalar tam gaz sürüyor. Ekonomi bürokratlarının hesabına göre, bütçe büyüklüğü 430-450 milyar lira bandında tutulacak. 2013 bütçesinin büyüklüğü ise 404 milyar lira olarak belirlenmişti.

Taraf, 05.08.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.