Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Vali Mutlu: Ergenekon davasına izleyici alınmayacak

Vali Mutlu: Ergenekon davasına izleyici alınmayacak
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Pazartesi günkü Ergenekon davasıyla ilgili önlemleri açıkladı. Vali Mutlu, duruşma salonuna sanık yakınları da dahil hiç kimsenin alınmayacağını ve Silivri'de toplanmaların kanunsuz sayılacağını söyledi. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun açıklamalarının ardından İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal kararın 'hukuki ve kanuni olmadığını' savundu.

MİLLETVEKİLİ VE BASINA AÇIK

13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin aldığı karar doğrultusunda duruşma salonuna tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatları, milletvekilleri ve basın mensupları alınacaklardır. Mahkemenin talimatı doğrultusunda salona izleyici alınmayacaktır. Mahkemenin bu talimatları doğrultusunda jandarmamız gerekli tedbirleri emniyet birimlerimizle birlikte alacaklardır. İzleyici olarak bölgeye gitmek isteyen yurttaşlarımıza çağrı yapmak, şimdiden uyarmak istiyorum. Vatandaşlarımızın davet edildikleri ve bölgede yoğunluk oluşturulmaya çalışıldığı bilgileri değerlendirilmiştir. Bunların bir takım olumsuzlukların da yaratılması yönünde bir çabaya dönüştürme ihtimali değerlendirilmektedir. İzleyici alınmayacak olan salonda izleyicinin bulunmamasından dolayı Silivri mahkeme bölgesine yapılacak intikaller 2911 sayılı yasanın 22'nci maddesine göre kanunsuz toplantı ve gösteri, mahiyetinde görülecektir.

MAHKEME KARARI VAR

İl dışından muhtelif vasıtalarla gelecek seyirciler için de gerekli tedbirleri alıyoruz. Huzuru müdafaa konusunda bir ortaklaşmaya ihtiyacımız olduğunu ifade ediyorum. Alınacak tedbirlere yurttaşlarımızın da yardımcı olmasını yürekten diliyorum. Karar duruşması öncesi ve sonrasında herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması en büyük dileğimizdir. Sanık yakınları, izleyici çerçevesinde oldukları için de duruşma salonuna alınmayacaktır. Yola çıkıp gelecek kişiler olursa, onlarla ilgili de planlamalarımız var. Tedbirlerimizi adım adım hangi safhaya kadar gerekiyorsa o safhaya kadar uygulamaya devam edeceğiz. Bizim önceliğimiz buraya yurttaşlarımızın izleyici olabilirim kanaatiyle gelmemeleridir. Bir mahkeme heyeti kararı var. Silivri'ye boşuna gelmesinler. Mahkeme dışında güvenlikli alan oluşturulacak.

YOLDA DURDURURUZ

Tüm uyarılara rağmen Silivri'ye gelmek isteyenleri yolda durdurmak için planlamaları yaptık. Bir olay çıkmaması için gerekli güvenlik tedbirleri alındı. Ülkemizde basın toplantısı, basın duyurusu yapma konusunda yasalarımız fevkalade imkan tanıyor. Yasa herhangi bir kısıtlama getirmiyor. İstanbul'da basın açıklamalarının nerede yapılacağı da bellidir. Basın açıklaması yapmak isteyen herhangi bir grup bunu nerede yapacağını gayet iyi biliyordur ve yapabilir. Mahkeme salonuna alınmayacak vatandaşlarımızın kalkıp gelmelerinin herhangi bir yararı yoktur. Bizim bütün dileğimiz mahkemenin dışında güvenli bir alan oluşturulması ve toplumsal gerilime sebebiyet verilmemesidir.”

Hukuki ve kanuni değil

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal: “Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 182'nci maddesi ‘Duruşma herkese açık' diyor. 182'nin 2'nci maddesi, ‘Genel ahlâkın veya kamu güvenliğinin kesin gerekli kıldığı hâllerde, duruşmanın bir kısmının veya tamamının kapalı yapılmasına mahkemece karar verilebilir' diyor. Bir duruşmayı ya kapalı yaparsınız ya da açık yaparsınız. Ama sanık yakınlarını duruşmaya almamazlık olmaz. Kararın gerekçesi ne? Hangi genel ahlakın veya kamu güvenliğinin kesin olarak gerekli kıldığı hal? Ayrıca CMK 182'nin 3'üncü maddesi, ‘Duruşmanın kapalı yapılması gerekçeli karar ile hüküm açık duruşmada açıklanır' diyor. Böyle mi olmuş? Bu karar kanuni ve hukuki değil.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: “Duruşma salonuna kimlerin girip girmeyeceğine yargıç karar verir. Vali ne zamandan beri yargıçlık görevini üstlenmeye başladı. Hadi Gezi Parkı ile ilgili anladık, Tayyip Bey'den talimat alıyorsun. Yargıya müdahale konusunda da mı Tayyip Bey'den talimat almaya başladın? Türkiye'de demokrasinin olmadığı, yargının bağımsız olmadığı net bir şekilde ortaya çıkmış durumda. Salona girişleri hadi yargı yasakladı diyelim. Binanın etrafına gitmek ne zamandan beri suç olmaya başladı. Hangi gerekçeyle yasaklıyor. Valinin başka görevi yok mu? Sanık yakınları bu duruşmayı nereden izleyecekler? Demokrasiye yakışmıyor.”

Karar bariyerleri  hazır

SİLİVRİ Cezaevi Yerleşkesi'nde oluşturulan duruşma salonu ve çevresinde şimdiden geniş güvenlik önlemleri alındı. Cezaevinin çevresi barikatlarla kapatıldı. Tel örgülerle çevrili duruşma salonunun iç tarafına çift bariyer konuldu. Bariyerler, yere çiviler çakılarak sabitlendi. TEM'den gelirken kullanılan cezaevi sapağından itibaren cezaevine giden güzergâh boyunca da bariyerler yerleştirildi. Park alanının etrafı, sanık yakınlarının kurduğu Nöbet Çadırı'nın cezaevine bakan kısmı da bariyerlerle konuldu.

Hürriyet, 03.08.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.