Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > İşte yeni TSK

İşte yeni TSK

Kara ve Deniz Kuvvetleri komutanları ile Jandarma Genel Komutanı emekli olurken, Hava Kuvvetleri Komutanı Mehmet Erten YAŞ üyesi yapıldı.

Kara Kuvvetleri’nin başına sürpriz bir şekilde Genelkurmay İkinci Başkanı Hulusi Akar getirildi. Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk olurken, Bülent Bostanoğlu da Deniz Kuvvetleri’nin zirvedeki ismi oldu. Jandarma Genel Komutanlığı görevi ise Servet Yörük’e verildi.

YÜKSEK Askeri Şûra’nın (YAŞ) dün açıklanan kararlarıyla Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki (TSK) kıdem teamülleri alt üst oldu. Teamüller işletilmeyince atamalarda da sürprizler yaşandı.

BEKİR KALYONCU EMEKLİ

YAŞ’ın en önemli sürprizi Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda gerçekleşti. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu beklendiği gibi emekli oldu. Ergenekon, Karargâh Evleri soruşturmalarında ismi geçen komutanlığının raporunda Türkiye’nin bölünme tehlikesine yer veren Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu’nun Kara Kuvvetleri Komutanı olmasına, hükümetin YAŞ öncesi sıcak bakmadığı belirtiliyordu. YAŞ sürecinde bu sıkıntının aşıldığı iddia edilse de dün askeri kulislerde söz konusu isme Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün çekince ifade ettiği ileri sürüldü. Kalyoncu Kara Kuvvetleri Komutanı olamayıp, YAŞ’ta emekliye ayrıldı.

EN BÜYÜK SÜRPRİZ KARA’DA

Kalyoncu devre dışında kalınca Kara Kuvvetleri’ne teamüllere göre, orgenerallikte kıdemleri fazla (3 yıllık orgeneraller) olan ve daha önce ordu komutanlıkları bulunan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman veya Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) Orgeneral Servet Yörük’ün getirilmesi gerekiyordu. Ancak TSK’da ilk kez kıdemi diğerlerine göre daha az olan (2 yıllık orgeneral) ve kıtaya çıkıp ordu komutanlığı bulunmayan Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı yapıldı. Kulislerde Orgeneral Ataman’ın isminin 28 Şubat iddianamesinde geçtiği, Orgeneral Yörük’e de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in sıcak bakmadığı için Kara Kuvvetleri Komutanı olamadıkları konuşuldu. Kara Kuvvetleri Komutanı olan Orgeneral Akar ise Başbakan Tayyip Erdoğan’ın başta ABD olmak üzere birçok yurtdışı ziyaretine katılmasıyla biliniyor. Orgeneral Akar’ın, Orgeneral Özel’den sonra 2015-2019 tarihleri arasında 4 yıllığına Genelkurmay Başkanlığı yolu açılmış olacak.

HAVADA KIDEMLİYE TEMDİT

Hava Kuvvetleri’nde mevcut komutan Orgeneral Mehmet Erten, komutanlıktan ayrılmasına rağmen “or”lukta 4 yılını tamamlamadığı için doğal YAŞ üyesi olarak kaldı. Erten önümüzdeki yıl emekli olacak. Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Akın Öztürk “or”luğa yükselerek kuvvet komutanı oldu. Öztürk’ten 1 yıl daha kıdemli olan ve kuvvet komutanı olması beklenen Eskişehir 1. Hava Taktik Üs Komutanı Korgeneral Abidin Ünal ise temdit aldı.

DENİZ’DE DE YENİ KOMUTAN

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel emekli olurken, yerine vekaleten Donanma Komutanı olan ve YAŞ’a koramiral rütbesiyle katılan Bülent Bostanoğlu geldi. Bostanoğlu 30 Ağustos itibariyle oramiralliğe yükselecek.

JANDARMA VE DİĞERLERİ

Kalyoncu’nun emekli olmasıyla boşalan Jandarma Genel Komutanlığı’na EDOK Komutanı Orgeneral Servet Yörük atandı. Yörük, Jandarma Genel Komutanlığı’nda 1 yıl kalıp emekli olacak. 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman da, Harp Akademileri Komutanı oldu. 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş da, 1. Ordu’ya atandı. Bu yıl “kor”luktan “or”luğa terfi eden Salih Zeki Çolak, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı’ndan EDOK Komutanlığı’na getirildi. Eğer bu yılki kıdemlerde sıralama dikkate alınır, teamüller işletilirse Çolak, 2019’da Genelkurmay Başkanı olabilir. “Kor”luktan “or”luğa terfi eden diğer komutanlar Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral Yaşar Güler Genelkurmay 2. Başkanı, MSB Müsteşarı Korgeneral Ümit Dündar da 3. Ordu Komutanı oldu.

HAYIRLI OLSUN

Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: “30 Ağustos 2013 tarihinden geçerli olmak üzere, 34 general ve amiral bir üst rütbeye, 50 albay ise general ve amiralliğe yükseltilmiş, 33 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatılmıştır. Ayrıca bu yıl rütbe bekleme süresini dolduran 41 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos 2013 tarihinden itibaren, 2 general ise yaş haddini doldurduğu için 01 Eylül 2013 tarihinden itibaren emekli olacaklardır. Bir üst rütbeye yükselen general ve amiraller ile görev süreleri bir yıl uzatılan general ve amirallerin yeni rütbe ve görevlerinin milletimize, Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve ailelerine hayırlı ve uğurlu olmasını dileriz. Büyük bir özveri ve onurla görev sürelerini tamamlayarak 30 Ağustos 2013 tarihinden itibaren şeklen aramızdan ayrılacak olan değerli silah arkadaşlarımıza özverili hizmetlerinden dolayı teşekkür eder, hayatlarının yeni dönemlerinde aileleri ile birlikte esenlikler dileriz.”

İbrahim Şahin, ‘Beni göreve çağırdı’ demişti

EMEKLİYE ayrılan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu’nun yerine gelmesi beklenirken emekliye sevk edilen Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu’ya hükümetin sıcak bakmadığı öne sürülüyordu. Buna gerekçe olarak da Kalyoncu’nun isminin Ergenekon operasyonu kapsamında tutuklanan eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin’in ifadelerinde ve MİT tarafından Genelkurmay’a 2005’te adları bildirildiği ileri sürülen ‘Karargah Evleri’ yöneticileri arasında yer aldığı iddiaları gösterildi.
Özel Harekatçı İbrahim Şahin gözaltına alındığında verdiği ifadesinde o dönem Diyarbakır’da Kolordu Komutanı olan Korgeneral Bekir Kalyoncu’nun, “Yeni oluşturulacak terörle mücadele müsteşarlığına atanacaksın” diyerek kendisini göreve çağırdığını ileri sürmüştü. İbrahim Şahin ifadesinde: “Benden hazırlanmamı istediler, ’300 kişi seçeceksin’ dediler. Özel harekát polisleri ve 30 yaş altı askerlerden bir liste hazırladım. Ele geçen S - 1 belgesi buna aittir” demişti.
2006’da düzenlenen bir güvenlik zirvesinde ‘irticai tehdit var’ diyerek komutanların hükümeti suçladığı ve Erdoğan’ın da bu suçlamalara sert tepki verdiği toplantıdaki generaller arasında da Kalyoncu’nun adının geçtiği ileri sürülüyor.

Emekli oldular

YARGITAY’da temyiz duruşması devam eden Balyoz Davası’ndan ceza almış doğal YAŞ üyeleri Bilgin Balanlı ile Nusret Taşdeler, yaş hadleri nedeniyle emekliye ayrıldı. Değişik davalardan ceza almış veya tutuklu olup da, YAŞ’ta terfi sırasında olan general ve amiraller de emekliye sevkedildi.

Teamül dikkate alınmadı

TSK’da bir gelenek olarak komutan atamalarında ve terfilerde kıdem dikkate alınıyordu. 2009 yılında orgenerallik rütbesi alan Bekir Kalyoncu, 4 yıldan beri orgeneral olduğu için kıdem açısından ilk sırada yer alıyordu. Bundan dolayı Kara Kuvvetleri Komutanlığı adayları arasında ilk sırada yer aldı. Kalyoncu’dan sonra gelen orgeneraller Servet Yörük ve Yalçın Ataman da, 3 yıldır bu rütbeye sahiptiler. Kalyoncu emekli edildiğinde geleneğe göre bu isimler Kara Kuvvetleri için yarışabilirdi. TSK’daki bir diğer gelenek de Kara Kuvvetleri Komutanı olacak kişinin daha önce kıta görevine çıkıp ordu komutanlığı yapması. 2 yıldır orgeneral olan ve ordu komutanlığı bulunmayan Orgeneral Hulusi Akar’ın Kara Kuvvetleri’ne atanmasıyla, iki gelenek de dikkate alınmamış oldu. Geçmişte Genelkurmay Başkanlığı elden dağıttığı listenin altına not düşerek özellikle terfi listesinin sıralamaya göre okunmasını da isterdi. Bu yıl internet üzerinden açıklanan listede bu uyarı da yer almadı. Geçmişte, Genelkurmay Karargahı’nda 1. Ordu Komutanlığı’na atanan kişi için “Altın yola giren komutan” denilirdi. Yaşın tutması halinde teamüller işlediğinden 1. Ordu Komutanı daha sonra Kara Kuvvetleri Komutanı, ardından da Genelkurmay Başkanı olurdu.

28 ŞUBAT’A, ULUDERE’YE VE ERHAÇ’A TEMDİT

28 Şubat iddianamesinde isimleri geçen Karacı Tuğgeneraller İsmail Hakkı Önder, Metin Keşap ve Mehmet Faruk Alpaydın temdit listesinde yer aldı. Güneydoğu’daki faili meçhul davasından tutuksuz yargılanan Jandarma Tuğgeneral Musa Çitil de temdit alanlardan oldu. Uludere’de kara karargahından vur emrini verdiği öne sürülen Karacı Tuğgeneral Ali Rıza Kuğu geçen yıldan sonra bu yıl da temdit aldı. İkinci yılında temdit alan bir diğer isim de Suriye’nin düşürdüğü ileri sürülen Türk jetinin bağlı olduğu Malatya Erhaç Üssü komutanlarından Tuğgeneral Mustafa Avcı oldu.

GALİP MENDİ’YE GÜVEN

Geçen yıl Elazığ’daki 8.Kolordu Komutanı iken, “or”luğa yükselip, Suriye, Irak ve İran sınırından sorumlu 2. Ordu Komutanı olan Orgeneral Galip Mendi bölgede iki yılını doldurmasına rağmen görevinde kaldı. Mendi’nin görev yerinde kalması, Suriye sınırı boyunca alınan askeri önlemlere güven olarak yorumlandı.

Hürriyet, 04.08.2013

İşte TSK'nın yeni komuta kademesi
Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları açıklandı. TSK'nın yeni komutanları belli oldu. Kara Kuvvetleri Komutanlığına getirilmesi beklenen Bekir Kalyoncu emekliye sevkedildi.

Mevcut Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Hava Komutanları emekliye sevk edildi. Kara Kuvvetleri Komutanlığına Genelkurmay 2. Başkan Orgeneral Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Orgeneral Akın Öztürk, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na Oramiral Bülent Bostanoğlu atandı. Jandarma Genel Komutanı Bekir Kalyoncu'nun yerine Orgeneral Servet Yörük atandı. Kara Kuvvetleri Komutanlığına getirilmesi beklenen Kalyoncu da emekliye sevkedildi.

Ataman Harp akademilerine

Harp Akademileri Komutanlığı'na Orgeneral Yalçın Ataman, Birinci Ordu Komutanlığına Orgeneral Ahmet Turmuş getirildi. Genelkurmay İkinci Başkanlığı'na ise rütbesi orgeneralliğe yükseltilen Korgeneral Salih Zeki Çolak getirildi.

Donanma Komutanı Koramiral Bülent Bostanoğlu ilk kez 'Kor' rütbesiyle YAŞ'a katılan isim olmuştu. Bostanoğlu'nun rütbesi oramiralliğe yükseltildi.

Çankaya Köşkü'nde açıklandı

Cumhurbaşkanı Gül'ün onayının ardından kuvvet komutanlıklarına getirilen yeni isimleri sözcü Ahmet Sever, Köşk'te açıkladı.

Necdet Özel 2015'e kadar görevde

Orgeneral Necdet Özel, 2015'e kadar Genelkurmay Başkanı. Genelkurmay İkinci Başkanı ise Korgeneral Yaşar Güler oldu. Kara ve Deniz Kuvvetleri Komutanları ile Jandarma Genel Komutanı emekliye ise ayrıldı.

Hulusi Akar'ın 2015'te Genelkurmay Başkanı olması bekleniyor

Kara Kuvvetleri Komutanlığını 30 Ağustos'tan itibaren devralacak isim Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hulusi Akar oldu. Orgeneral Akar'ın iki yıllık görev süresinin ardından, Genelkurmay Başkanı Özel'den boşalacak makama geçmesine kesin gözüyle bakılıyor. Akar, 2015'ten 2019'a kadar Genelkurmay Başkanlığı yapabilecek.

Donanma Komutanlığına yine koramiral atandı

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na, beklendiği gibi Koramiral Bülent Bostanoğlu getirildi. Oramiral Murat Bilgel'den görevi devralacak Bostanoğlu, Donanma Komutanı sıfatıyla Şura toplantısına katılan ilk koramiral olmuştu. Bostanoğlu or seviyesine yükseltildi. Çok sayıda amiralin tutuklu olması nedeniyle Donanma Komutanlığı bu yıl da or yerine koramiral seviyesinde yönetilecek.

Hava Kuvvetleri Komutanı YAŞ üyesi olarak devam edecek

Hava Kuvvetlerindeki yeni komutan ise orgeneralliğe yükseltilen Akın Öztürk. Kuvvet Komutanı Mehmet Erten, makamından ayrıldı ancak emekli olmadı. Orgeneral Erten pasif görev olarak ifade edilen YAŞ üyeliğine getirildi. Yeni komutan Orgeneral Öztürk, harp okulu mezunu pilotların ilk jet uçuş eğitimlerini aldığı İzmir'de Hava Eğitim Komutanı olarak olarak görev yapıyordu.

Jandarma'nın başına "bordo berelilerin komutanı"

Jandarma Genel Komutanlığı görevini iki yıl süresince yürütecek isim ise Servet Yörük. Bordo berelilerin komutanı olarak tanınan Orgeneral Yörük, daha önce Özel Kuvvetler Komutanlığı ve 2. Ordu Komutanlığı gibi kritik görevlerde bulunmuştu. Orgeneral Yörük son olarak, hakkında yakalama kararı çıkan Orgeneral Nusret Taşdeler'den boşalan Eğitim Doktrin Komutanlığı'na atanmıştı.

Şura'nın tutuklu üyesi Hava Orgeneral Bilgin Balanlı, GATA'da tedavi altında bulunan Orgeneral Nusret Taşdeler ve farklı davalardan tutuklu yargılanan general ve amirallerin 30 Ağustos 2013 tarihiyle emekli edilmelerine karar verildi. Tutuksuz yargılanan bazı komutanlar içinse bir yıl uzatma formülü uygulandı.

Bekir Kalyoncu'ya sürpriz emeklilik

Yüksek Askeri Şura toplantısında sivil ve asker üyeler anlaşamadığı isim olarak Jandarma Genel Komutanı Bekir Kalyoncu gösteriliyordu. Kalyoncu'nun sürpriz bir şekilde emekliye ayrılmasıyla bu iddia da doğrulanmış oldu. Silahlı Kuvvetlerin teamülleri işleseydi, Kalyoncu, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanacak, ardından 2015 Ağustosunda Genelkurmay Başkanı olacaktı. Kara Kuvvetleri Komutanı olması beklenen Orgeneral Bekir Kalyoncu sürpriz bir şekilde emekliye ayrıldı.

Karargah ile cumhurbaşkanı ve başbakan arasında mekik

Şura toplantısı öncesinde komutanlar akşam saatlerinde sık sık Genelkurmay Karargahına giderek durum değerlendirmesi yaptı. Orgeneral Necdet Özel, Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile birkaç kez görüştü. Özel'in, Başbakanla sadece 10 dakika süren görüşmesi de oldu, sahura kadar süren değerlendirmeleri de.

Tüm bu süreçte hükümetin Jandarma Genel Komutanı Bekir Kalyoncu'nun Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilmesine sıcak bakmadığı iddiası Ankara'yı karıştırdı. Ne asker kanadı ne hükümet kanadı bu konuda açıklama yaptı. Ancak, Kalyoncu'nun emekli edileceği yönündeki duyumlar, Şura'nın ikinci gününde iyiden iyiye arttı.

Teamüle göre atanmadı

Askeri kaynaklar, toplantıların olağan seyrinde ilerlediği bilgisini verse de Başbakan Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın Kara Kuvvetlerinde farklı bir tasarrufu olabileceği öğrenildi. Aslında Kalyoncu, orgenerallikte bekleme süresi olan 4 yılı doldurdu. Ancak teamüller, Jandarma'dan sonraki makam olarak Kara Kuvvetlerini işaret ediyordu. Alışılmış atama sisteminin dışına çıkılması halinde Kalyoncu'nun emekliye ayrılması gerekiyordu. Yaş haddini doldurmayan Kalyoncu, Kara Kuvvetlerine atanmış olsaydı iki yıllık görev süresinin ardından Genelkurmay Başkanlığına getirilecek, bu görevi iki yıl sürdürebilecekti.

Kalyoncu, 2007 yılında Diyarbakır 7. Kolordu'nun başında olduğu dönemde, PKK'ya karşı "Güneş Harekatı"nı yönetmişti. Terörle mücadelede deneyimli bir isimdi.

Hükümet ile anlaşmazlık algısı yaratmıştı

Jandarma Genel Komutanlığının 2012 Yılı Faaliyet Raporu'nda da Türkiye'nin bölünme riskinin arttığı tespitini yapmıştı. Bu yorumun çözüm sürecinde yapılması hükümette rahatsızlık yarattı. Kalyoncunun bu tespitinin geçen yıla ait olduğu açıklansa da asker ve hükümet arasında çözüm süreci nedeniyle anlaşmazlık olduğu algısına yol açmıştı. İsminin Ergenekon operasyonu kapsamında tutuklanan İbrahim Şahin'in ifadelerinde geçmesi ve "Karargah Evleri" yöneticileri arasında yeraldığı gibi savlar, Kalyoncu hakkındaki iddialar arasında yer almıştı.

Bu yıl rütbe bekleme süresini dolduran, aralarında tutukluların da olduğu 41 general ve amiral emekli edildi. Yaş haddinden ise 2 general emekli oldu.

34 general ve amiral bir üst rütbeye, 50 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. 33 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatıldı. 
 

cnnturk.com, 03.08.2013
 

YAŞ kararları açıklandı: İşte yeni komuta kademesi

YAŞ kararları açıklandı. Tüm kuvvet komutanları emekli oldu. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması beklenen ancak Ergenekon davasında adı geçtiği için hükümetin sıcak bakmadığı iddia edilen Jandarma Genel Komutanı Bekir Kalyoncu emekli edildi.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları açıklandı. Tüm kuvvet komutanları emekli oldu. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması beklenen ancak Ergenekon davasında adı geçtiği için hükümetin sıcak bakmadığı iddia edilen Jandarma Genel Komutanı Bekir Kalyoncu emekli edildi.

YAŞ kararları Cumhurbaşkanlığı'nın sitesinden yazılı bir açıklama ile duyuruldu.


TÜM KUVVET KOMUTANLARI EMEKLİ EDİLDİ

Mevcut Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Hava Komutanları emekliye sevk edildi.

Kara Kuvvetleri Komutanlığına Genelkurmay 2. Başkan Orgeneral Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Orgeneral Akın Öztürk, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na Oramiral Bülent Bostanoğlu atandı. Jandarma Genel Komutanı Bekir Kalyoncu'nun yerine ise EDOK Komutanı Orgeneral Servet Yörük atandı.

Kara Kuvvetleri Komutanlığına getirilmesi beklenen Kalyoncu da emekliye sevk edildi.

Harp Akademileri Komutanlığı'na Orgeneral Yalçın Ataman, Birinci Ordu Komutanlığına Orgeneral Ahmet Turmuş getirildi.

Donanma Komutanı Koramiral Bülent Bostanoğlu ilk kez 'Kor' rütbesiyle YAŞ'a katılan isim olmuştu. Bostanoğlu'nun rütbesi oramiralliğe yükseltildi.

34 amiral ve general üst rütbeye, 50 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi.


KALYONCU'YA HÜKÜMETİN SICAK BAKMADIĞI İDDİA EDİLİYORDU

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu’ya hükümetin sıcak bakmadığı iddia edilmişti. Bu iddialara gerekçe olarak Kalyoncu'nun isminin Ergenekon operasyonu kapsamında tutuklanan İbrahim Şahin'in ifadelerinde ve MİT tarafından Genelkurmay'a 2005'te adları bildirildiği ileri sürülen 'Karargah Evleri' yöneticileri arasında yeraldığı iddiaları gösterildi.

Kalyoncu'nun adı ayrıca 2006'da düzenlenen bir güvenlik zirvesinde 'irticai tehdit var' diyerek komutanların hükümeti suçladığı ve Erdoğan'ın da bu suçlamalara sert tepki verdiği toplantıdaki generaller arasında geçtiği ileri sürülüyordu.


GENELKURMAY YAŞ SONUÇLARINI AÇIKLADI

Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinden yaptığı açıklamada YAŞ kararlarını şöyle duyurdu:

''Yüksek Askerî Şûra; 03 Ağustos 2013 tarihinde tamamlanan Ağustos ayı olağan toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli general, amiral ve albaylardan bir üst rütbeye yükseltilecekler ile general ve amirallerden görev süresi bir yıl uzatılacakların durumlarını görüşerek karara bağlamıştır.

30 Ağustos 2013 tarihinden geçerli olmak üzere; (34) general ve amiral bir üst rütbeye, (50) albay ise general ve amiralliğe yükseltilmiş; (33) general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatılmıştır.

Ayrıca bu yıl rütbe bekleme süresini dolduran 41 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos 2013 tarihinden itibaren, 2 general ise yaş haddini doldurduğu için 01 Eylül 2013 tarihinden itibaren emekli olacaklardır.

Bir üst rütbeye yükselen general ve amiraller ile görev süreleri bir yıl uzatılan general ve amirallerin yeni rütbe ve görevlerinin Milletimize, Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve ailelerine hayırlı ve uğurlu olmasını dileriz.

Büyük bir özveri ve onurla görev sürelerini tamamlayarak 30 Ağustos 2013 tarihinden itibaren şeklen aramızdan ayrılacak olan değerli silah arkadaşlarımıza özverili hizmetlerinden dolayı teşekkür eder, hayatlarının yeni dönemlerinde aileleri ile birlikte esenlikler dileriz.''


Radikal, 03.08.2013

YAŞ'ta ikinci gün çalışmaları başladı

Yüksek Askeri Şura (YAŞ), ikinci gün çalışmalarına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında başladı.

Genelkurmay Karargahına ilk olarak komutanlar geldi. Başbakan Erdoğan saat 09.55'te geldiği karargahta, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel tarafından karşılandı.

Şurada, terfi sırasında bulunan general, amiral ve albayların bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ele alınıyor.

Disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ayrılacak personelin durumu da toplantıda değerlendiriliyor. Şurada, TSK'yı ilgilendiren diğer konular da görüşülüyor.

YAŞ toplantısında alınan kararların, 3 Ağustos Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayının ardından kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

cnnturk.com, 02.08.2013


 
Susuz YAŞ
Yüksek Askeri Şura Başladı

Yüksek Askeri Şura bugün başladı. YAŞ üyeleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığı’nda Anıtkabir’e gitti. Genelkurmay Karargahı'ndaki toplantıda ise Ramazan ayı nedeniyle geçen sene olduğu gibi masalara herhangi bir içecek konulmadı. YAŞ'ın ilk gün toplantısı saat 15:00'de bitti.
Başbakan Erdoğan başkanlığındaki YAŞ üyeleri, Genekurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Kuvvet komutanları Aslanlı yoldan geçerek Atatürk’ün mozolesine çelenk koydu. Ardından da saygı duruşunda bulundu. Erdoğan başkanlığındaki heyet daha sonra, Misak-ı Milli Kulesi’ne geçti. Erdoğan, burada Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı. Erdoğan, özel deftere şu mesajı yazdı:

"Yüksek Askeri Şura çalışmaları vesilesiyle Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, tüm gazi ve şehitlerimizi bugün bir kez daha rahmetle ve şükranla yad ediyoruz. Türkiye’yi köklerinden aldığı güç ile şehit ve gazilerimizin bizlere gösterdiği hedef doğrultusunda büyütmeye, muasır ülkeler seviyesine çıkarmaya, hakkı olan saygın ve güçlü konuma ulaştırmaya büyük bir azim ve kararlılıkla devam ediyoruz. Türkiye siyasal ve iktisadi planda yaptığı büyük atılımlarla bölgesel güç olma yolunda emin adımlarla ilerlerken, küresel planda da etkili bir konuma hızla yükseliyor. Ülkemiz bulunduğu coğrafyada barış, istikrar ve huzurun tesisi ve kalıcı hale getirilmesi için çok önemli katkılar sağlamaya devam ediyor. Tarihimizin getirdiği vicdani ve insani sorumluluğun gereği olarak, bölgemizdeki savaşların ve çatışmaların sona ermesinde, kardeşlik ortamının tesis edilmesinde samimi gayret ve yoğun bir çaba içindeyiz. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz de kadim ve kutlu geçmişinden, şanlı zaferlerinden aldığı ilhamla Türkiye’nin dostları için güvence, düşmanları için caydırıcı güç olmaya, büyük Türkiye idealine hizmet etmeye devam etmektedir. Bu şuurla yürüttüğümüz 2013 yılı Yüksek Askeri Şura çalışmalarının ülkemize, milletimize ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize hayırlı olmasını diliyorum."

Erdoğan başkanlığındaki YAŞ üyeleri daha sonra gündemindeki konuları görüşmek üzere Genelkurmay Karargahına gitti.

RAMAZAN HASSASİYETİ

Buradaki toplantıda masalarda Ramazan nedeniyle herhangi bir içeceğin bulunmaması dikkat çekti. Geçen yıl da Ramazan ayı nedeniyle masalara içecek konulmamıştı.

İLK KEZ BİR KORAMİRAL TOPLANTIDA

YAŞ toplantılarına bu yıl ilk kez bir koramiral katılıyor. Donanma Komutanlığı'ndan Balyoz ve askeri casusluk davalarına tepki olarak istifa edip emekliliğini isteyen Oramiral Nusret Güner’in yerine vekalet eden Koramiral Bülent Bostanoğlu, YAŞ toplantılarında yer alıyor.

YAŞ'ın ilk gün toplantısı saat 15:00'de bitti.

Hürriyet, 01.08.2013

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.