Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > CHP ve MHP askerî yargıdan vazgeçmiyor

CHP ve MHP askerî yargıdan vazgeçmiyor

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun önceki günkü toplantısında AKP, Temyiz Mahkemesi önerisini geri çekti. CHP ve MHP ise “Askerî yargıya devam” dedi

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun önceki günkü toplantısında yargıyla ilgili maddeler masaya yatırıldı. Bu çalışmada sürpriz adım AKP’li üyelerden geldi.

AKP, anayasa konusunda çok tartışılan önerilerinden biri olan, Yargıtay ve Danıştay’ın kaldırılarak yerine çatı örgütü olarak Temyiz Mahkemesi kurulması önerisinden vazgeçti. Ancak, CHP ve MHP, savaş halinde askerî suçlara bakacak mahkemeler dışında askerî yargıya tümden son verilmesini isteyen AKP ve BDP’nin önerilerine karşı çıkmayı sürdürdü.

Çatıdan vazgeçildi

AKP’nin yeni anayasa önerileri arasında başkanlık sistemi kadar Yüksek Yargı organlarıyla ilgili teklifleri de yargı ve siyaset çevrelerinde tartışma yaratmıştı. AKP, yargı öneri paketinde özetle, halen mahkemelerce verilen kararların temyiz incelemesini yapan Yargıtay ile Danıştay’ın lağvedilerek yerine, tek bir çatı örgütü olarak Temyiz Mahkemesi kurulmasını ve bu mahkeme üyelerinin dörtte üçünün HSYK, dörtte birinin ise başkan tarafından seçilmesini de istemişti. AKP’li üyeler, önceki günkü toplantıda, Temyiz Mahkemesi kurulmasıyla ilgili dört maddelik bu önerisini geri çekti. Böylece Yargıtay ve Danıştay’ın yeni anayasada da yerini koruyacağı büyük ölçüde kesinleşti.

Komisyonda hiç mesafe alınamayan madde Askerî Yargı başlıklı madde oldu. AKP, çift başlı yargı uygulamasını sona erdirme konusunda BDP ile ittifakını sürdürürken ,CHP ve MHP ise askerî yargının bir şekilde korunması konusundaki ortaklaşmasını bozmadı. CHP ve MHP askerî mahkeme uygulamasına tümüyle son verilmesi uygulamasına karşı çıkarken, ‘askerî yargının, askerî mahkemeler ile disiplin mahkemelerinden oluşmasını’ ve bu mahkemelerin, ‘asker kişilerin askerlik hizmet ve görevleri ile ilgili olarak işledikleri askerî suçlara ait davalara bakmakla görevli olmasını’ teklif etti. Ortak teklifte sivillerin askerî mahkemelerde yargılanamayacağı kuralına da yer verildi.

AKP-BDP’den sivil ittifak

Askerî yargı konusunda BDP ile AKP ise sivil tutumlarını korudu. Bu partiler öncelikle Disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkemelerin kurulmasına kesin olarak karşı çıktı ve askerî mahkemelerin sadece askerlerin savaş halinde görevleriyle ilgili asker kişilerce işlenen suçlara bakmakla görevli olarak kurulmasını istedi. AKP ile BDP’nin CHPMHP ittifakına karşı verdikleri ortak sivil yargı önerileri şöyle: “Disiplin mahkemeleri dışında kanunla askerî mahkemeler kurulamaz. Savaş halinde asker kişilerin görevleriyle ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli askerî mahkemeler kurulabilir.”

HSYK bölünüyor, Hâkimler Kurulu geliyor

AKP, son anayasa değişikliği ile bugünkü halini alan Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) mevcut yapısının korunması fikrini de yumuşattı. HSYK’nın yerine hakimler ve savcılar için ayrı olmak üzere iki ayrı kurul oluşturulmasını isteyen diğer partilere katıldı. Bunun üzerine ‘Hâkimler Kurulu’ başlıklı madde müzakere edildi, fakat tam uzlaşma sağlanamadı. Buna göre Hâkimler Kurulu, 11 üyeden oluşacak ve üyelerini TBMM seçecek. Adalet Bakanı gerekli gördüğü hallerde toplantılara katılacak ve oy hakkı olmaksızın toplantılara başkanlık edecek. Ancak AKP, diğer üç partinin aksine toplantılara katılacak bakanın, oy hakkı olmasını da istedi.

Taraf, 01.08.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.