Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Üç bakan teknik takibe takıldı

Üç bakan teknik takibe takıldı

Savcılığın GDO’lu pirinç soruşturmasına göre firma, Mehdi Eker, Zafer Çağlayan ve Sadullah Ergin’den mahkemenin değiştirilmesini istiyor. Bu görüşmeler dinleniyor

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü “GDO’lu pirinç” soruşturmasına üç bakanın ismi karıştı. Teknik takibe takılan konuşmalarda, pirinç ithalatını gerçekleştiren firmanın yetkilileri, savcılığın soruşturmayı başlatmasının ardından AK Parti’li bakanlar ve yetkililerle görüşüp, kendilerine yardımcı olunmasını istemişler. Bakanlardan, mahkeme heyeti ve savcılığa baskı yapılması yönünde de talepte bulunmuşlar.

GDO’lu pirinçleri Türkiye’ye sokmaya çalışan şirket yetkilileri, savcılığın düğmeye basmasının ardından önce Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’le ardından da Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’la görüşüyorlar. Kendilerine haksızlık yapıldığı gerekçesiyle, soruşturmanın kapatılması için yardım talep ediliyor.

Önce mahkeme değiştiriliyor

Konu aynı gün Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e intikal ettiriliyor. Bakanlık’tan mahkeme üzerinde baskı kurması isteniyor. Bakanlığın devreye girmesinin ardından önce şüphelilerin sevk edildiği mahkeme değiştiriliyor. Aynı dönemde Adalet Bakanlığı, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nu devreye sokup, Mersin ve Afyon adliyelerinde kapsamlı bir değişiklik yapmak istiyor. Ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Ankara ve İzmir adliyelerinde değişiklik yapılmasını istemesi üzerine, Mersin’e dokunulamıyor.

Yaşanan tüm bu trafik, soruşturmada ismi geçen isimlerle bakanların yaptığı görüşmeler Mersin Cumhuriyet Savcılığı’nca teknik takibe alınıyor. Hatta Tarım Bakanı Mehdi Eker’in “pirinçler GDO’ludur” diye rapor veren, İTÜ rektörü ve bazı öğretim üyelerini makamına çağırması, makamında bu raporların mutlaka değiştirilmesi talimatı vermesinin de teknik takibe takıldığı iddia ediliyor. Baz istasyonu incelemesiyle bu görüşmeye kimlerin katıldığı da tesbit edilmiş.

Çelik’ten yardım istiyorlar

İthalatı gerçekleştiren şirket yetkilileri aynı günlerde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve parti sözcüsü Hüseyin Çelik’e ulaşıp, kendisinden yardım istiyorlar. Çelik, yardım talepli görüşmeyi kabul edip, konuyla ilgili Taraf ’a şu açıklamayı yaptı: “Suçlanan firmalardan biri Gaziantep’in en tanınan ailelerinden ve Antep Borsa Başkanı. Diğer firma yetkilisinin ise kardeşiyle görüştüm. Kendilerine haksızlık yapıldığını düşünüyorlardı.”

“Savcılık haksızlık yaptı”

Çelik şöyle devam etti: “Konunun ne olduğunu öğrenmek için Tarım Bakanımızı aradım. Pirinçlerin GDO’lu olmadığı, taşıma esnasında soyaya bulaştığı tesbit edilmiş. Raporlardaki bulaşma oranı da AB standartlarının altında. Kaldı ki GDO’lu pirinç çeltik üretimi dünyada yok. Dosyanın tamamını okudum. Hükümet sözcüsü olduğum için basın toplantısında bu yönde soru da gelebilir diye ayrıntılı olarak soruşturma dosyasına hâkimim. GDO’lu pirinç olayı büyütülecek bir konu değil. Burada savcılığın bir haksızlık yaptığı kanaatindeyim. Bu kişilerin suçlu olduğuna inanmıyorum.”


“Taşınma sırasında bulaştı”

TARIM ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği aracılığıyla dün Taraf ’a konuyla ilgili bir “Cevap ve Düzeltme” metni gönderdi. Bakanlık, yazılı açıklamada GDO’lu pirinç soruşturmasının kapatıldığı ve numunelerin değiştirildiği iddiasının gerçek dışı olduğunu, dünkü haberimizde bahsi geçen “bakanlığın olayı kapatmak için özel çabaya girdiği” yönündeki iddiaların da iftira mahiyetinde olduğunu söyledi. Açıklamada, bakanlığın savcılık makamından önce harekete geçerek soruşturma başlattığı, bahsi geçen pirinçlerin GDO’lu olmayıp, gemiyle taşınması esnasında soyadan bulaştığı, bilimsel rapor ve teftiş incelemesiyle tesbit edildiği belirtiliyor.

Mehmet Baransu, Taraf

31.07.2013

Başbakanı üç bakan yanılttı

Savcılık tarafından GDO’lu pirinç skandalıyla ilgili soruşturulan AKP’li işadamı Mahmut Arslan’ı kurtarmak için üç bakan devreye girmiş

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturması halen devam eden “GDO’lu pirinç” skandalında ilginç isim ve bağlantılar ortaya çıktı. Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı ve AK Parti eski Mersin Büyükşehir Belediye Başkan adayı işadamı Mahmut Arslan’ın ismi de soruşturmaya karıştı.

Soruşturmaya Arslan’ın isminin karışmasının ardından, skandalı kapatmak için üç bakan devreye girip temaslarda bulunmuş. Önce Arslan’ı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüştüren bakanlar, bir uçak gezisinde Başbakan’a yanlış bilgi verdirip, olayı kapatmaya çalışmışlar. Tarım Bakanlığı da Arslan’ın isminin olaya karışmasının ardından, kendi laboratuvarlarında yapılan analizlerde eksik inceleme yaptırıp, pirinç numunelerini değiştirerek pirinçlerde GDO olmadığını yönünde rapor düzenletmiş. Ancak savcılığın başka bir kurumdan ikinci kez rapor alması üzerine skandal ortaya çıkmış. Şimdi Tarım Bakanlığı bürokratları hakkında da rüşvetle rapor hazırladıkları iddiasıyla ayrı bir soruşturma yürütülüyor.

Sahte “GDO’lu değil” raporu

Mersin Cumhuriyet Savcılığı GDO’lu pirinç soruşturmasında Mahmut Arslan hakkında inceleme yaparken ilginç bir bilgiye daha ulaşmış. Arslan hakkında MASAK’ın da “kara para” soruşturması yürüttüğü öğrenilmiş. Gizlilik kararı bulunan MASAK’ın soruşturması da devam ediyor. Öte yandan teknik takiplere Arslan’ın isminin karışmasının ardından soruşturmada ilginç bir trafik yaşanmış.

Skandal olay geçtiğimiz aylarda Mersin Gümrüğünde 23 bin ton GDO’lu pirinç yakalanmasıyla başladı. Mersin Cumhuriyet Savcılığı yapmış olduğu teknik takip sonucu Türkiye’ye GDO’lu pirinç sokulmaya çalışıldığını tesbit etti. Mersin Gümrüğü’ne yapılan baskın sonucu GDO’lu pirinçlere el kondu. Pirinçlerden bazı numuneler alınıp, laboratuarlara gönderildi.

Tarım Bakanlığı yetersiz laboratuvarlarında, eksik incelemeler yaparak pirinçlerin GDO’lu olmadığı yönünde savcılığa rapor sundu. Savcılık, yaptığı inceleme sonucu, bazı numunelerin değiştirildiğini ve eksik inceleme yapıldığını belirledi. Ayrıca benzer bir soruşturmada Tarım Bakanlığı’nın, bir mahkemeye gönderdiği “laboratuvarları yetersizdir” yazısı üzerine pirinçler yetkili kurumlardan alınarak İstanbul Teknik Üniversitesi’ne incelenmek üzere gönderildi.

Yeni rapor savcılıkta

Burada yapılan incelemede pirinçlerin GDO’lu olduğu belirlenip, hazırlanan rapor savcılığa gönderildi. Üniversitenin verdiği bu raporun ardından bir bakan, üniversiteden bir yetkiliyi çağırıp, makamında raporun değiştirilmesi yönünde kendisini uyardı. Bu görüşmeden kısa bir süre sonra İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği yazıda GDO’lu pirinç çalışmasından çekildiklerini bildirdi. Arslan’ın isminin soruşturmaya karışmasının ardından yaşanan ilginçlikler bununla da sınırlı kalmadı. Gıda, sigara ve akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren Arslan, “GDO’lu pirinç skandalı”nın ortaya çıkmasıyla birlikte hükümet kanadından iki ayrı bakanla temas kurdu. Daha önce AK Parti’den Mersin Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan işadamı, konuyla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la da görüştü. Görüşmede Mahmut Arslan, Başbakan Erdoğan’ı “Aydın Doğan, kuru gıda işine girmek istiyor. O yüzden rakiplerini bertaraf etmek için GDO’yu kullanıyor” diyerek ikna etti. Erdoğan da aldığı bu bilgi üzerine soruşturmanın bir an önce neticelenmesi için Adalet Bakanı Sadullah Ergin’i aradı. Mahmut Arslan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiği Kırgızistan ve Moğolistan’ı kapsayan gezisine de katıldı. Arslan, GDO’lu pirinç skandalının kamuoyuna yansıdığı günlerde hem Anadolu Ajansı’na hem de günlük basın açıklamalarıyla pirinçlerin GDO’lu olmadığını açıklamıştı. Arslan’ın her gün basın açıklaması yapacak kadar bu soruşturmaya ilgi duymasının nedeni o günlerde anlaşılmamıştı.

Üç iddianame hazırlandı

Mersin Cumhuriyet Savcısı Fikret Gönen, GDO’lu pirinç soruşturmasıyla ilgili üç ayrı iddianame hazırlayıp sorumluların ağır ceza mahkemesinde yargılanmalarını talep etti. “Teelsülen Biyogüvenlik kanununa muhalefet, resmî belgede sahtecilik” suçlamasıyla hazırlanan iddianameler mahkeme tarafından kabul edildi. Mahmut Arslan hakkında yürütülen soruşturma ise halen devam ediyor.


10 milyon doları gözden çıkarırım

MAHMUT Arslan’ın ismi daha önce de kamuoyunun gündemine Kırgısiztan’daki bakliyat şirketleriyle ilgili gelmişti. İşadamının Kırgızistan’da bakliyat sektöründe tekel oluşturduğu belirtilmişti. Aynı işadamı hakkında petrol ve sigara kaçakçılığıyla ilgili de soruşturma yürütülmüştü. Arslan’ın yakın çevresine “MASAK’taki dosyanın sadece içeriğini öğrenmek için 10 milyon doları gözden çıkarırım” dediği bilgisi de soruşturma dosyasında yer aldı. Mahmut Aslan, Fullpet, Europan ve Arbel şirketlerinin da sahibi. Soruşturma Aslan’ın sahibi olduğu Mersin Serbest Bölgesi’ndeki Europan firması ile ilgili. Europan firması aslında Mesud Barzani’ye ait. Şirketin görünürdeki sahibi ise Mahmut Arslan.

Mehmet Baransu, Taraf

30.07.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.