Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > PYD ile İstanbul zirvesi

PYD ile İstanbul zirvesi

PYD lideri Salih Müslim, Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Gül, MİT Müsteşarı Fidan ve Genelkurmay Başkanı Özel’in bulunduğu İstanbul’a, görüşmeler yapmak üzere geldi

PKK ile bağlantılı Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) Eşbaşbaşkanı Salih Müslim, dün gizlice İstanbul’a geldi. Suriye’nin Haseki kentine bağlı Serêkaniyê (Resulayn) İlçesi’nde El-Nusra cephesi üyeleriyle yaşanan şiddetli çatışmalar sonrası bölgeyi ele geçiren PYD’nin Başkanı Salih Müslim, dün saat 16:30’da Atlas Jet’in Erbil-İstanbul seferiyle Türkiye’ye ulaştı.

Müslim, uçak havaalanına indikten sonra piste giren özel bir otomobile binerek buradan ayrıldı. Müslim’in nerede kalacağı konusunda herhangi bir bilgi verilmedi. 2 gün Türkiye’de kalacağı öğrenilen Müslim’in görüşmeler yapacağı ileri sürüldü.

Geçici hükümet kurmak...

Öte yandan Müslim, İstanbul’a gelmeden önce Erbil’de düzenlediği basın toplantısında, “Suriye’deki bütün Kürt partileri ile birlikte geçici bir hükümet kurmak için anlaşmaya vardık” dedi. Salih Müslim, Beşar Esad rejimi sonrasında federal bir bölge içinde Suriye’deki diğer etnik gruplarla birarada yaşamaya hazır olduklarını aktardı. Kurulması planlanan hükümetin ön çalışması için partiler arasında bir heyet kurulacağını ifade eden Müslim, bu eyetin 35 gün içerisinde görevine başlayacağını bildirdi. Müslim, heyetin altı ay içinde Suriye’deki Kürt bölgelerinde parlamento seçimi yapılması için çalışma başlatacağını aktardı.

Müslim, Suriye’deki çatışmalı ortam son bulana kadar Batı Kürdistan’da geçici sivil bir yönetim kurmak istediklerini de belirtti. Salih Müslüm, uluslararası topluma çağrıda bulunarak Kürtlere karşı insanlık dışı saldırılarda bulunan çeteleri destekleyen ülkeler üzerinde baskı oluşturmalarını istedi.

Sorunlar çözülene kadar...

Kürtçe, Türkçe ve Arapça açıklamalarda bulunan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Kürtlerin bir hükümet kuracağı yönündeki iddiaları yanıtladı. Müslim, Kürtlerin Suriye’deki genel sorunlar çözülene kadar sivil bir yönetim kurmak istediklerini belirterek, “Biz istiyoruz ki, Batı Kürdistan’daki tüm inanç grupları ve farklı uluslar, farklı fikir ve ideolojiler bu yönetimde yer alsın. Çünkü biz Suriye’nin bir parçasıyız ve biz ne Suriye’nin geneli, ne de bölge için bir tehlike oluşturmuyoruz” dedi.

Batı Kürdistan’da yeme, içme, yakıt ve elektrik gibi sorunlara işaret eden Müslim, “Kısaca benzersiz bir yokluk var” diye belirti. Müslim, “Bu nedenle, bu sorunları çözmek için geçici bir sivil hükümet kurmaya ihtiyacımız var. Bizim kapımız, bu yönetimde yer almak isteyen herkese açıktır” şeklinde konuştu. Serêkaniyê, Celaxa ve Til Ebyad’da (Beyaz Tepe) El Kaide bağlantılı çetelerin saldırılarına dikkat çeken Müslim, bu grupların YPG’ye saldırdığını ve Kürtler ile Araplar arasında düşmanlık yaratmak için camilerde çağrılarda bulunduğunu hatırlattı.

Sivillere işkence yaptılar

Müslim, “Çeteci gruplar ayrıca yüzlerce sivili rehin aldılar, evlerini yağmaladılar ve bunlardan bazılarına ağır işkenceler yaptılar. Ancak Rojava halkı ve YPG’nin direnişini kıramadılar” dedi. Çilaxa ve diğer birçok bölgeye giremeyen çeteci grupların havan topları ve diğer çeşitli yöntemlerle Asayiş’e bağlı kontrol noktalarına saldırıda bulunduğunu belirten Müslim, ancak YPG güçleri ve halkın bu bölgede çetecilere geçit vermediğini kaydetti Müslim bütün uluslararası güçler ile demokratik güçlere çağrıda bulunarak, bu insanlık dışı saldırı politikasının sonlandırılması için çetelere destek veren devletler üzerinde baskı oluşturmalarını istedi.


Ankara’nın Suriye umudu: Öcalan

Suriye’nin kuzeyinde PKK’ya yakınlığıyla bilinen PYD ile El Kaide bağlantılı El Nusra örgütü arasında şiddetli çatışmalar devam ederken Ankara’da hareketli günler yaşanıyor. Devletin üst kademesinde zirve üstüne zirve yapılıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı Tarabya Köşkü’nde kabul etti. Gül, Başbakan Erdoğan ile görüşmesinden önce Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla ayrı ayrı biraraya geldi. Gül’ün ajandasında Suriye vardı. Ankara’da Suriye konusunda öne çıkan başlık ise PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinden PYD’yi kontrol etmeye çalışmak. PYD konusundaki öngörüleri gerçekleşmeyen ve “Her türlü tehdide anında cevap verilecek. Herhangi bir terör unsurunun sınır boylarımızda olmasına asla izin vermeyiz’’ diyen Ankara’nın masasında, çeşitli alternatifler bulunuyor. En güçlü alternatif, “Ankara’nın çözüm süreci kapsamında uzun bir süredir müzakere yürüttüğü Kandil ve özellikle de Öcalan üzerinden PYD’yi kontrol etmeye çalışmak’’ olarak görülüyor. Ankara’nın ilk tercihinin, “diyalog ve ikna” olduğu belirtiliyor. Ankara’nın en büyük temennisi ise, “Türkiye’ye yönelik herhangi bir faaliyette bulunulmaması”. Ayrıca, Ankara’nın “Sınır ihlalleri ve tehdidi gerekçesiyle sıcak takip çerçevesinde PYD güçlerine müdahale etmesi” de masada. Ancak askerî müdahale, uluslararası toplumu karşısına almak anlamına geleceği ve ciddi bir krize neden olacağı gerekçesiyle “zayıf alternatif” olarak görülüyor.

Taraf, 26.07.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.