Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > TSK'nın artık 'kollama' görevi yok

TSK'nın artık 'kollama' görevi yok
Darbelere dayanak olan "TSK'nın vazifesi Türkiye Cumhuriyeti'ni kollamak ve korumaktır" ifadesi kanundan çıkarıldı. BDP ve CHP de destek verdi.

Askeri darbelere dayanak olan TSK İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesini değiştiren yasa maddesi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. “Silahlı kuvvetlerin vazifesi; Türk yurdunu ve anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti’ni kollamak ve korumaktır” ifadesini kaldıran düzenlemeye AK Parti, CHP ve BDP destek verirken MHP karşı çıktı.
‘Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sırasında söz alan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, “Tehditler iç, dış diye ayrılmaz. Tehdit varsa dışarıdaki tehditlerin önemli bir kısmı, içerideki tehdit araçlarını kullanmaktadır. TSK’nın milli güvenlik konseptini ikiye bölerek, sadece dış tehditlere indirgemek çağdaş gelişmeleri algılayamayan bir anlayıştır” dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise düzenlemeye destek vererek, “Meclis bugün psikolojik eşiği aşma noktasına gelmiştir. Keşke bu değişiklik daha önce yapılsaydı. Umarım bundan sonra Türkiye darbeleri konuşmaz, demokrasisini geliştirir” diye konuştu. 35. maddeyi ‘kirli ve kanlı sığınağın adı’ olarak nitelendiren Tanrıkulu, maddeyi değiştirmenin yeterli olmadığını, ‘bütünsel temizlik’ yapılmasının önemli olduğunun da altını çizdi.
BDP Mardin Milletvekili Erol Dora da 35. maddenin, darbelerin yasal zemini olduğunu belirtti ve “Darbe girişimlerini yok etmek, 35. maddeyi revize etmekle olacak durum değil. Darbe algısı yok edilmeli” ifadesini kullandı. 

Türklükle sorunumuz yok

Milletvekillerinin sorularını cevaplayan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 12 Eylül’de yayımlanan bir numaralı bildiride ve 12 Mart muhtırasında da ‘İç Hizmet Kanunu’nun verdiği yetkiye dayanılarak’ denildiğini hatırlarak, “Azınlık da olsa da silahlı kuvvetler içinde olup, kendisine darbeye gidecek bir yol olduğunu görenler de var. İster eksikliği gidermek, ister algılamayı değiştirmek için bunun değişmesi gerekmektedir” diye konuştu. Türklükle sorunlarının olmadığını ifade eden Yılmaz, “Kimseyi zorla Türk yapmak gibi niyetimiz yok” dedi.


 

Radikal, 14.07.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.