Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Çiçek, 450 günde yapılanları anlattı

Çiçek, 450 günde yapılanları anlattı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in yeni Anayasa kapsamında liderlere yaptığı görüşmeleri tamamladı. Çiçek yaptığı görüşmelerle ilgili TBMM'de açıklama yaptı

İşte Cemil Çiçek'in açıklamalarından notlar:

- 19 Ekim 2011 tarihinden bugüne kadar yeni bir anayasa hazarlamak üzere çalışma yaptık. Yeni bir anayasa ihtiyaç olduğu su götürmez. Yaşadığımız her olay bundan sonra yaşanacak olanlar yeni bir anayasa ihtiyacını ortaya koyuyor

Partiler, kamuoyu, STK ve halkımızın arzusudur. Yeni bir anayasa bir toplumsal talep olmanını ötesinde bir ihtiyaç bir zaruriyet haline gelmiştir.

Anayasayı halkımız vatandaşımız istiyor.

2012 yılı sonuna kadar bu işi sonlandırmayı hedefliyorduk.

Yazılım sürecinden bugüne kadar 450 gün geçti. 450 gün içerisinde 177 maddenin müzakeresi yapıldı.

Gelinin noktada 177 maddenin müzakeresi yapıldı. 177 maddeden siyasi partiler 48 maddede görüş birliğine vardılar. Bunun dışında ayrıntılı bir tabloyu görmesi lazım. Bir kısım açıklamalar üzerinden değerlendirmeler yapılıyor.

İki partinin önerdiği madde sayısı 9. İkisi partinin önerdiği partiler var diğer partiler o öneriye katılmamış. CHP ile MHP'nin önerdiği madde sayısı 4, CHP - BDP 1, AK parti - CHP 1 madde var.

23 madde 3 siyasi parti tarafından önerilmiş. 4 partinin üzerinde hiç mutabakatın olmadığı maddeler var. 4 parti bu konuda mutabık değil, eğitim, yemin, diyanet, başlangıç maddesi, devletin sembolleri, değiştirilemeyecek hükümler, vatandaşlık. Bu konuda 4 parti farklı düşünüyor.

21 maddede iki parti şerh koymuş. Bu partiler de değişiyor.

3 partinin mutabakatı olan maddeler var. Ama bir parti mutabakatı yok. Sadece AK PArti'nin şerh koyduğu madde 19. MHP'nin 4, BDP'nin 4.

Ortada böyle bir tablo var. Yeni bir anayasa yapılacaksa şerhler başta olmak üzere bu hususların yoğun bir çalışmaya tabi tutulması görüşlerini bir defa daha gözden geçirmesi gerekiyor. Herkes kendi şerhinde ısrar ederse kırmız çizgisinde ısrar ederse olursa olur, olmazsa olmaz dediği takdirde bu uzlaşma ozlaz.

Bu tabloyu genel başkanlara ifade etmeye çalıştım. Bu ayrıntının kamuoyu tarafından bilinmesi lazım. Son zamanlarda tartışma masa anayasa meselesi. İşin özüne yoğunlaşarak bu işi sonlandırabiliriz. Bu masa ne maksatla kurulduysa o açıdan azami gayret gösterilmeli. Her türlü konu konuşulacak, şu konuşulsun şu konuşulmasın diye şart konulmadı. Herkes konuşmalı.

Geldiğimiz nokta itibari ile ciddi sonuca ulaşacaksak politik tartışmaya meydan vermeden sonlandırmak istiyorsak daha yoğun çalışmalıyız. Bugüne kadar yapılan tatmin edici bir çalışma değil. Anayasa gibi önemli bir sorunu sonlandıramayız. Mazeretleri bir tarafa bırakıp daha yoğun bir çalışmayla milletimizin beklentisini boşa çıkarmamalıyız. Komisyonu yarın bir kez daha toplanmaya çağırıyorum.

Komisyona üye olan arkadaşların kişisel mazereti olabilir ama partinin bir mazereti olamaz. Bir partiden bir üyenin katılması kafidir. Hiç bir şekilde komisyon çalışmalarını aksatmamak gerekiyor. Yoksa başka mazeretin arkasına sığınamayız.

Siyasetin bu kadar gergin geçtiği bir dönemde 48 maddede anlaşabilmişiz. Herkes görüşlerini bir kez daha gözden geçirerek milletimizin beklediği anayasayı ortaya koyabiliriz.

SORULAR CEVAPLAR

Ne kadar devam edecek?

Seçime vurgu yapıyoruz. Bu bizim çalışmamız için bir bahane değil. Günde 1 saat çalışmayla ne bu dönem ne de gelecek dönem yeter. Toplantı salonlarının gece 1-2'ye kadar yanması lazım. Tarihi bir fırsat var. O zaman daha çok çalışacağız.

Kırmızı çizgiler ne yapılacak?

Herkes illa da benim dediğim olacak derse uzlaşma olmaz. Herkes görüşlerini bir kez daha gözden geçirmeli. Biraz önce rakamları verdim. Sanki bu anayasa meselesi tek bir meseleden denirse bu siyasi bir polemik mesele olur. Tartışacaklar konuşacaklar uzlaşacaklar. Sistemle alakası olmayan maddeler var. Mesela yasama organı olarak tutuklu meselesinin sistemle alakası yok. Parlamenter, başkanlık, yarı başkanlık sisteminde de var. Bazı maddelerin sistemle alakası yok. Sistemle alakası olmayan maddeler üzerinde yoğunlaşarak belli bir başarı elde edildi. Bu sonuçlar bize nasıl çalışmamız gerektiğini gösteriyor.

Ne kadar sürecek?

Hayır işi uzayınca şerre dönüşür. Süreyi yürüyüşünüz tayin eder. Yürüyüşümüz bize bazı şeyleri gösterecektir.

Karamsar mısınız?

Ümitsizlik siyasetçinin işi değil. Ben reel şeyler üzerinden işi götürmeye çalışıyorum.

Genel başkanlarla görüşme

Genel başkanlarla müzakere yada pazarlığa gitmedim. Bu çalışmanın nasıl yapılması gerektiği rakamlardan ortaya çıkıyor. Benim dediğim olursa olur olmazsa olmaz diyemez.

 

Zaman, 10.07.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.