Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Yargı reformu taslağı bugün karara bağlanacak

Yargı reformu taslağı bugün karara bağlanacak

Bakanlar Kurulu bugün toplanıyor. Kürt açılımı kapsamında İçişleri Bakanı'nın yaptığı temaslar Kurul'un gündeminde. Ama bir başka dikkat çekici başlık daha var: Yargı reformu... Toplantıda taslağın nihai şekli görüşülecek ve karara bağlanacak. Gözler tarafsızlık tartışmaları ile gündemden hiç düşmeyen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısında nasıl bir değişiklik öngörüldüğüne çevrildi.

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, "Önümüzdeki Bakanlar Kurulu toplantısına konu getirilecek. Hükümette de müzakere edildikten sonra açıklanacak" demişti.

Cemil Çiçek'in "açıklanacak" dediği konu yargı reformu strateji taslağı.

O gün geldi... Bakanlar Kurulu Adalet Bakanlığı'nın üzerindeki çalışmayı tamamladığı yargı reformu taslağına son şeklini verecek. Yargı reformu, AB'ye uyum çerçevesenide  bu yıl içinde gerçekleştirilecek öncelikli başlıklardan biri.

Uzun süredir Adalet Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı reform taslağı için yüksek yargı temsilcilerinden tek tek görüş alındı. Reform kapsamında en çok tartışılan konu ise Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısı oldu.

Yargıtay, Bakanlığa sunduğu  36 sayfalık görüşünde de Adalet Bakanı ile müsteşarının Kurul bünyesinde yer almasına itirazını dile getirmişti. Aynı itiraz Danıştay'ın görüşünde de yer almıştı.

Eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, "Ben bu yaklaşımı doğru bulmuyorum. HSYK anayasada kendisine verilen görevleri yerine getiriyor" diye konuşmuştu.

Dönemin Adalet Bakanı bu sözlerle HSYK'da bakan ve müsteşarın bulunmasını savunmuştu. Tartışma yüksek yargı organlarının başkanlarıyla yapılan toplantıda da gündemin ilk sırasındaydı.

Son olarak  haftalarca yaz kararnamesini görüş ayrılıkları nedeniyle yayımlayamayan ve "siyasi baskı var" tartışmaları ile gündeme gelen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun reform kapsamında nasıl bir yapıya kavuşturulacağı şimdi merakla bekleniyor.

Adli Tıp kurumunun özerk olması, yüce divan görevinin Yargıtay'a verilmesi, yargı kararlarına idarenin mutlak suretle uymasını sağlayacak önlemlerin alınması gibi taleplerin taslakta ne şekilde değerlendirildiği de Bakanlar Kurulu'ndan sonra belli olacak.

 
cnnturk.com, 23.08.09

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.