Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > "Yeni değişiklikler gündemimizde"

"Yeni değişiklikler gündemimizde" 
"Uluslararası Eğitim Kademelerine Geçiş" konferansında konuşan Milli Eğitim Bakan Nabi Avcı, "ideal bir sisteme ulaşma anlamında yeni arayışlar ve değişiklikler hala gündemimizde" dedi.
 
Milli Eğitim Bakanlığı ile Dünya Bankası Türkiye Ülke Ofisi ortaklığıyla düzenlenen 'Uluslararası Eğitim Kademelerine Geçiş Konferası'na yurt içi ve dışından çok sayıda eğitimcinin katılımıyla başladı.

The Grand Tarabya Otelinde düzenlenen konferansa Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser konuşmacı olarak katıldı. Konferansın açılışında konuşan Avcı, eğitimin, etkileyeni, paydaşı çok olan dünya ve insanlık meselesi olduğunu söyledi.

"Eğitim güncel, zamanın ruhuna uygun ve geleceği taşıyıcı nitelikle olmalı"

Eğitimin güncel, zamanın ruhuna uygun ve geleceğe taşıyıcı nitelikte olması için yakın ve uzak çevresiyle daima ilişki içinde olması gerektiğini anlatan Nabi Avcı, "Eğitimin ülkelerin sorumluluğunda ve özgünlüğünde olması kadar uluslarüstü ve uluslararası bir yanı vardır. Eğitimde evrensellik ancak bu yolla yakalanabilir. Bu çerçeveden bakıldığında özellikle son yıllarda ülkemizin eğitim stratejileri büyük ölçüde dışa yönelmiş durumdadır" ifadelerini kullandı.

"İdeal bir sisteme ulaşma anlamında yeni arayışlar ve değişiklikler gündemimizde"

Konferansın, Dünya Bankası'nın eğitim alanındaki uluslararası deneyimlerinden yararlanılması amacına yönelik bir çalışma olduğunu vurgulayan Avcı, son yıllarda eğitim sisteminde köklü değişiklik ve yenilikleri içeren yoğun bir çalışma içerisinde bulunduklarını kaydetti.

Yürütülen çalışmaların içerisinde ortaöğretime geçiş sistemi ve sınavlar konusunun özellikli ve öncelikli alanlar olduğunu belirten Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Bu çalışmalar kapsamında ideal bir sınav sisteminin ortaya çıkarılması amacıyla ortaöğretime geçiş sisteminde çeşitli değişiklikler yapılmış olup ideal bir sisteme ulaşma anlamında yeni arayışlar ve değişiklikler hala gündemimizdeki yerini korumaktadır.

Şüphesiz, yapılan çalışmaların ve sistem değişikliklerinin asıl amacı ortaöğretime geçiş sisteminin kalitesini uluslararası düzeye taşımaktır. Süreci değerlendirdiğimizde; ortaöğretime geçiş sisteminde yıllar itibariyle çeşitli yöntemler ve değerlendirme kriterleri uygulanmıştır" diye konuştu.

"Ortaöğretim ve geçişlerde uluslararası deneyimler önem arz ediyor"

Ortaöğretim ve geçişlerde uluslararası deneyimlerin önem arz ettiğini ifade eden Avcı, "Bu dönemde bilgi temelli ekonomilerin sürekli değişen küresel işgücü piyasasında rekabet etmek için ülkelerin bilgiyi üretecek ve uygulayacak esnek, geçişken ve nitelikli işgücüne gereksinimleri her zaman olduğundan daha yüksektir.

Bunun da ancak güçlü orta ve yükseköğrenim aracılığı ile başarılabileceğini aşikârdır. Geçmişten günümüze süreç içerisinde yapılan yöntem değişiklikleri, ortaöğretime en uygun geçiş sistemi oluşturmaya yönelik arayışların bir sonucudur. Bizlerin arayışları da ortaöğretime yönelik en uygun geçiş sistemi arayışlarının devamı niteliğindedir. Gelişmiş ülkelerin standartlarında, ülkemiz şartlarına uyum gösteren ve kalıcı nitelikte olması gereken yeni bir ortaöğretime geçiş sisteminin geliştirilmesi için Bakanlığımızın ilgili birimlerince yürütülen çalışmalarla birlikte Bakanlık dışı paydaşlarımızın katkı ve katılımları da çalışmalarımızın özgün bir şekil almasında belirleyici olacaktır" şeklinde konuştu.

Dünya Bankası ile bakanlığın birlikte gerçekleştirdiği 'Uluslararası Eğitim Kademelerine Geçiş Konferansı'ndan önemli çıktılar elde edeceklerini düşündüğünü söyleyen Avcı, konferansta ortaöğretime geçişlerle ilgili uluslararası deneyimlerin paylaşılmasının yanında merkezi sınav uygulamalarındaki tecrübelerinin, gelişmiş ülke örnekleriyle karşılaştırılması ve akademik başarının geçişlerde değerlendirilmesine yönelik konular üzerinde de durulacağının altını çizdi.

cnnturk.com, 06.07.2013

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.