Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Onur Öymen'den hükümete uyarı!

Onur Öymen'den hükümete uyarı!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öymen, partisinin MYK toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Öymen, 'demokratik açılım' çalışmalarında 'çözüm almadık' denmesi durumunda, terörün çok daha kötü bir duruma geleceğini ifade etti.

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, CHP MYK toplantısında görüşülen konular hakkında bilgi verdi.

Toplantıda ekonomik durumu ele aldıklarını, ekonomik göstergelerin ''kaygı verici olmaya devam ettiğini bir kere daha tespit ettiklerini'' anlatan Öymen, işsizlik sigortası fonuna ilişkin yasa çalışmalarını kaygıyla izlediklerini söyledi. Öymen, ''bu konudan işsizlik sigortası fonu yöneticilerinin bile haberdar olmadığını dikkatle not ettiklerini'' ifade etti.

"DAHA KÖTÜ OLUR"
'Demokratik Açılım' konusuna da değinen Öymen, "Hükümet, yaptığı bu görüşmelerin, temasların sonucunda şayet işi bitiremezse, terörü kesinlikle sona erdiremiyorsanız, bu oyunu kaybedersiniz. Buna çok dikkat çekmek istiyorum. 'Yani biz konuştuk elimizden geleni yaptık ama sonuç alamadık' dediğiniz anda bugünkünden de daha kötü bir duruma düşersiniz.

Bir girişime kalkıştıysanız sonuç alacaksınız. Bunun sonucunda terörü bitireceksiniz. Aksi takdirde terörle mücadeledeki azminizi kaybedersiniz. Bunları açıklıkla tespit ettik ve büyük bir kaygıyla değerlendirdik'' şeklinde konuştu.

'Demokratik açılım' çalışmalarına ilişkin, ''Gayet tabi ki hükümetin bütün görüşleri ortaya çıkarsa, biz hiçbir zaman 'sizinle görüşmeyiz' diye bir tavır içerisinde olmayız'' diyen Öymen, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ÖMER ÇELİK'İN AÇIKLAMALRINA YANIT
Öymen, ''AK Parti Milletvekili Ömer Çelik, bugün yol haritasına ilişin bazı ipucları verdi. 'Kürtçe zorunlu olmayacak, seçmeli olabilir' dedi. Siz CHP olarak buna karşı mısınız, bir de hükümet somut önerilerle gelirse, randevu verilebilir mi?'' sorusuna şu karşılığı verdi:

''İlk sorunuzun cevabı şu, Sayın Çelik'e, Anayasa'nın 42. maddesini dikkatle okumasını tavsiye ederim. Hiç kimse anayasanın bu konulardaki çok açık hükümlerini sulandırmaya kalkmasın. Herkes, bir ucundan bir mesaj vererek, durumu büsbütün karmaşık hale getirmesin. Başbakanın kendisi böyle hükümetin görüşlerini yansıtmayan, bireysel görüşlerle milletvekillerinin ortaya çıkmasına karşı çıkmıştı. O bakımdan böyle sözleri biz hükümetin görüşleri olarak kabul etmiyoruz.''

''Hükümetin bir görüşü varsa, zaten açıklayacaktır'' diyen Öymen, ''Gayet tabi ki, hükümetin bütün görüşleri ortaya çıkarsa, biz hiçbir zaman 'sizinle görüşmeyiz' diye bir tavır içerisinde olmayız. Hükümetin tavrı ortaya konulmadan, açıklıkla ortaya çıkmadan bu tip bir görüşmenin fayda sağlayacağını düşünmüyoruz. Önce hükümet ne istediğini belirleyecek, ortaya koyacak, ondan sonra bakacağız, değerlendireceğiz. Ama şimdi bu gibi, böyle bir teması değerlendirme noktasında değiliz.

"GERÇEK ORTADAN KALKMIYOR"
Hükümetin son günlerde bahsettiği ancak, içeriği henüz açıklanmayan ''açılım'' konusunun da toplantıda ele alındığını anlatan Öymen, ''Bu konuda hükümetin 'DTP'yi muhatap alıyoruz, İmralı'yı, Kandil'i muhatap almıyoruz' gibi sözleri aslında bu üç unsurun bütünleşmesi gerçeğini ortadan kaldırmıyor. Gerçekçi olmak gerekirse, burada her üç unsurun da tek bir birim gibi, tek bir varlık gibi hükümetin karşısına muhatap olarak çıktığı görülmektedir. Unutmayalım ki, Kandil'deki terör yöneticileri, hükümete 'İster bizimle, ister DTP ile ister İmralı'yla konuşsun' demiştir. Demek ki onların gözünde aralarında bir fark yok. Zaten DTP'nin bazı yöneticilerinin de İmralı'daki terör liderini kendi liderleri gibi zikrettiklerini görüyoruz.

Yapılan temasları o bakımdan doğru okumak lazım. 'Bizim sırtımızdan PKK'nın tasfiyesine alet olmayız' diyorlar. Yani DTP'nin bazı yöneticileri PKK'nın tasfiyesine karşı çıktıklarını açıkça ifade ediyorlar. Öyle anlaşılıyor ki bütün bu temasları yönlendiren karşı taraftan İmralı'daki zattır, terörist liderdir. Bunları birbirinden kopuk sanmak, tamamen birbirinden bağımsız unsur saymak son derece yanlıştır" dedi.

''Türkiye'de bazı çevreleri aldatılmaya hazır bir ruh hali içerisinde gördüklerini'' dile getiren Öymen, bu çevrelerin ''Her şey çok iyi gidiyor, her şey çok olumlu olacak'' duyguları içerisinde karşı tarafın politikasını başından beri değiştirmediği gerçeğini görmekte zorlandıklarını söyledi.

Bu aşamada PKK'nın hedefinin yaratılacak iç ve dış baskılarla istediği sonucu elde etmek olduğunu savunan Öymen, ''Hükümetin zaman zaman söylediği 'terörle bir yere varılamaz, terörle müzakere edilemez' gibi sözler, bu anlattığım gerçeklerin karşısında bir boş lafın ötesine geçmiyor'' dedi.
 

Öymen, bir gazetecinin, ''Sayın Baykal'ın bu konuya ilişkin kanaat önderleriyle görüştüğü ve gizli rapor hazırlattığı yönünde bugün bir gazetede yer aldı. Görüşünüz nedir?'' sorusunu, ''Aslı astarı yoktur. Bu gibi haberlere karşı sizi dikkatli olmaya davet ediyoruz. Bizden duymadığınız hiçbir görüşü CHP'nin çalışması, görüşü gibi değerlendirmeyin, böyle bir çalışmamız yoktur. Genel başkanın kimseye verdiği böyle bir talimat yoktur. Bizim gizli kapaklı çalışma yapma adetimiz de yoktur'' diye yanıtladı.

Öymen, ''İçlerinde DİSK'in de bulunduğu bazı sivil toplum kuruluşları, Yaşar Kemal ve Zülfü Livaneli gibi aydınlar da açılıma destek verdiklerini ifade ettiler. Bir de partinizi MHP'ye benzemekle suçluyorlar. Bu durumu nasıl karşılıyorsunuz?'' sorusuna, ''Bizim partimizi, kimse kimseye benzetmeye çalışmasın. Biz başından beri CHP olarak aynı görüşleri, aynı politikaları izliyoruz. Biz kimsenin dümen suyunda giden bir parti değiliz. Bizim ilkelerimiz var'' yanıtını verdi.

Herkesin kendi düşüncesini özgürce söyleyebileceğini belirten Öymen, ''ne olduğu bilinmeyen bir süreci destekleyenlerin, böyle muğlak bir sürecin parçası olmadığı için başkalarını eleştirmelerini de yadırgadıklarını'' ifade etti.

''TERÖRÜN MERKEZİ DE KUZEY IRAK'TADIR''
Öymen, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün dün akşamki açıklamalarının anımsatılması üzerine, ''Sayın Cumhurbaşkanı'nın zaman zaman yaptığı açıklamaları anlamakta ve değerlendirmekte zorluk çekiyoruz. Çünkü Türkiye'nin şu sıralar karşılaştığı sorunların başında terör geliyor. Bu terörün merkezi de Kuzey Irak'tadır. Türkiye topraklarının dışındadır. Kuzey Irak'taki terörü bertaraf etme görevini de Türkiye kendisi yapacaktır. Nasıl yapacaksınız? Bunun için Meclis'ten aldığınız yetkiyi kullanacaksınız. Bu yetkiyi kullanabiliyor musunuz? Kullanmıyorsunuz. O zaman bu işi kendiniz nasıl yapacaksınız. O bakımdan konuşurken değerli devlet adamlarımızın sözlerinin nereye gideceğini çok iyi düşünmeleri lazım. Sayın Gül, Dışişleri Bakanı olduğu dönemde, hatta başlangıçta Başbakan olduğu dönemde Meclis'ten aldığı yetkileri acaba niçin kullanmamış?'' şeklinde konuştu.

''İktidar partisi kaynaklarında Sayın Başbakan'ın Sayın Baykal'dan randevu isteyeceği yönünde bilgiler geliyor. MYK toplantısında bu konuyu değerlendirdiniz mi?'' sorusuna Öymen, ''İşin protokol kısmından ziyade içeriği önemli. Eğer muğlak bir projeye bizi de ortak etmeye çalışıyorsanız. Deminden beri ifade ettiğim gibi bu bizim anlayışımıza uygun değildir. Projeniz varsa bir şey söyleyecekseniz gayet tabii değerlendiririz. Sizin bile telaffuz edemediğiniz bir projeye muhalefetin destek olmasını nasıl beklersiniz? Dünyanın neresinde görülmüş?'' yanıtını verdi.

ntvmsnbc.com, 19.08.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.