Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > New York Times: 'Türkiye'deki liberaller Erdoğan'a sırt çevirdi'

New York Times: 'Türkiye'deki liberaller Erdoğan'a sırt çevirdi'
ABD'nin en etkili gazetesi New York Times'ın bugün manşetten verdiği dikkat çekici haber analizde Türkiye'de bir dönem Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a çok büyük destek veren ve kendisinin üç dönem üst üste iktidar olmasında büyük rol oynayan liberallerin, AK Parti'yle ipleri kopardığı ifade edildi.

"Türkiye'deki liberaller Erdoğan's sırt çevirdi" başlıklı, Tim Arango imzalı haberde, köşe yazarı Cengiz Çandar, Avrupa Parlamentosu Yeşiller eski Milletvekili Joost Lagendijk, Boston Üniversitesi'nden Türkiye uzmanı antropolog Jenny B. White gibi tanınmış isimlerin, "Neden 10 yıl önce Erdoğan'a destek veriyordum? Neden bugün vermiyorum?" muhasebelerine yer veriliyor.

"Başbakan Tayyip Erdoğan için Türkiye'yi sarsan hükümet karşıtı protestolar zorlu bir paradoksu da beraberinde getirdi: Protestocuların bazıları onun için oy vermişti, çoğunluğu onun ekonomi politikaları sayesinde zenginleşmişti ve şu an kendisine 'diktatör' diyen bazı liberal entelektüeller ve köşe yazarları yazdıklarıyla Erdoğan'a üç seçim kazandırmıştı" diye başlayan yazı özetle şöyle devam ediyor:

Aralarında Gezi Parkı'nda kamp kuranlar bazı kişiler de bulunan Türkiye'nin liberalleri ve şehirli elitleri için, polisin aşırı müdahalesi Erdoğan ve Ak Parti'yle yaşanan son kopuş oldu.

Bir dönem Erdoğan'ı ordunun gücünü azaltması ve Avrupa Birliği üyeliği için çalışması nedeniyle destekleyen Cengiz Çandar, "Gezi Parkı-Taksim olayı sol için kırılma noktası oldu. Değişen biz değiliz. Biz hala demokratız, bireysel özgürlükleri artırmak istiyoruz" dedi.

Erdoğan'ın iktidara gelişi sırasında gizli bir İslamcı ajandadan şüphelenen Türkiye'nin laik elitlerinin aksine birçok liberal Erdoğan'ın dindar kökenlerini göz ardı etti. İnançlarını Türkiye'nin laik geleneğine bir tehdit değil, kişisel bir özgürlük olarak gördüler.

Türklere Başkan Obama dahil birçok ABD'li ve Avrupalı da katıldı. Ancak bu zamanının destekçilerinin çoğunluğu Erdoğan ve partisinin otoriteryanizme doğru bir dönüş yaptığını ve şu an kendi kendilerini sorguladıklarını söylüyor.

Joost Lagendijk, "AK Parti'nin politikalarını destekleyen Avrupalı liberallerden biri bendim. Uyguladıkları reformlar için büyük bir sempati vardı" derken hiçbir zaman AK Parti'yle ideolojik ortak olmadığını ancak Erdoğan'ın erken dönem pragmatizminden ve Kürtlerin haklarını iyileştirmek için anayasal değişiklikler yapılmasına verdiği destekten etkilendiğini belirtti.

Lagendijk, "Ben bir Yeşil'im, liberalim. Muhafazakar ya da dindar değilim ama o zamanlar bu sorun değildi" dedi.

Boston Üniversitesi'nden Türkiye uzmanı antropolog Jenny White ise, "Bir toplantıda masanın çevresindeki bir grup sakallı belediye başkanını göz ardı edip dünyada sanki başka kimse yokmuş gibi benle konuşurdu. İnsanları yakalayan da bu oldu. Liberaller ona oy verdi çünkü 2002'de seçildiğinde liberallerin sadece rüyasını görebileceği işler yapmıştı" diye konuştu.

Hürriyet, 20.06.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.