Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Erdoğan: Alkolü yasaklamadık

Erdoğan: Alkolü yasaklamadık
Meclis’te kabul edilen düzenlemenin alkole yasak getirmediğini belirten Başbakan Erdoğan, sözlerinin farklı yerlere çekildiğini vurgulayarak, “Konuşmamdan bir şeyler almaları gerekiyor. Memnunum, çünkü gündem oluşuyor. Bir başbakan gündem oluşturmuyorsa o görevde bulunmasın zaten” dedi.

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Yeşilay Cemiyeti tarafından Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda "31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü" etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen "Türkiye'nin Tütün Kontrolündeki Başarısı, 2012 Türkiye Küresel Yetişkin Tütün Araştırması Sonuçları Tanıtım Toplantısı"nda konuştu.

Başbakan'ın konuşmasından öne çıkan satır başları şöyle:

SİGARA YASAĞI
''Toplumun büyük çoğunluğunu sigara yasağını sahiplendiğini görüyoruz. Niçin azınlık çoğunluğa tahakküm etsin? Azınlığın hukukunu korumak da bizim görevimiz. Tütün ve alkol konusunda anayasanın amir hükmüne uyuyoruz.

Başbakan olduğum ilk dönemde Başbakanlık'ın koridorlarında yürümekte zorlanıyordum. Çünkü aktif içiciler vardı, ben bir pasif içici olarak hakikaten duman oluyordum. Onun için 'dumansız havaya' şiddetle ihtiyacımız vardı. Müsteşarıma dedim ki; 'Ne yap yap, bir defa süratle artık bu odaların kontrol altına alınması lazım. Ne gerekiyorsa da onu süratle yapmamız lazım.'

Bir anda yayımlanan genelgeyle artık o sıkıntılı havalardan kurtulmaya başladık. Şimdi kirli noktada olan dumansız havayı biz koridorlarımızda yaşamaya başladık. Çünkü asıl amaç, tütün ürünleri tüketmediği halde sigaranın zararlı etkilerine maruz kalan insanlarımızı korumaktır. Çünkü o odada herkes aslında sigara içmiyordu ama o odada çalışan memur arkadaşlar ses çıkaramadıkları için orada yavaş yavaş zehirleniyordu.

'CEBREN ALMIYORUM'
Birey olarak, Başbakan Tayyip Erdoğan olarak Anadolu'da gittiğim yerlerde vatandaşın elinden sigarayı alıyorum. Cebren almıyorum ama. 'Beni seviyor musun' diyorum, 'çok seviyorum' diyor. O zaman sigarayı bırakacaksın diyorum. Kıvranıyor biraz ama 'bıraktım' diyor. 'Yahu evde hanıma çektirdiğin çile nedir?' diyorum. O senin yanında sigara dumanında çile çekiyor, inim inim inliyor. O bize dua edecek diyorum ve paketi alıyorum. Üstüne hemen arkadaşlar ismini yazıyor. Tarihi koyuyoruz, telefon numarasını da alıyoruz.

'BİRİKMİŞ SİGARA PAKETLERİM VAR'
Evde benim şimdi Başbakanlık'ta ciddi sayıda birikmiş sigara paketlerim var. Bütün vatandaşlarım da kendilerini sevenlere ve sevdiklerine aynı şeyi yapsınlar. Sigara paketlerini ellerinden alsınlar.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sigara için yüzde 75 vergi tavsiye ederken biz 82 uyguluyoruz. Nargile ve sigara tarzındaki tüm ürünleri tütün kapsamına aldık. Dumansız hava sahası kampanyaları milletimiz nezdinde itibar gördü. 76 milyonun sağlığı için gereken tedbirleri almak zorundayız. Biz yola çıkarken 'her şey insan için' dedik.

'KAPATMAYA KADAR GÖTÜRÜR'
Biz yasayı çıkardık ama bakıyoruz birçok restoranda sigara içilmeye devam ediyor. Restoran sahibi diyor ki '5 bin liraysa bunun cezası, ben 5 bin lirayı öderim' diyor. Ancak 'bunu devam ettiririm' diyor.

Kusura bakma, sen '5 binle yine ben bu yola devam ederim' diyorsan, biz de otururuz yeni bir kararla çok daha farklı uygulamaları devreye sokabiliriz. Bu kapatmaya kadar seni götürür.

'ZEHİR ODASI YAPARSIN ORADA İÇERLER'
İlla sigara içmesi gerekenler varsa onlara bir zehir odası yaparsın, orada içerler. Dünyada bunun uygulamaları var. Zaten özel odalar, uluslararası havalimanlarında da var özel odalar, o özel odaların içerisine girer, orada sigara içer, çünkü öbür taraftakileri rahatsız etmemesi lazım. Sadece bize ait bir şey değil, sayın Chan (DSÖ Genel Direktörü) bunları zaten tespit etti, onların kitaplarında, kitapçıklarında vardır.

'TERÖRLE EŞDEĞER'
Şimdi terörle mücadele ediyoruz, değil mi? Terörle mücadeleye karşı çıkan dünyada var mı? Herkes terörle mücadelenin yanında yer alıyor. Silahlı terörle mücadeleyi başarılı bir şekilde sonuçlandırma aşamasına gelen Türkiye'nin, bize neredeyse bunun kadar zarar veren sigarayla, tütün ürünleriyle mücadelede de aynı başarıyı yakalamasını istiyorum. Zaman zaman bakıyorum aklıselim hakim olduğu zaman, bazıları diyor ki 'trafik terörü'. Güzel…

Peki bu trafik terörünün nedenlerine bakıyor musunuz? Ağırlıklı, birinci derecedeki nedeni alkollü araç kullanmak. Birçok kazalarda da bakıyorsunuz koltuğun altında şişeler, bunları hep görüyoruz. Peki sen alkollü araç kullanıyorsun öbür taraftaki alkolsüz, onun hayatına da kastediyorsun, buna hakkın var mı? Öyleyse milletçe bu mücadeleyi birilerinin arzusu istikametinde sürdürmek, inanın aynen bu terörle eşdeğerdir. Bunlara karşı bizim ortak mücadele vermemiz lazım.

'ALKOLÜ YASAKLAMADIK, YENİ BİR ÇERÇEVE ORTAYA KOYDUK'
Geçtiğimiz günlerde alkolle ilgili de bir yasa çıkarttık. Biz alkolü mü yasakladık, hayır biz bir tercih ve yeni bir çerçeve ortaya koyduk. Okullara 100 metre mesafede alkol satışı olmayacak. Camilere mabetlere 100 metre mesafede alkol satışı olmayacak.

Dedik ki, bundan böyle alkol satışı akşam saat 22.00 sabah 06.00 bu arada yapılamayacak. Benzin istasyonlarından alkol satışı yapılamayacak. Aynı şekilde belli bir yaş altındakilere satış yapılamayacak. Buna benzer başka şeyler. Bunu farklı yerlere çekiyorlar. İfadelerimizden sağolsun, esinlenenler oluyor. Bu şekilde yetişecekler.

'MEMNUNUM, GÜNDEM OLUŞUYOR'
Bir başbakan konuşuyorsa, oradan bir şeyler almaları gerekiyor. Böyle bir şey aldıkları için de memnunum, çünkü gündem oluşuyor. Bir başbakan gündem oluşturmuyorsa o görevde bulunmasın zaten. Bu da bizi geleceğe yönelik gayet güzel bir hedefe doğru taşıyor.

Hiç kimse kusura bakmasın bizim için esas olan milletimizin tamamının menfaatidir. Sırf birilerinin keyfi bozulacak diye milletimizin tamamının geleceğini korumaya yönelik adımlar atmaktan geri durmayacağız.''

ntvmsnbc.com, 31.05.2013

'Israr eden olursa kapatırız'
 
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan sigara içme yasağını delen kapalı mekanlara sert uyarı. "Sen cezamı öderim içmeye devem ederim diyorsan biz de çok farklı cezalar düşünürüz. Bu da seni kapatmaya kadar götürür." dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sigara konusunda bazı işletmelerin, “cezasını öder yoluma devam ederim” dediğini ifade ederek, “Kusura bakma. Eğer sen beş bin TL öder devam ederim diyorsan, yeni kararlar alınarak bu kapatmaya kadar götürür. İlla içmesi gereken varsa, zehir odası yaparsın orada içerler” dedi.

 
Erdoğan, Türkiye’nin Tütün Kontrolündeki Başarısı, 2012 Türkiye Küresel Yetişkin Tütün Araştırması (KYTA) Sonuçlarının Kamuoyu ile paylaşma toplantısında yaptığı konuşmada, tütün konusuna değindi. Kapalı yerlerde sigara yasağını hatırlatan Erdoğan, “Birçok restauranlarda bakıyorsunuz, hala bu işi devam ettirenler var. ‘Ben beş bin TL ise bunun cezası, öderim yoluma devam edim’ diyor. Kusura bakma. Eğer sen ‘beş bin TL ile bunu öder, yoluma devam ederim’ diyorsan, yeni bir kararla çok daha farklı uygulama alınır, bu kapatmaya kadar götürür ve anıda kapanır gider. İlla içmesi gereken varsa, zehir odası yaparsın, orada girer içerler. Uluslararası havalimanlarında da bu var. Orada sigara içer. Çünkü öbür taraftakilerin rahatsız olmaması lazım”

-TÜTÜN KULLANIMI-

Buna göre son dört yılda 15 yaş üzeri nüfusta tütün kullanım sıklığının, yüzde 31’den yüzde 27’ye gerilediğini belirten Erdoğan, “Araştırma sonuçları tütün kullanma sıklığında, toplamda yüzde 13.5’luk bir azalmaya işaret ediyor. Şüphesiz bu neticede, 2008 yılı Ocak ayında çıkardığımız ‘Tütün Mamüllerinin Zararlarının Önlenmesi’ konusundaki kanunun önemli bir payı var” dedi. Bu kanun ile 2008 yılı Mayıs ayından itibaren kamuya ait açık alanlarda, aynı yılın Temmuz ayında ise lokanta, kahvehane ve kafeterya gibi yerlerde tütün ürünlerinin tüketilmesinin yasaklandığını hatırlatan Erdoğan, böylece kişilerin evleri dışındaki tüm kapalı alanlarda sigara içilmesinin önüne geçildiğini kaydetti.

-“DUMAN OLUYORDUM”-

Erdoğan, başbakan olduğu ilk dönemde, başbakanlığın koridorlarında yürümekte zorlandığını dile getirerek, “Çünkü aktif içiciler vardı. Tabii ben pasif içici olarak hakikaten duman oluyordum. Onun için dumansız havaya şiddetle ihtiyacımız vardı. Müsteşarıma ‘Efkan Bey, ne yap yap, bir defa süratle bu odaların kontrol altına alınması lazım, ne gerekiyorsa da onun süratle yapılması lazım’ dedim. Bir anda yayınlanan genelgeyle, artık o sıkıntılı havalardan kurtulmaya başladık. Ve şimdi dumansız, pardon, kirli noktada olan bu dumansız havayı biz koridorlarımızda yaşamaya başladık” dedi.

-“MEMUR ARKADAŞLAR SES ÇIKARTAMADIKLARI İÇİN ONLARDA ZEHİRLENİYORDU”-

Asıl amacın tütün ürünleri tüketmediği halde, sigaranın etkilerine maruz kalan insanları korumak olduğunu dile getiren Erdoğan, “Çünkü o odada herkes aslında sigara içmiyor. Ancak o odada çalışan diğer memur arkadaşlar, ses çıkaramadıkları için onlarda orada yavaş yavaş zehirleniyordu” dedi. Kanunun yürürlüğü girdiğinde günlerdeki tartışmaları hatırladığını dile getiren Erdoğan, “Birileri, sigara yasağı yüzünden binlerce iş yerinin, on binlerce iş yerinin kapanacağını, 100 binlerce kişinin işsiz kalacağını iddia etmişti. Hatta kanun iptali için Anayasa Mahkemesi’ne dahi götürülmüştü. Şu anda biz yüzde 82 vergi uygulaması yapıyoruz. Buradan 20 milyar (TL) gibi bir gelirimiz var. Buna rağmen yine para kazanıyorlar, buna rağmen yine işlerine devam ediyorlar. Bu işin ne kadar iddialı olduğunu ortaya koyma bakımından bunu özellikle açıklamak istedim” dedi.

-“YEME-İÇME SEKTÖRÜNDE İŞ YERLERİ ARTTI”-

Erdoğan, söz konusu endişelerin, iddialarının hiç birinin doğru olmadığını, toplumun sigara yasağını aslında memnuniyetle karşıladığını ve sahiplendiğini gördüklerini söyledi. Sigara yasağı sonrasında, yeme-içme sektöründeki iş yerleri sayısının azalmak bir yana, arttığını söyleyen Erdoğan, “Bunu da bilmemiz lazım” diye konuştu.
Tütün, alkolü gibi bütün bunların anayasanın 58.maddesinin amir hükmü olduğunu, “yapılabilir”, “edilebilir” şeklinde bir hükmün değil, “yapar” dediğini ifade eden Erdoğan, “Yani ‘Devlet bu göreve yerine getirir’ diyor. ‘Bütün kötü alışkanlıklardan, alkoldü, uyuşturucuydu, vesaire, bunlardan korumakla mükelleftir’ diyor. Bize böyle bir görev yüklüyor. Şimdi birileri çıkıyor bizim karşımıza, ‘orayı  bahane etmeyin, sizi derdiniz başka’ diyor. Kusura bakmayın. Eğer bizim derdimiz başkaysa, o başka olan derdimiz anayasanın bu amir hükmüne uyuyorsa, sen de buna saygı duy. Yapmamız gereken bu “ sözleri alkışlarla karşılık buldu.

-“EVDE, BAŞBAKANLIKTA CİDDİ SAYIDA SİGARA PAKETLERİ VAR”-

Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’nin de bu yapılan müracaata verdiği kararla, getirilen düzenlemenin doğruluğunu teyit ettiğini savunarak,  tütün ürünlerinin kullanımıyla mücadele konusundaki bir diğer önemli enstrümanlarının sigaraya uyguladıkları yüksek vergi olduğunun altını çizdi. Birey olarak ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olarak, Anadolu’da gittiği yerlerde vatandaşın elinden sigara aldığını hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti:
“Cebren, hileyle almıyorum. ‘Beni seviyor musun’ diyorum. ‘Çok seviyorum’ diyor. ‘Ben senin sevdiğini anlamam için bir defa şu sigarayı ver, sigaraya ver’ dedim. Ve dedim ‘bugün de burada bana söz vereceksin, sigarayı bıraktım diyeceksin..’ İnşallah diyor.  Bakın inşallahla, maşallahla olmaz. Hemen burada senle anlaşacağız ‘sigarayı bıraktım diyeceksin, var mısın’ diyorum. Şöyle biraz kıvranıyor mıvranıyor, ondan sonra ‘tamam başbakanım sigarayı bıraktım..’. Ya diyorum evde hanıma çektirdiğin nedir diyorum. Bak o senin yanda o sigara dumanıyla çile çekiyor. İnim inim inliyor. O da bize dua edecek diyorum ve paketi alıyorum. Üzerine hemen arkadaşlar tarihi yazıyor. Telefon numarasını da alıyoruz, evde benim ciddi sayıda, başbakanlıkta yazıyor. Evde benim ciddi sayıda, başbakanlıkta sigara paketleri var. Ben diyorum ki burada da benim vatandaşlarım, kendilerini sevenlere, sevgilerinin ifadesi olarak bu noktada sigara paketlerini anlaşmayla alarak, isimlerini de yazsınlar ve bir ahitnameyi o paketin üzerine isim, tarih, telefon numarasını koymak suretiyle bence yapsınlar. “

-“2013-2017 EYLEM PLANINI OLUŞTURDUK”-

Dünya Sağlık Örgütü’nün sigara noktasında yüzde 75 vergi tavsiye ettiğini, Türkiye’de bunu yüzde 82 olarak uyguladıklarını hatırlatan Başbakan Erdoğan, tütün ürünlerinin 18 yaşın altındaki kişileri satışını engelleme konusunda da kararlı bir mücadele içinde olduklarının altını çizdi. Yeni bir adım olarak, Ulusal Tütün Kontrol Programının 2013-2017 yıllarını kapsayan eylem planını oluşturduklarını açıklayan Erdoğan, uluslararası alanda da yasa dışı tütün ticaretinin önlenmesi protokolünü imzalayan ilk 12 ülke arasında yer alarak, kararlılıklarını burada da ortaya koyduklarını söyledi.

-“SİGARA YASAĞINI GENİŞLETTİK”-

Erdoğan, geçen hafta Meclis’te kabul edilen yasa ile tütün içermese de nargile ve sigara tarzındaki tüm ürünleri, tütün kapsamına aldıklarını, aynı düzenleme ile sigara içme yasağını özel araçların sürücü koltuklarındaki kişileri kapsayacak şekilde genişlettiklerini kaydetti. Sigaranın içerisindeki maddelerin de açıklanmasını isteyen Erdoğan, toplumun bu konuda da sivil toplum kuruluşları tarafından bilinçlendirilmesini istedi.

-“İŞ YERLERİNDE CEZA AĞIRLAŞTIRILABİLİR”-

İş yerlerindeki sigara cezalarına da dikkati çeken Erdoğan, “İş yerlerinde sigara içme yasağına uyulmaması halinde verilen cezaları ağırlaştırdık, bu daha da ağırlaşabilir” açıklamasında bulundu.

-“GEREKEN TEDBİRLERİ ALMAK MECBURİYETİNDEYİM”-

Türkiye Cumhuriyeti’nin Başkanı olarak, anayasanın kendisine yüklediği görevi, 76 milyonun tamamının sağlığının korunması için gereken tedbirleri almak ve aldırmak mecburiyetinde olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Kaldı ki iktidarımızın bir özelliği daha var. Biz yola çıkarken her şey insan için dedik. Önce insan dedik, önce devlet demedik. Kaldı ki biz, Kanuni Sultan Süleyman’ın torunlarındanız. ‘Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi…’ Yani, bir sağlıklı nefese, devleti feda etmeyi hedefleyen bir kültür, medeniyet, siyasetin varisleriyiz. Öyleyse bunun gereğini yerine getirmek görevimizdir. Bu ülkenin tüm çocuklarının beden sağlığını gözetmek, sağlıklı nesiller için her şeyi yapmak öncelikle benim asli vazifem. İşin ekonomik, sosyal boyutuna, ailelere verdiği zarara hiç girmiyorum bile… Gençlerin, annelerin, babaların sigara yüzünden maruz kaldıkları maddi sıkıntıları, manevi tahribatı söylemiyorum. Sadece sağlık boyutu dahi, bizim sigarayla mücadele konusundaki hassasiyetimizi ibra etmeye tek başına yeterlidir” diye konuştu.

-“TERÖRLE MÜCADELE GİBİ, SİGARA, ALKOLLE MÜCADELENİN DE AYNI BAŞARIYI YAKALAMASINI İSTİYORUM”-

Sigarayla mücadeleyi, terörle mücadeleye benzeten Başbakan Erdoğan, “Şimdi terörle mücadele ediyoruz değil mi? Terörle mücadeleye dünyada karşı çıkan var mı? Herkes terörle mücadelenin yanında yer alıyor. Silahlı terörle mücadeleyi başarılı şekilde sonuçlandırma aşamasına gelen Türkiye’nin, bize neredeyse bunun kadar zarar veren sigara ile tütün ürünleriyle, alkolle mücadelede de aynı başarıyı yakalamasını istiyorum” diye konuştu.

-“KAZALARDA BAKIYORSUNUZ, KOLTUĞUN ALTINDA ŞİŞELER”-

Erdoğan, zaman zaman aklı selimin hakim olduğu zaman bazılarının, “trafik terörü” dediğine işaret ederek, “Güzel. Peki nedenlerine bakıyor musun? Ağırlıklı birinci derecedeki nedeni alkollü araç kullanmaktır. Birçok kazalarda da bakıyorsunuz koltuğun altında şişeler. Bunları hep görüyoruz. Peki, sen alkollü araç kullanıyorsun. Öbür taraftaki alkolsüz. Onun hayatına da kast ediyorsun. Buna hakkın var mı? Öyleyse, milletçe bu mücadeleyi birilerinin arzusu istikametinde sürdürmek inanın, aynen bu terörle eşdeğerdir. Bunlara karşı bizim ortam mücadele vermemiz lazım. Maalesef sigaranın ucundan tüten dumanın aldığı can sayısının, silahların namlusundan çıkan kurşunların aldığı can sayısını geçtiği bir dönemi yaşıyoruz. Çok açık net, rakamlar ortada. Aralarındaki tek fark. Biri hemen öldürüyor, diğeri süründürerek öldürüyor. Aralarındaki fark bu” diye konuştu.

-“TÜRKİYE’DE 100 BİN KİŞİ SİGARADAN ÖLÜYOR”-

Dünyada 1.2 milyar kişi, Türkiye’de de 15 milyon kişinin sigara içtiğini söyleyen Erdoğan, dünyada her yıl 5 milyon, Türkiye’de ise 100 bin kişinin tütün kullanımına bağla hastalıklardan hayatını kaybettiğini, bunun bilim adamları, doktorların verdiği rakamlar olduğunu söyledi. Her yıl dünyada 600 bin kişinin sigara içtiği için değil, sigara dumanına maruz kaldığı için öldüğünü belirten Erdoğan, “Yani pasif içici dediğimiz… Bu sinsi tehlikeye karşı bütün vatandaşlarımızın, tüm insanlığın teyakkuz halinde olması gerekiyor. Lokal hastalıklar, lokal salgınlar karşısında ayağa kalkan takdire şayan bir hassasiyet ortaya koyan dünya kamuoyu, sigara başta olmak üzere tütün ürünleri gibi küresel tehdide karşı aynı tavrı ortaya koymasını bekliyoruz. Sigara içenlerin de sigara içmeyenlerin de hayatlarını korumak mecburiyetindeyiz” dedi.

-“CEZALAR OLMADAN ARZU ETTİĞİMİZ SONUÇLARA ULAŞTIRMAMIZ MÜMKÜN OLMUYOR”-

Sigarayla mücadelenin önemine dikkati çeken Erdoğan, “Kısıtlamalar, cezalar olmadan bu mücadeleyi arzu ettiğimiz düzeyde sonuçlara ulaştırabilmemiz maalesef mümkün olmuyor. Yasayı çıkardık, ancak hala devam ettirenler var. Ve ‘ben diyor beş bin lira ise cezası, bu beş bin lirayı öderim’ diyor. ‘Ama bunu yine devam ettireceğim…’ Kusura bakma. Eğer sen beş bin ile yine ben bu yola devam ederim diyorsan, biz otururuz yeni bir kararla, çok daha farklı uygulamalara sokabiliriz, bu taaa kapatmaya kadar seni götürür ve anında kapanır gidersin. İlla sigara içmesi gerekenler var, onlara bir zehir odası yaparsın, orada girer içerler” uyarısında bulundu.
Erdoğan, dünyada da bunun uygulamaları olduğunu ve sigara için özel odaların bulunduğunu hatırlattı. Alkol konusunda da bir kanun çıkarttıklarını hatırlatan Erdoğan, “Bu konuda da bir takım çevreler ayağa kalktılar. Düzenlemenin esasıyla ilgisi olmayan, yalan yanlış pek çok argümanla kamuoyunu etkilemeye ve bu suretle bize saldırmaya çalıştılar. Ekranları bizi izleyen vatandaşlarıma sesleniyorum. ‘Biz alkolü mü yasakladık?’ Hayır. Sadece biz bir tercih ve yeni bir çerçeve ortaya koyduk. Ne dedik. Bir, okullara 100 metre mesafede açık veya kapalı alkol satışı olmayacak. Biri bu, bir diğeri camilere, maabedlere 100 metre mesafede alkol satışı olmayacak” dedi.

-ERDOĞAN’IN DİLİ “BAŞKANLIK”A SÜRÇTÜ-

Bunların aslında kendilerinden önceki dönemde de olduğunu, sadece bu kadar kararlı olmadığını, kendilerini yasa getirdiğini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:
“Bir diğer adım, akşam saat 22.00, sabah 6 bu arada yapılamayacak. Başka… Karayollarında, benzin istasyonlarında, alkol satışı yapılamayacak. Böyle bir şey olur mu ya… Orada içiyor, ya da ora alıyor yine devam ederken içiyor. Buna benzer birçok şeyler. Ancak dediğim gibi bir çerçeve çiziyoruz. Yoksa bir yasak filan, burada tamamen kaldırmak şu, bu böyle bir şey söz konusu değil. Bunu tabi farklı yerlere çekiyorlar. İfadelerimizden sağolsun esinlenenler oluyor. Bu şekilde de yetişecekler, bir başkan, başbakan bir şeyler konuşuyorsa, oradan da bir şeyler alması gerekiyor tabi bunların. Böyle bir şeyler de aldıkları için memnunum gündem oluşuyor çünkü. Bu da bizi geleceğe yönelik gayet güzel bir hedefe doğru taşıyor. Eee bir başkan gündem, başbakan gündem oluşturamıyorsa zaten bu görevde bulunmasın, gündemin oluşması lazım. Ve bunlar da sıradan konular değil. Hiç kimse kusura bakmasın bizim için esas olan, milletimizin tamamının menfaatidir. Gelecek nesillerin tamamının menfaatidir. Çünkü biz geleceğe yönelik sağlıklı bir nesil yetiştirmek istiyoruz. Sırf birilerinin keyfi bozulacak diye, milletimizin tamamının sağlığını, geleceğini korumaya yönelik adımları atmaktan geri durmayacağımızı herkesin bilmesi lazım.”

Milliyet, 31.05.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.