Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Orman kanunu: Kıyıya ibadethane geliyor

Orman kanunu: Kıyıya ibadethane geliyor

Bakanlar Kurulu'nda kabul edilen Orman yasa tasarısında kıyıya ibadethane yapılmasının önü açıldı. TBMM'de kabul edilen alkol yasasıyla ibadethanelere 100 metre mesafede içki satışı ve tüketimi yasaklanmış durumda

 Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanarak Bakanlar Kurulu’nda Kabul edilen, “Orman Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Tasarı, şu düzenlemelerin yapılmasını öngörüyor: 


KIYIDA İBADETHANE YAPILABİLECEK: 3621 sayılı Kıyı Kanununun 6’ncı maddesine göre kıyılarda, sadece iskele, liman, barınak, yanaşma yeri, rıhtım, dalgakıran, köprü, menfez, istinat duvarı, fener gibi yapılar yapılabiliyor. Ancak yeni düzenleme ile ihtiyaç duyulması halinde imar planı kararı ile kıyılırda ibadethane yapılabilecek. Geçtiğimiz günlerde Meclis’te kabul edilen düzenleme ile ibadethanelere 100 metre mesafede içki satışı ve tüketimi yasaklanmıştı. 


BALIK ÇİFTLİKLERİ ORMANA TAŞIYOR: Düzenleme ile baraj ve deniz yüzeyinde yapılan balık üretimi için karada yapılması mecburi tesislere Orman Genel Müdürlüğünce bedeli alınarak yirmidokuz yıla kadar izin verilebilecek. Söz konusu izin devlet ormanlarmda define aranması için de geçerli olacak. 


ÖZEL ORMANDA YAPILAŞMA KOLAYLAŞTI: Kanun tasarısı özel orman alanlarında yapılan inşaatların da sınırlarını belirgin hale getirdi. Tasarının aynen yasalaşması halinde özel orman orman alanının yüzde altısını, bina yüksekliği ise binanın oturduğu alanın en düşük zemin kotundan itibaren 9,5 metreyi geçmemek (yani iki kat) koşulu ile inşaat yapılabilicek. Mevcut düzenlemede de yüzde 6 oranı bulunuyordu. Ancak maddenin ‘esnek’ yazılmasından uygulamada farklılıklar ortaya çıkıyordu. 


ORMAN OLARAK KORUNMASINDA YARAR GÖRÜLMEYEN YERLER İMARA AÇILACAK:Düzenlemedeki en dikkat çekici yenilik ise 24.maddede bulunuyor. Maddeye göre orman olarak korunmasında yarar görülmeyen ve tarım alanına dönüştürülmesi mümkün olmayan yerler “kentsel dönüşüm” çerçevesinde yapılaşmaya açılacak. Kentsel dönüşüm alanlarında yaşayan vatandaşlar, söz konusu yerlerde kurulacak yeni yerleşim alanlarına taşınabilecek. “Orman olarak korunmasında yarar görülmeyen yerlerin” neresi olduğuna da Bakanlar Kurulu karar verecek. 


İPTAL EDİLEN TAPULAR BEDELSİZ TAHSİS EDİLECEK: Tapuda kişiler adına kayıtlıyken orman sınırları içerisinde kaldığı gerekçesiyle tapuları iptal edilen yerler, öncelikle eski tapu maliklerine veya kanuni mirasçılarına özel ağaçlandırma veya özel imar-ihya çalışmalarına konu edilmek üzere bedelsiz tahsis edilecek. 


EMEKLİ ORMANCIYA SİLAH: Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü’nde orman muhafaza memuru olarak çalışan personelden emekli olanlar da silah taşıyabilecek ve bulundurabilecek. 


DERE YATAĞINA İNŞAATA PARA CEZASI: Dere yataklarının üzerine yapı yapan veya izinsiz kapatan, yeraltı sularına izinsiz besleyen gerçek kişilere 15 bin lira, tüzel kişilere 50 bin lira idari para cezası uygulanacak.

Radikal, 28.05.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.