Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Önce demokrasi sonra başkanlık

Önce demokrasi sonra başkanlık

BDP, Erdoğan’ın “2014’te üç sandık kurulabilir” formülüne karşı şart koştu. Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce anayasal ve demokratik temizlik istedi

BDP; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yerel seçimler, cumhurbaşkanlığı seçimleri (mümkünse Başkanlık) ve olası yeni anayasa referandumunu kastederek “2014’te üç sandık kurulabilir” çıkışına “Seçimlerden önce mutlaka anayasal ve yasal demokratik yol temizliği yapılması ve referandumun Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce yapılması” şartıyla destek verdi. BDP, Başkanlık sistemini ise bölge meclislerini de içerecek şekilde tartışmaya hazır olduğunu da açıkladı.

ABD ziyaretinde bazı gazetelerin genel yayın yönetmenlerine açıklamalarda bulunan Başbakan Erdoğan, Meclis bünyesinde yürütülen yeni anayasa çalışmalarının sonuca ulaşacağı konusunda umutsuz olduğunu belirtmiş ve “Şayet sonuç alınmazsa C planı olur, biz kendi taslağımızı sunacağız. Bizim 326 milletvekilimiz var. Biliyorsunuz kapalı oylama olacak. Belki arada parti baskısına rağmen civanmertler çıkar. Referanduma gideriz sayıyı bulabilirsek. 2014’te 3 seçim gelebilir” demişti.

 

Hükümet’ten 3-8-2 önerisi

AKP sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Başbakan’ın “2014’te üç sandık” önerisini ayrıntılandırdı ve yerel seçimlerin mart, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ağustos, yeni anayasayla ilgili referandumun ise kasımda yapılmasını istediklerini açıkladı.

BDP, AKP’nin üç sandık teklifine ve buna ilişkin 3-8-11 formülasyonuna “koşullu evet”le yanıt verdi. Erdoğan’ın çıkışıyla ilgili BDP’nin tutumunun ne olacağını Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan açıkladı.

2014’te üç sandık kurulması girişimini de içeren yeni seçimler için öncelikli temel şartın 12 Eylül anayasasının değiştirilmesi olduğunu belirten Kaplan “Darbe Anayasası değiştirilmeden yeni bir seçime girmek Meclis’te bulunan dört siyasi parti açısından kabul edilemezdir” dedi. Kaplan, ardından üç sandık önerisine evet demelerinin diğer koşullarını sıraladı.kKaplan, bu şartlar içinde seçimden önce demokratik yol temizliği yapılmasına özel vurgu yaparken şunları söyledi: “İçinde bulunduğumuz barış ve çözüm süreci de dikkate alındığı zaman mutlaka seçimler öncesi Anayasal ve yol temizliği dediğimiz demokratik yasal ki bunun içinde Siyasal Partiler Seçim Yasası, seçim barajları var, mutlaka yapılması gerekir.”

BDP: 3-5-8 olsun

Kaplan, AKP’nin sözkonusu üç seçimin 3- 8 ve 11. aylarda yapılması teklifine karşılık 3-5-8 ay formülünü gündeme getirdi. Kaplan, “Bu seçim olabilir ama Anayasa’ya ilişkin seçim, yani referandumun mutlaka başkanlık sisteminden önce olması gerekir. Başkanlık seçiminden önce yapılacak bir referandum, halkın oylarını özgürce kullanması açısından son derece önemlidir” dedi. Kaplan ardından 3-5-8.ay formülünü şöyle açıkladı: Yerel seçimler 29 martta, Anayasa referandumu mayıs ayında yapılabilir. Ağustosta da normal cumhurbaşkanlığı seçiminin mevcut takvime göre birinci turu yapılabilir.”

Başkanlığa karşı bölgesel meclisler

BDP’li Kaplan, ‘başkanlık sistemine sıcak bakıp bakmadıkları’ sorusunu yanıtlarken de bu öneriyi, bölge parlamentolarını da gündeme almak şartışla tartışmaya hazır olduklarını şöyle açıkladı:

“Biz başından beri hiçbir pazarlık içinde olmadığımızı söylüyoruz. Ama sistem olarak da isteyen buyursun tartışalım. İşte Amerika’da başkanlık sistemi var. Başka örnekler de var. Fransa’da yarı başkanlık sistemi var. Her nedense başkanlık sisteminden bahsedenlerin hiçbiri bölge parlamentolarının olduğunu varsaymıyor ve bir başka şeyi de varsaymıyor; bu yerlerde çok kültürlü, çok dilli bir demokrasinin olduğunu da yok sayıyor. Bir gerçeği daha söyleyeyim; bütün buralarda İngiltere, Fransa, Amerika incelemelerde bulunduk, hepsinde çift meclis var, senato var. İkisinin birlikte toplandığı kongre var. Kimse Türkiye’de çift Meclis sisteminden de bahsetmiyor. Burada asıl olan demokrasinin tüm kurum ve kuralları ile işlemesi, güçler ayrılığının oturması, Parlamento’nun gerçek anlamda işlevini yapmasıdır. Şimdi Amerika’da bir başbakan gidip Meclis’te oturamıyor, ama Fransa’da yarı başkanlık sisteminde başbakanı Meclis’te soru cevaba tabi tutuyorlar ve Parlamento canlı yayında hesap soruyor. Başbakan ve bakanlar cevap veriyor...

Türkiye’de mutlaka Parlamento’nun gücünün, muhalefet denetiminin ve yasa yapma sürecinin korunması gerekir. Bizim yüz yıl sonra ne imparatorluğa ne saltanata ne de krallığa dönecek halimiz var, ama her sistemi özgürce tartışmaktan yanayız.”


CHP: Gündemi tasarlama çabası

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, 2014’te üç seçim sandığı kurulmasına ilişkin, ‘’Bu çıkış, Türkiye’nin gündemini yeni baştan tasarlamak, düzenlemek amacını taşıyor’’ değerlendirmesinde bulundu. Meclis’te dün düzenlediği basın toplantısında Başbakan Erdoğan’ın ABD ziyaretini değerlendiren Loğoğlu, 2014’te üç sandık konusunun önce Erdoğan, daha sonra Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay tarafından dile getirilmesinin, bu konunun, AKP tarafından oldukça düşünüldüğünü gösterdiğini belirtti. Bu çıkışın, Türkiye’nin gündemini yeni baştan tasarlamak, düzenlemek amacını taşıdığını öne süren Loğoğlu, “Hangi seçim yapılacaksa, CHP buna hazır olacaktır. Bu konuda halkımıza, partimize, örgütümüze güveniyoruz. Yerel seçimlerde zaten yoğun hazırlıklarımız var. Eğer Türkiye hazırsa bu seçimlere, CHP haydi haydi hazırdır. Bu konuda hiçbir endişemiz yoktur’’ dedi.

Taraf, 21.05.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.