Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Atalay'ın bugünkü ilk durağı DTP oldu

Atalay'ın bugünkü ilk durağı DTP oldu

Hükümetin "Kürt açılımı" kapsamında, muhalefet ve sivil toplum kuruluşları ile görüşmeleri devam ediyor. Şimdiye kadar DP, TOBB ve BBP ile görüşen Bakan Atalay, bugün ilk olarak DTP'yi ziyaret etti. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Umarız süreç hayalkırıklığı ile sonuçlanmaz" dedi. Türk, görüşmede Öcalan'ın adının gündeme gelmediğinin de altını çizdi.

(CNNTURK.COM) --
Görüşme sonrası kameraların karşısına geçen Bakan Atalay, "Siyasi partilerimizle görüşme sürecimiz devam ediyor. DTP ile çok detaylı, verimli bir görüş alışverişinde bulunduk. Siyasi partilerimizle görüşmeyi önemli görüyoruz"dedi.

"En başından beri bu çalışma Meclis çatısı altında olsun diyoruz" diyen Atalay, "Türkiye büyük bir ülke. Biz kendi sorunumuzu kendimiz çözeriz" ifadesini kullandı.

Görüşmenin kendileri için çok faydalı olduğunun altını çizen Beşir Atalay, "Bize gösterdijkleri ilgi için ve bu konuya olumlu yaklaşımları için teşekkür ediyorum" dedi.

Atalay, bugün Türkiye Barolar Birliği, Türk-İş ve Hak-İş'i ziyaret edeceğini anımsatarak, sendikalarla görüşmelerinin süreceğini bildirdi.

Bu süreçte, 18 Ağustos salı günü İstanbul'da TÜSİAD'ı ziyaret edeceğini kaydeden Atalay, bu görüşmelerin hepsinden verim aldıklarını ve faydalandıklarını söyledi.

"Bugünkü görüşmemiz de o mana bizim için çok faydalı olmuştur" diyen Atalay, gösterilen ilgi ve konuya olumlu yaklaşımları için DTP Genel Başkanı Türk ve parti yetkililerine teşekkür etti.

Ahmet Türk: "Umarım hayalkırıklığı ile sonuçlanmaz"


Bakan Atalay'dan sonra DTP Genel Başkanı Ahmet Türk de  bir basın toplantısı düzenledi.

Türk, "Önemli bir süreçtir. Tabiki bu konudaki çalışmaları hükümetin İçişleri Bakanı yürütüyor. Bize düşen görev ve sorumluluğu yerine getirmeye hazırız" diye konuştu.

Ahmet Türk sözlerine, "Bizim amacımız sorunu çözmek, amacımız toplumsal uzalşıyı sağlamak tüm halkımızı kucaklaştırmak için çaba harcıyoruz. Çabamız Türkiye'yi çözmek amaçlı değil" diye devam etti.

DTP lideri, "Amacımız demokratik bir Türkiye'dir. Türküyle, Kürdüyle her vatandaşın kendini özgürce ifade edebileceği bir Türkiye'nin yaratılmasıdır. Bu tabiki bir süreçtir, bir çalışmadır. Bu çalışma elbette çok farklı yerlerde sürdürülecek" ifadesini kullandı.

"Umarız bu çalışmada hayalkırıklığı yaşamayız" diyen Türk, "72 milyonunun tüm hassasiyetinin göz önüne alınarak bir yol haritası belirlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Herkesin sürece hassasiyet göstermesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

"Türkiye'nin zemini kaygan"


"Türkiye'nin zemini her zaman kaygan" ifadesini kullanan Türk, "Geçmişte de bazı açılımlar oldu ancak ciddi hayalkırıklıkları yaşandı. Bütün siyasi partilere görev düşüyor. Herkesin çaba içerisinde olması gerekir" dedi.

İkinci durak: Türk-İş

İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın ikinci durağı Türk-İş oldu.

Atalay'la görüşen Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, konunun uzlaşma ve eylemle desteklenmesi gerektiğini belirterek Türk-İş'in kırmızı çizgilerini ortaya koydu.

Demokrasi, hak ve özgürlükler konusuna dikkat çeken Kumlu "ülkemizin bütünlüğü, bağımsızlığı ve sınırlarımız her türlü tartışmanın dışında olmalıdır" dedi.

Üçüncü durak: TBB

Atalay, Türk-İş'in ardından Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Özdemir Özok'u ziyaret etti. Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu dile getiren Atalay, "Bizim bu çalışmada en önemli hassasiyetimiz, Türkiye bir hukuk devletidir. Bütün çözümler hukukun içinde olur. Bütün sorunların çözümü daha fazla demokratik açılım, daha fazla insan hakkı ve mutlaka hukukun içinde olmak" diye konuştu.

Türkiye Barolar Birliği'nin, yargının önemli parçalarından birisi olduğunu ifade eden Atalay, "Bize önemli tavsiyeleri, katkıları olacak. Sayın Genel Başkan bize daha önce Barolar Birliği'nin çalışması olan bu konudaki bazı hazırlıkları da şimdiden verdiler. Biz onları da inceleyeceğiz. Bu projenin temelinde demokrasi ve hukuk var. Her sorunun çözümünde biz hükümet olarak da hep öyle dedik. Toplumsal sorunların çözümünde daha fazla demokrasi daha fazla insan hakkı mutlaka hukukun içinde kalmak" dedi.

TBB Başkanı Özok ise Atalay'ın, kendilerini son günlerde Türkiye'nin gündemini oluşturan konularla ilgili bilgilendirmek için ziyaret ettiğini bildirdi. Önemli bilgiler sunan Bakan Atalay'a teşekkür eden Özok, "Türkiye Barolar Birliğinin temel ilkeleri, demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve hukuk devletidir. Türkiye'de eğer barışla ilgili, kardeşlikle ilgili, huzurla ilgili, insan haklarıyla ilgili, demokrasiyle ilgili, hukukun üstünlüğü ile ilgili bir adım atılıyorsa Türkiye Barolar Birliğinin onu yadsıması mümkün değildir" diye konuştu.

TBB'nin, kurulduğu günden bu yana bu ve benzeri hareketlere destek verdiğini de anımsatan Özok, "1999'da Türkiye Barolar Birliği'nin Doğu ve Güneydoğu Raporu diye bugün birçok arkadaşın yeni yeni dillendirdiği birçok konuyu Barolar Birliği o gün kamuoyu ile paylaşmıştır. Biz ülkemizde barışı, kardeşliği, huzuru istiyoruz. Gerçekten eksiksiz bir demokrasinin gerçekleşmesini istiyoruz. Hukukun bütün incelikleri ile her insanın güvencesi olmasını istiyoruz. O nedenle Türkiye Barolar Birliği bu tür girişimlere duyarsız kalamaz, her türlü desteği verir. Barış, huzur ve kardeşlik hepimizin istediği temel hedeflerdir. Bu tür ve benzeri çalışmalara, ülkemizin demokrasi, hukukun üstünlüğü insan hakları gibi çok ihtiyacı olan bu ilkelere katkı sunan herkese Türkiye Barolar Birliği yardımcı olacaktır, katkı sağlayacaktır. Çünkü Türkiye Barolar Birliği'nin kuruluş nedeni budur" dedi.

Son durak: HAK-İŞ


Atalay'ın üçüncü gün turlarında son durağı da HAK-İŞ'ti.

Bakan Atalay, yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Uslu'ya "demokratik açılım için katkı aradıklarını, her desteğe ihtiyaç duyduklarını ve söz konusu açılımın en geniş mutabakat zemininde sağlanması halinde başarıya ulaşacağını dile getirdiğini" söyledi.

Salim Uslu da "Çözümün demokrasi içerisinde aranıyor olması bizim için son derece önemlidir ve Türkiye için de yeni bir milattır. Demokrasi dışı çözüm arayışlarının Türkiye'yi getirdiği nokta da ortadadır" dedi.

Uslu, "Süreçte her türlü girişimi takip edip katkı vermeye hazırız" dedi ve Türkiye'nin Nobel Edebiyat Ödülüne sahip bir ülke olduğunu anımsatarak, "Türkiye'ye, bu barış sürecini başarıyla sonuçlandırıp, Nobel Barış Ödülünü getirmek de yakışır" diye konuştu.

cnnturk.com, 13.08.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.