Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > İktidar, darbeleri temizliyor

İktidar, darbeleri temizliyor

AKP, darbe ve muhtıra dönemlerinin hukuka yansımalarını silmek için hazırlıklarını sürdürdüğü 20 maddelik paketi bu yaz gündeme getirecek

İktidar partisinin uzun bir süredir üzerinde çalıştığı “demokratikleşme paketi”ne ilişkin çalışmada sona yaklaşıldığı öğrenildi. AKP, bu çalışma kapsamında alt hukuk normları ile tüm mevzuatı gözden geçiriyor. 12 Haziran 2011 genel seçimleri öncesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Tüm antidemokratik hükümler, maddeler tesbit edilip temizlensin, evrensel normlara çekilsin” talimatı verdiği ve seçimlerin hemen ardından, Siyasi Partiler Yasası (SPY) ile Seçim Yasası da dâhil olmak üzere geniş kapsamlı bir çalışma başlatıldığı belirtildi.

Bu kapsamda, başta Adalet Bakanlığı olmak üzere tüm bakanlıkların, kendileriyle ilgili maddeler üzerinde çalışıp, kendi önerilerini hazırladıkları ve bunun için, 27 Mayıs 1960 askerî darbesinden itibaren çıkarılan kanun, kararname ve tüzüklerin masaya yatırıldığı dile getirildi.

AKP Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığı tarafından yürütülen çalışma ile 27 Mayıs 1960, 12 Mart 1971, 12 Eylül 1980 ile 28 Şubat süreçlerinde çıkarılan yaklaşık 3 bin kanun, kararname, tüzük ve yönetmelikten oluşan uygulamaların izlerinin temizlenmesi hedefleniyor. Pakette, darbelere gerekçe gösterilen Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) İç Hizmetler Kanunu’nun 35. maddesine ilişkin bir düzenlemenin de yer alması bekleniyor. Paketin, kısa bir süre içerisinde olgunlaşıp kamuoyuyla paylaşılacağı dile getiriliyor.

Yeni anayasaya endeksli

Bu arada, Taraf ’a konuşan AKP’li kaynaklar, “Türkiye’de özellikle mevzuat ile ilgili uygulamada yaşanan birtakım sıkıntılar var. Bunlarla ilgili olarak Adalet Bakanlığı sürekli çalışmalar yürütüyor” dedi. Kaynaklar, konu hakkında şunları söyledi: “Darbe dönemindeki mevzuatın ayıklanmasına dair bir çalışma’ diyebiliriz belki bunun genel başlığına. Sadece kanunlar değil, kanun hükmünde kararnameler, tüzükler, yönetmelikler, Bakanlar Kurulu kararları, ne kadar mevzuat varsa onların tamamını tarayıp, hukuk devleti ve demokrasi bakımından problem teşkil eden hükümlerin ayıklanması söz konusu. Bu çalışma üzerindeki AKP’nin yaklaşımı şuydu: ‘Kanunların dayandığı temel esaslar, 1982 Anayasası’nda yer alıyor. Bu açıdan yeni bir anayasa yapılırken, bu tür temel kanunları yeniden yazmayı biraz ertelemek gerekir.’ Bu çalışma biraz anayasa çalışmalarına endeksli olarak yürüyordu ama bu arada belki yine anayasa değişikliğine bağlı olmayan birtakım hususların ayıklamalarının yapılması da mümkündür.” Kaynaklar ayrıca, SPY gibi Türkiye’de yıllardır tartışılan kanunlarda değişiklik olup olmayacağı hususunda, “Eğer yeni anayasayı yapabilirsek; yeni anayasada da siyasi partilerle ilgili hükümler var ve bu hükümleri de demokratik bir devlete yakışan şekilde düzenleyebilirsek, bundan sonra SPY de dahil birçok temel kanunu yeniden yazmamız zaten gerekecek” dediler.


TBMM yazın da çalışabilir

Diğer yandan, AKP’nin, TBMM’yi yaz aylarında da çalıştırmak istediği öğrenildi. AKP’nin bu isteğinin ana sebebinin, devlet ile PKK Lideri Abdullah Öcalan arasında süren görüşmeler kapsamında yapılacaklardan oluşan düzenlemelerin hayata geçirilmesi, “demokratikleşme paketi” ve yeni anayasa çalışmaları olduğu belirtildi. AKP’nin, bu konuları yaz aylarında çözüme kavuşturarak, sonbahardan itibaren yerel seçimlere odaklanmayı istediği dile getirildi.
 

Taraf, 20.05.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.