Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Erdoğan, Washington’da İsrail’i taşladı

Erdoğan, Washington’da İsrail’i taşladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Washington’da yaptığı konuşmada, Filistinlilere insanca muamele etmesini gerektiğini söyleyerek İsrail’i çok sert sözlerle eleştirdi. Türkiye ve İsrail ilişkilerinde başlayan sürecin ise henüz ortasına ya da sonuna gelmediğini, İsrail’in Gazze ambargosunu kaldırması gerektiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan dün Washington ziyaretinin son gününde “21’inci Yüzyılda Küresel Düzen ve Adalet” konulu bir konuşma yaptı. Erdoğan dünyada yaşanan adaletsizliklere değindiği konuşmasının bir bölümünde ise İsrail’e yönelik sert sözler sarf etti.

“Adaletin olmadığı yerden barış olmaz. Adil olmayan barış barış olmaz ve kalıcı olmaz” diyen Erdoğan, Amerikalı ünlü insan hakları savunucu Martin Luther King’in bir sözüne de gönderme yaparak, “Bir yerdeki adaletsizlik başka yerlerdeki adalete tehdittir” dedi.

Erdoğan, bu sözün ardından konuyu İsrail Filistin meselesine getirerek şunları söyledi:

“Biz Filistin meselesi sadece toprak meselesi değildir diyoruz. Filistin meselesine adil ve kalıcı bir çözüm bulmadan Ortadoğu’da sadece sözden itibaren bir barış olur. Filistin’de işgal ve ablukanın derhal sona ermesi ve 1967 sınırları üzerinde iki devletli çözümün hayata geçmesi gerekir. Filistin ittifakı süreci, bütün Filistinlileri, grupları kucaklamalıdır. Hamas dahil bütün grupların olmadığı masadan barış çıkmaz. İsrail zindanlarındaki 5 bine yakın tutuklu Filistinlinin serbest bırakılması da ayrıca önemli. Bu tutuklular arasında 10, 20 hatta 30 yıldır hapis yatan insanlar var. İsrail artık işgal, abluka, baskı, korku ve hapis politikalarına son vermeli. Türkiye ve İsrail arasında bir süreç başladı. Ama bu bir süreç. Daha yolun başındayız. Daha ortasına, sonuna gelmedik. Bizim üç önemli başlığımız vardı. Birincisi özürdü, o halloldu. İkinci tazminattı, görüşülüyor. Üçüncüsü ise Filistin’e uygulanan ablukanın kalkmasıdır. Bunlar olmadıktan sonra olmaz. Bu arada Quartet (ABD, AB, BM ve Rusya’dan oluşan Ortadoğu çözüm grubu) konusu var. Quartet’in öne sürdüğü maddeler içerisinde en önemlisi, ki diğerleri hallolur, sınırlar meselesidir. Sınırlar meselesinde de 1967 sınırlarına İsrail’in çekilmesi gerektir. İsrail gerçekten barış istiyorsa önce Filistinlilere insanca muamele etmeyi bilmelidir. Başkalarının yaşadığı kendi huzurunu arayanlar insan değildir. Aynı şey siyaset için de, devletler için de uluslararası politikalar için de geçerlidir.”

Hürriyet, 18.05.2013

Kimyasalı dosya ile anlattılar

Başbakan Erdoğan, Obama’yla toplam 5.5 saat süren görüşmelerde Türkiye’nin tezlerini tek başına sundu.

Görümelerde Suriye’de kimyasal silah kullanımıyla ilgili dosya da gündeme geldi. Dosyadan sorumlu MİT Müsteşarı Hakan Fidan bu nedenle heyete alındı ve Başbakan’ın tam arkasında oturdu.

TÜRKİYE Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obamaarasında önceki gün sabah 2.5 saat, akşam yemeğinde ise 3 saat süren toplantılarda en göze çarpan ayrıntı, iki liderin görüşmelere çok iyi hazırlanmış olmalarıydı. Özellikle sabahki Bakanlar Kurulu Odası’nda 13+1 yapılan görüşmede Erdoğan Türk tarafının tezlerini tek başına sundu. Toplantılar için Başbakan hem Ankara’da hem de bir gece önce Blair House’da iki hazırlık toplantısı yaptı. Bakanlar Kurulu odasındaki görüşmede de önündeki notlardan yararlanarak toplantıyı başından sonuna kendi sürükledi. 

OBAMA 2 KEZ YARDIM İSTEDİ

Toplantıda Suriye’de kimyasal silah kullanımıyla ilgili dosyada gündeme geldi. Dosyadan sorumlu MİT Müsteşarı Hakan Fidan bu nedenle heyete alındı ve Beyaz Saray’daki toplantıda Başbakan’ın tam arkasında oturdu. Ama Obama, toplantıda bu konudaki incelemenin halen sürdüğünü söyledi. Aynı şekilde Obama da görüşmeye çok iyi hazırlanmıştı. Obama sadece iki yerde Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Kerry’den yardım istedi. Onun dışında Amerikan tarafının görüşlerini o da tek başına sundu. Heyetlere görüşme sırasında simültane tercüme yapıldı. Erdoğan ve Obama, uluslararası toplantı usullerine uygun evsahibi ülkenin ilk konuyu açmasının ardından karşılıklı görüşlerini ifade ettiler.

2+1’İ ÇOK ÖZEL TUTTULAR

Akşamki 2+1 görüşme ise çok daha özel tutuldu ve içeride konuşulanlarla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Beyaz Saray yetkilileri de görüşmeye dair basınla bilgi paylaşılmayacağını belirtip, sadece toplantının 3 saat sürdüğünü teyit edebileceklerini belirttiler. Ancak görüşmede Suriye konusunda tarafların çok daha detaylı bir müzakere yürüttükleri öğrenildi. Akşamki görüşmede iki tarafın da Dışişleri Bakanları karşılıklı hazır bulundular. İşin istihbarat tarafında ise Türk tarafı adına görüşmeye MİT Müsteşarı Hakan Fidan katılırken, dış politikada Başkan Obama’nın Beyaz Saray’daki sağ kolu Tom Donilon görüşmeye katıldı. Ulusal Güvenlik danışmanlığı, istihbarat dahil Başkanlara her konuda dosya sunan, Amerikan Yönetimleri’nin en kritik pozisyonu.

Beyaz Saray’ın tarihini anlattı

ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray’da onuruna verdiği akşam yemeği öncesinde Başbakan Tayyip Erdoğan’ı kapıda karşıladı. Beyaz Saray’ın tarihi hakkında Erdoğan’a bizzat bilgi veren Obama, merdivenlerden çıkarak balkonda bir süre sohbet etti. Obama geçen yıl Vanity Fair’e verdiği röportajda, eşiyle birlikte Beyaz Saray’ın en sevdiği noktasının ikinci kattaki Truman Balkonu olduğunu belirtmişti.

Hürriyet,18.05.2013

Erdoğan: Yol haritamızı çizerek devam edeceğiz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'deki temaslarına ilişkin, "Gayet güzel ve başarılı görüşmeler yapmak suretiyle inşallah ülkemize döneceğiz. Gerek bölgesel konuları, gerekse sorunları ele aldığımız bu görüşmelerde, Türkiye ve Amerika arasındaki ilişkileri gerek siyasi gerek ekonomik gerek askeri tüm boyutlarıyla değerlendirmesini yaptık ve geleceğe de bu bakış açısı içerisinde yol haritamızı çizerek devam edeceğiz" dedi.

Erdoğan, Washington'daki temasları kapsamında Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği Rezidansı'nda düzenlenen resepsiyonda, başkent ve çevresindeki Türk toplumu ve temsilcileriyle bir araya geldi. Resepsiyona, bazı Müslüman toplum temsilcileri de katıldı.

Başbakan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, böyle bir resepsiyonda, Türk ve Müslüman toplumuyla bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
ABD Başkanı Barack Obama'nın davetiyle gerçekleştirdiği resmi ziyaretin Washington ayağını bu akşam tamamlayacaklarını belirten Erdoğan, "Gayet güzel ve başarılı görüşmeler yapmak suretiyle inşallah ülkemize döneceğiz. Gerek bölgesel konuları, gerekse sorunları ele aldığımız bu görüşmelerde, Türkiye ve Amerika arasındaki ilişkileri gerek siyasi gerek ekonomik gerek askeri tüm boyutlarıyla değerlendirmesini yaptık ve geleceğe de bu bakış açısı içerisinde yol haritamızı çizerek devam edeceğiz" diye konuştu.

Erdoğan, Türkiye-ABD ilişkilerinde özellikle Ak Parti iktidarının bu döneminin çok daha farklı bir görüntü çizdiğini anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bölgede, Türkiye NATO ülkesi olarak zaten askeri alandaki dayanışmamızın gerçekçi, en güçlü ifadesidir. Siyasi nokta da aynı şekilde. Tüm uluslararası ilişkilerde yine böyle bir dayanışmamızın olduğu ülkeyle ekonomik ilişkiler noktasında ise 10,5 yıl önce aramızdaki ekonomik ilişkilerin 8 milyar dolar olduğunu ve bugün ise geldiğimiz noktada 20 milyar dolara ulaştığını söylersem, nereden nereye geldiğimizi görme bakımından çok önemli olduğunu ifade etmem lazım. Peki bu yeterli mi? Tabii ki yeterli değil. Türkiye gibi, Amerika gibi iki önemli ülkenin böyle nüfus olarak baktığımızda yaklaşık 460 milyonluk nüfusun dış ticaret hacminin 20 milyar dolarda olmaması gerekir. Çok daha ileri durumda olması arzumuzdur."

"Yüksek Düzey Ekonomi Konseyi noktasında gerek ekonomi bakanımız gerekse Amerikalı muhatabı olmak üzere çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İnşallah bunları da daha iyi bir noktaya taşımanın gayreti içerisinde olacağız" ifadesini kullanan Erdoğan, şu anda ABD'de çok ciddi temsilcilerinin bulunduğunu belirtti. Erdoğan, şöyle konuştu:

"Burada eğitim alan yavrularımız gerek okul öncesi, gerek ilk, orta, lise, gerekse üniversiteli öğrencilerimiz var. Türkiye'den gelen lisansüstü eğitim öğretim yapan öğrencilerimiz var. Bunlarla Türkiye öyle zannediyorum ki kısa süre sonra buradan çok daha farklı ve dinamik bir yapıyı elde edip ama burada ama kendi ülkesine dönmek suretiyle bizlere de çok daha fazla faydalı olacaklardır. Ben böyle resepsiyonda siz değerli katılımcıları, kardeşlerimizi, dostlarımızı burada ülke ismi vermememe gerek yok, hangi ülkeden olursa olsun bu akşam bu davete icap etmeleri sebebiyle kendilerini kalbi şükranlarımla selamlıyorum ve bu nezaketi gösterdikleri için de kendilerine ayrıca teşekkür ediyorum."

Resepsiyonda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yoğun ilgi gösterildi. Türk ve Müslümanlardan bazılar, Başbakan Erdoğan ile fotoğraf çektirmeye çalıştı. Erdoğan'a, kendisi ve eşi Emine Erdoğan'ın resimlerinin yer aldığı yağlı boya tabloları da hediye edildi.

Hürriyet, 18.05.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.