Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > İhmal koltuğunda rahat

İhmal koltuğunda rahat

Başbakan, Reyhanlı’yı soruşturması için Teftiş Kurulu’nu görevlendirdi ama Vali, Emniyet Müdürü, Kaymakam, Jandarma ve MİT görevlileri hâlâ görev başındalar
 

REYHANLI’daki ikiz saldırıda 51 kişi hayatını kaybetti. İlçede insanlar kayıplarını aramayı sürdürüyor, ölü sayısının daha da artmasından endişe ediliyor.

Bombalı saldırıların üzerinden dört gün geçti Ankara’daki herkes hâlâ Suriye devlet başkanı Beşar Esed’i ve onun uzantılarını suçluyor. İçişleri Bakanı Muammer Güler en sorumlu ve yetkili makamda değilmiş gibi “910 kilometrelik sınırı nasıl savunalım, sınıra asker mi dizseydik” diyebiliyor. MİT, Emniyet’i uyardık diyor, Emniyet ise “MİT bizi başka yere gönderdi” diye cevap veriyor. Hatay Valisi ve Reyhanlı Kaymakamı sorumluluk söz konusu olunca zaten ortada yoklar.

Mülteci nüfusu kendi nüfusunu aşan Reyhanlı’nın giriş çıkışında MOBESE bulunmuyor. İlçedeki mobeseler ise yeterli değil. Emniyet Müdürü mobese skandalını izah edecek yerde ilçeye gelip giden gazetecileri gözaltına almakla meşgul. Bölgedeki MİT’ten ise ses yok. Kısacası bu saldırılarla ilgili kendisinde bir görevi ihmal, hata, kusur gören yok. Oysa dünyada normal bir hukuk devletinde ilk yapılacak iş, sorumluları hemen açığa alıp soruşturma başlatmaktı. Başbakan Erdoğan dün Başbabakanlık Teftiş Kurulu’nu olayı soruşturmak üzere görevlendirdiğini söyledi. Ama Vali, Emniyet Müdürü, Kaymakam, bölgedeki MİT görevliler, jandarma komutanı açığa alınmadıkça olayın nasıl sağlıklı bir şekilde soruşturulacağı anlaşılamadı. Devletin işleyişini bilen üst düzey bürokratlar, Reyhanlı’da patlayan bombalarla ilgili olarak “Kesinlikle görevde ihmal var. Bu açık. Çünkü olayın istihbaratı önceden alınmış. İl ve ilçe bazında olayın sorumluları açığa alınmadıkça bu soruşturmadan bir şey çıkmaz” diyorlar ve çarpıcı bir örnek olarak Hrant Dink suikastinin soruşturmasına işaret ediyorlar. “O zaman da hiçbir devlet görevlisi açığa alınmadı, herkes makamında kaldı ve deliller karartıldı” diye hatırlatıyorlar.

Taraf, 15.05.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.