Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Kıyak vekilliği 4 ay gizlediler

Kıyak vekilliği 4 ay gizlediler
Mevcut ve eski vekillere, ailelerine ömür boyu kırmızı pasaporttan, trafikte geçiş üstünlüğü getiren yasayı AKP çıkartmakta kararlı

Mevcut ve eski milletvekillerine trafikte geçiş hakkından, pasaport kullanımına kadar birçok alanda yeni ayrıcalıklar öngören yasa önerisi, teklife imza koyan AKP, CHP, MHP ve BDP arasında kavga çıkardı.

Kamuoyundan gelen tepkiler üzerine, CHP, MHP ve BDP’nin imzalarını çekmesi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “tekliften haberi” olmadığına yönelik açıklamaları üzerine, gözler teklifi kimin hazırladığına çevrildi. Parti temsilcilerinin açıklamalarının aksine, teklifle ilgili hazırlıkların 3-4 aydır devam ettiği ve teklif konusunda da liderlere bilgi verildiği ortaya çıktı. Teklife imza koyan parti temsilcilerinin liderlerini ise, “Teklifte yeni bir şey yok” diyerek ikna etmesi kafaları karıştırdı. Kamuoyunda büyük tepkiye yol açan, vekillere “VİP” ayrıcalıklar teklifinin perde arkası şöyle:

TBMM Başkanlığı’na, dört partinin imzası ile sunulan yasa teklifinin hazırlıkları dört ay öncesine dayanıyor. Çalışmaların koordinatörlüğünü ise Türk Parlamenter Birliği Başkanı AKP’li Nevzat Pakdil yürüttü. Yine partilerin ikna edilme sürecinde de Pakdil ve arkadaşları aktif rol oynadı. Teklifle ilgili ise dört partinin de liderine bilgi verildi. Yapılan görüşmelerde ise milletvekilleri, liderlere “Yeni bir şey yok” diyerek teklife destek topladılar. Yine, aynı görüşmede tüm partilerin teklife destek verdiği ve ortak mutabakatın sağlandığı ifade edildi. Milletvekilleri, görüşmelerde, “Milletvekillerinin özlük hakları tek bir kanunda toplanacak” argümanını kullandılar.

 

Gece yarısı geçebilir

Üç partinin tekliften imzalarını çekmesi ile birlikte gözler, teklifin askıya alınıp alınmayacağını çevrildi. Teklif, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildiği ve AKP’nin imzası hâlen çekilmediği için geçerliliğini koruyor. İçtüzüğe göre, yeni bir gelişme olmadığı takdirde, teklifin TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek kabul edilmesi mümkün. Üç partinin imzasını çekmesi, teklifin Genel Kurul’da görüşülmesini engellemiyor. Hatta, teklifin bir TBMM kapanmadan bir gün önce gece yarısı operasyonu ile TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek kabul edilmesinin planlandığı iddia ediliyor. Teklif ile ilgili süreci ise AKP belirleyecek.

ÇİÇEK NİYE DESTEKLEDİ

Dört partinin ortak imzası ile TBMM Başkanlığı’na sunulan yasa teklifine en büyük destek de TBMM Başkanı Cemil Çiçek’ten geldi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural; TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in, MHP Lideri Devlet Bahçeli’yi “en üst düzeyde mutabakat var” diyerek ikna ettiğini açıkladı. TBMM Başkanı Çiçek’in, bu tavrı Meclis kulislerinde, ayrı bir tartışmanın yaşanmasına yol açtı. Kulislerde, TBMM Başkanı Çiçek’in, haziran ayında başlayacak olan yeni başkanlık seçim süreci öncesinde, milletvekillerinin desteğini almaya çalıştığı ve bu nedenle de teklife destek verdiği konuşuluyor.

Vekillere “örtülü” ödenek

Kamuoyunda büyük tepkilere yol açan eski ve mevcut milletvekillerine çeşitli alanlarda ayrıcalıklar getiren yasa teklifinde, birçok düzenleme bulunuyor. Düzenlemelerin bir kısmı, mevcut kanunlarda var ancak teklifte milletvekillerine yeni haklar da getirildi. Örneğin; milletvekillerinin, seçmen masraflarının bir kısmını karşılaması için Başkanlık Divanı’nın belirleyeceği bir miktar kadar ödenek tahsis edilmesi vekillere sağlanan yeni hakların başında geliyor. Ayrıca teklif ile, vekillerin protokol sırası yeniden düzenlenirken, eş ve çocuklarına da pasaport verilmesi planlanıyor.

Taraf, 12.05.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.