Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Kurşun sesi dindi barış havası esiyor

Kurşun sesi dindi barış havası esiyor
 
 

Milliyet, İran ve Kuzey Irak üçgenindeki Gare bölgesinde PKK’lıların çekilmesini izledi. Son 2,5 ayda yaklaşık 300 silahlı PKK’lı büyük bir sessizlik içinde, kimseye görünmeden gidiyor.
Çekilmeyi izleyen askerler, sınırda kaçakçılığa karşı operasyon yapmaya başladı. Çocuklar ise süreçten mutlu ve ‘Artık kurşunlar üstümüze yağmur gibi yağmasın’ tek dilekleri...

PKK’lı grupların Kuzey Irak topraklarına geçişi sürerken Milliyet, stratejik önemi bulunan İran ve Kuzey Irak üçgenindeki Hakkâri’nin Şemdinli ilçesine bağlı Gare bölgesinde PKK’lı grupların çekilişine ilişkin gelişmeleri izliyor.  
Stratejik üçgen
Türkiye’nin son noktası olan İran ve Kuzey Irak üçgeninde yer alan Tanyolu mezrası, stratejik öneme sahip. 1999’da “Barış grubu” adı altında Ali Sapan yönetimindeki PKK’lılar, bu noktadan Türkiye’ye giriş yapmıştı. PKK yönetiminin, Kuzey Irak’a çıkışın 8 Mayıs’ta başlayacağını açıklamasına rağmen, çekilmenin bu bölgeden 2,5 ay öncesinden başladığı belirtildi.
Köylüler, bir yıl öncesine kadar bölgenin PKK’lılar tarafından kontrol edildiğini, Kuzey Irak’a çekilme tartışmalarının sürdüğü dönemde, PKK’lıların küçük gruplar halinde bölgeden çekilmeye başladığını ve Tanyolu noktasından 300 civarında silahlı grubun Kuzey Irak’a geçtiğini söyledi. Grupların bir bölümü Şemdinli’nin Gare bir bölümü ise İran sınır hattını izleyerek Kuzey Irak’a çekildi. Karşıya ulaşan PKK’lıların Hakurk, Xınere, Lolan hattını izleyerek İran sınırı paralelinde ilerleyerek Kandil’e ulaştığı öğrenildi.
Gare bölgesindeki ikinci grup 5, son grup ise 8 Mayıs’ta Kuzey Irak’a geçti. Köylülerin anlatımlarına göre 200 kişilik bir PKK’lı grubu 5 Mayıs, 27 kişiden oluşan PKK’lı grup ise 8 Mayıs’ta Türkiye’yi terk etti. PKK’lıların 1999’da Kuzey Irak’a çıkışlarını yakından gözlemleyen sınır köylüleri, örgütün büyük bir gizlilik içinde bölgeyi terk etmeye devam ettiklerini ifade etti.
PKK’lıların bölgedeki faaliyetlerini yakından izleyen bir köylü, “Bu kez çok farklı çekiliyorlar. Çok yüksek kesimlerden gidiyorlar, gece yol alıyorlar. Çekilenlerden bazıları ile konuşmaya çalıştık, hiçbir sorumuzu yanıtlamadı. Daha önce erzak ve lojistik ihtiyaçları için köylere inerlerdi, bu kez inmediler ve özellikle köylerde görünmemeye gayret ettiler” dedi.
Gizlice gidiyorlar
Bölgedeki güvenlik birimleri, örgütün sıkı denetim uyguladığını, daha çok gece yol aldıklarını, gündüz geçiş noktalarında dinlendiklerini belirtti. Sınır kesiminde görev alan ve ismini vermek istemeyen bir askeri yetkili, “Örgüt askerle karşılaşmamak için azami gayret gösteriyor. Bu kapsamda çok yüksek kesimlerden geçiyorlar. Gidenler buluşma noktalarında, kendisinden sonra çekileceklere yerini bırakıyor” diye konuştu.
Milliyet’in ulaştığı sınırın son noktası olan Gare bölgesinin sağ yönünde İran, solunda ise Irak toprakları bulunuyor. İran tarafından örgütün Şehidan kampı, Kuzey Irak topraklarında  Hakurk, altında ise Basyan kampları yer alıyor.

Kaçak bitti
Sınırın sıfır noktasında bulunan Günyazı köyünün Tanyolu mezrasının kaçak ticaretin merkezi durumunda olduğu kaydediliyor. İran’dan mazot, canlı hayvan, Kuzey Irak’tan ise sigara ve çay geçişinin yapıldığı köy, PKK’lıların bölgeden tamamen çekilmesi ile yeni bir döneme girmiş. İran ve Kuzey Irak sınırını denetime alan güvenlik birimleri ise kaçak mal operasyonları başlatmış durumda. Bir köylü, “Kaçak olmazsa biz burada yaşayamayız. Barış süreci kaçak ticareti bitirdi” diye konuşuyor. 

‘Mermiler yağmur gibi yağıyordu’
Tanyolu mezrasında yaşayan erkek, kadın, yaşlı, çocuk hemen herkes PKK’lıların Kuzey Irak’a çekilmesini izliyor. 10 yaşındaki Şehide Süren, “Burada geçen yıl PKK ile askerler arasında çatışma çıktı; çok korktuk” dedi. PKK’lıların Kuzey Irak’a çıkışlarını gördüğünü belirten 12 yaşındaki Habib Süren de, “CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu barış istemiyor. Bizler de yaşanan çatışmalardan dolayı çok korkuyoruz. Biz de barışın olmasını istiyoruz. Artık evlerimizin üzerinden mermilerin geçmesini istemiyoruz. Geçen yıl Gediktepe’de çatışma yaşanırken mermiler yağmur gibi üstümüzden geçiyordu. Çok korktuk” diye konuştu.

Milliyet, 12.05.2013 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.