Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Milletvekiline özel haklar getiren teklife jet onay

Milletvekiline özel haklar getiren teklife jet onay

Eski ve mevcut milletvekillerine yeni haklar getiren TBMM Üyeliği Teklifi, Meclis’e sunulduktan iki gün sonra Plan-Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek hızla kabul edildi. Düzenlemeyi komisyonda savunan Meclis Başkanı Cemil Çiçek, “Milletvekilinin bir statüye ihtiyacı var. Bir ‘ayrıcalık’ edebiyatıdır tutturuldu gidiyor. Beni koruyan polisin bir statüsü var, benim statüm yok” dedi.

2 YILA 6 BİN LİRA

Komisyonda AK Partililerin yanı sıra, CHP ve MHP milletvekilleri de, “Milletvekilliği bir itibar mesleğidir” diyerek teklifi savundular. CHP İzmir Milletvekili Musa Çam ise, “Seçim bölgemde vatandaş ‘Ben 30 yıl SSK’ya pirim ödüyorum, bin 200 lira emekli aylığı alıyorum, siz 2 yıl milletvekilliğiyle 6 bin lira maaş alıyorsunuz’ diyor. Ben buna katılıyorum. 12 bin lira maaş, 6 bin lira da emekli aylığı alıyorum. Vatandaşın gözüne batan budur. Bu hakikaten çok rahatsız edici bir şey” dedi.

ESTETİK AYARI

Teklifte önergeyle iki değişiklik yapıldı. Milletvekilleri ve yakınlarına estetik dahil her türlü sağlık giderlerini devlete ödetme hakkı getirdiği belirtilen “her türlü sağlık giderleri” ifadesindeki “her türlü” sözcüğü çıkarıldı. Ayrıca Meclis Başkanı Çiçek’in hatırlatmasıyla, kadın milletvekillerine de kamu çalışanlarına olduğu gibi 16 hafta doğum izni hakkı tanındı. CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu ise vekillerin maaşlarına haciz yasağı koyan ifadenin çıkarılmasını isteyerek, “Haczedilemez’ ifadesinin kaldırılmasını öneriyorum. Borcu varsa haczedilsin” dedi. Aslanoğlu’nun sözlü önerisi işleme alınmadı.

GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ

Eleştirilere yanıt veren Cemil Çiçek ise şunları söyledi:

“Burada imzası olan grup başkanvekillerine çok teşekkür ediyorum. Kamuoyuna bakarsanız, milletvekillerinin maaşları artıyor, akla hayale gelen bütün harcamalarını kapsayacak şekilde yanıltıcı yayınlar yapılıyor. Milletvekilinin ne olduğu belli değil. Biz kimiz, neyin, ne için görev yapıyoruz? Yeni bir şey getiriyor değiliz. Bu kadar parlamento düşmanlığının, milletvekili düşmanlığının kime ne faydası var? Bu memlekette canını dişine takmış gece gündüz çalışıyoruz. Bir milletvekilinin bir diplomat kadar değeri yok mu? Bugün bu ülkede makam sahibi herkesin bir temsil ödeneği var. Bu ucu açık, örtülü ödenek değil.

KAYMAKAM KÖŞK’TE OTURUYOR
Sanki Başbakanlık’ta, Genelkurmay’da tabldotun fiyatı çok pahalı da Meclis’inki ucuz. Meclis’i bu kadar karikatürize etmenin anlamı yok. Sanki yedi ceddemiz burada sabah akşam çorba içip 20 ton et yiyor. Kaymakamlar, valiler, hepsi köşkvari binalarda oturur. Kullandıkları araçlara kadar hepsini devlet verir. Biz çıktık lojmandan kurdulduk, ama devlette 250 bin tane lojman var. Sanki Meclis milletvekiline bir örtülü ödenek getiriyor. Bu kanunda aslında eksik var. Analık izni bu kanunda yok, olması lazım.”

Partilerin grup yöneticileri teklifi gelecek hafta Meclis Genel Kurulu’ndan çıkarmayı hedefliyor.

Şahin: Başbakan’ın haberi yoktu

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ise AK Parti’den 5 grup başkanvekilinin imzasını taşıyan teklifi Başbakan Tayyip Erdoğan’ın gazetelerden öğrendiğini ileri sürdü. Şahin, A Haber’de katıldığı programda şunları söyledi:

“Sayın Başbakanımız aradı İstanbul’dan. O da gazetelerde görmüş bunu. Dedi ki bu neyin nesidir? ‘Sayın Başbakanım’ dedim ‘Ben de gazetelerden okudum. Meclis Başkanı bulunduğum dönemde böyle bir hazırlık taslağı bana getirilmişti, ben bunu o dönemde uygun görmemiştim. Şimdi herhalde üzerinde çalışıldı, yeniden geldi içeriği ile ilgili benim de bilgim yok’ dedim. Sayın Başbakanımız ‘Ona Ankara’ya döndüğümüzde bir bakalım’ dedi. Bu şu demektir Sayın Başbakan’ın da haberi yok. Dün Sayın Başbakan’ın bana telefon açarak bilgi istemesi, ‘Ben de gazetelerde gördüm’ demesi... ‘Ankara’ya döndüğümzde bir bakalım’ dedi öyle kapattık.”

Hürriyet, 09.05.2013

Vekile kıyak yasasına jet görüşme

Ak Parti, CHP, MHP ve BDP’nin ortak imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan ve milletvekillerine bir dizi yeni haklar getiren yasa teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda jet hızıyla gündeme alındı.

Çözüm sürecinde birbirlerini kıyasıya eleştiren Ak Parti, CHP, MHP ve BDP’nin milletvekillerinin özlük haklarında tam mutabakat sağlaması eleştiri konusu olurken, konuya ilişkin yasa teklifiTBMM’de jet hızıyla görüşülecek. Önceki gün iktidar ve muhalefet partilerinin grupbaşkanvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan yasa teklifi, dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edilerek görüşme gündemine alındı. Bugün saat 16.00’da Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek teklifteki bazı düzenlemelere TBMM Başkanlığı’na mesafeli yaklaşıyor. Kulislerde, TBMM Başkanlığı’nın, özellikle milletvekilleri ve yakınlarının her türlü tedavi masrafının TBMM bütçesinden karşılanacağına ilişkin hükmün ciddi mali yük oluşturacağı endişesi yaşadığı dile getiriliyor. Geçmişte, bazı milletvekillerinin ABD’de aylarca hasta refakati adı altında binlerce dolarlık otel faturası getirdiği belirlenmişti.

Yetkililer, “her türlü tedavi masrafı” ifadesinin belli bir sınır konulmadığı taktirde önünün alınamayacağını belirterek, “TBMM’nin özel hastanelerle anlaşma yapmasının anlamı kalmayacak. TBMM, her vekilin getirdiği sağlık faturalarını ne olursa olsun ödemek zorunda kalacak” şeklinde ifade ettiler.

Ne getiriyor?
Teklif, milletvekillerinin devlet protokolünde kuvvet komutanlarından sonra, 11. sırada yer almalarını öngörüyor. Emekli milletvekilleri ve birinci derece milletvekili yakınlarına kırmızıpasaport verilmesini de içeren teklif, milletvekillerinin her türlü sosyal tesisten yararlanmasının önünü açıyor. Teklifle milletvekillerinin araçları, ambulans, itfaiye aracı, koruma araçları gibi trafikte geçiş üstünlüğüne sahip olacak. Teklifle milletvekillerine , harç ve vergi ödemeden süresiz silah taşıma ve bulundurma ruhsatı verilebilecek.

Milliyet, 09.05.2013


 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.