Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Yeni anayasada AKP-Gül gerilimi

Yeni anayasada AKP-Gül gerilimi

Mevcut anayasada değişiklikle yetinen Cumhurbaşkanı Gül ile toptan yeni anayasa yapmak isteyen AKP birbirinden kopuyor

Yeni anayasa konusunda Cumhurbaşkanı Gül ile AKP birbirinden kopuyor. AKP kanadından yapılan açıklamalar, Abdullah Gül ile AKP arasında yeni anayasanın yapımıyla ilgili ortaya çıkan görüş ayrılığını giderek derinleştiriyor.

Cumhurbaşkanı Gül, önceki gün Lizbon’dan yaptığı açıklamada Meclis’in yeni anayasa yapmak yerine bir geçiş anayasası yapmasını önermişti. Meclis Anayasa Komisyonu’nun yeni bir anayasa yapmasının pek mümkün olmadığını dile getiren Gül, bunun yerine komisyondaki dört partinin yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, kültürel haklar ve kimlik konularında uzlaşarak mevcut anayasada kapsamlı bir değişiklik yapmasını istemişti. Diğer bir deyişle Gül, AKP’nin A planını uygulaması gerektiğini ifade etmişti.

AKP ise Cumhurbaşkanı’nın bu yaklaşımına karşı çıkıyor. AKP’li milletvekilleri, “Komisyon uzlaşmazsa biz kendi metnimizi getiririz” diyorlar. AKP’nin A planı temmuza kadar gerçekleşmezse B planını devreye sokacağını söylüyorlar. AKP’nin B planı ise, başkanlık ya da yarı başkanlık sistemini getiren yeni anayasayı BDP ile birlikte yapıp referanduma götürmek oluşturuyor.

AKP anayasa yapacak

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun işlevini yitirdiğini ve komisyondan bir uzlaşının çıkmayacağını söyleyen AKP’li kaynaklar, Cumhurbaşkanı Gül’ün de bu duruma işaret ettiğini belirtiyorlar ve Çankaya’yla ayrıldıkları noktayı şöyle özetliyorlar:

“Bizim isteğimiz yeni bir anayasa yapmak. Bunun için de, temmuza kadar komisyonda uzlaşı sağlanmazsa, kendi metnimizi gündeme getiririz.” Nitekim AKP Genel Başkanı Numan Kurtulmuş da Gül’ün açıklamasından hemen sonra attığı twitte, “yeni anayasa, ortaya yürek koyma meselesidir. Bu yüreği diğer partilerin de ortaya koyması lazımdır” dedi. Masada oturmanın marifet olmadığını vurgulayan Kurtulmuş, “ Uzlaşma olursa başımız üstüne. Olmadı, ilahinaye beylerin keyfi gelecek diye beklenemez. Milletin gösterdiği istikamette bizler yeni bir anayasa için yolumuza devam ederiz” görüşünü ortaya koydu.

Dün de AKP Genel Başkanı Hüseyin Çelik Cumhurbaşkanı’nın önerisinin tam tersi bir çıkış yaptı ve “ Uzlaşma Komisyonu dağılsa bile biz B, C,D planı dahil bütün alfabenin harflerini sayın, bütün alternatifleri deneyeceğiz. Mutlak surette Türkiye’de yeni bir anayasa yapılması konusunda gayretlerimiz olacak” dedi. Başkanlıkla ilgili olarak da Çelik, “Diğer siyasi partiler uzlaşılması gereken bütün konularda uzlaşsınlar o zaman biz başkanlık sistemini yok sayarız” açıklamasında bulundu.

“Referanduma gideriz”

Taraf ’a konuşan AKP’li kaynaklar da, komisyonun uzlaşmasının mümkün olmadığına değinerek, “Başkanlık sistemi” teklifimizden bu saatten sonra vazgeçmeyiz. Dolayısıyla, temmuz ayında komisyondan uzlaşı çıkmaması halinde ‘Başkanlık sistemini’ içeren kendi çalışmamızı Meclis’e getirir, birkaç vekil daha bulur ve referanduma gideriz. Bir diğer alternatif ise, ‘Başkanlık’ yerine ‘Yarı Başkanlık’ sistemini Meclis’e getirebilir ve ‘Başkanlık sistemini’ 2015’te yapılacak genel seçimler sonrasına bırakabiliriz” diyorlar.

“Köşk’ün görüşü alınmıyor”

Diğer yandan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet arasında uzun bir süredir yaşanan görüş ayrılıklarının son dönemde iyice arttığı ve gerilime dönüştüğü ileri sürülüyor. Bu kapsamda, AKP’nin yeni anayasa başta olmak üzere, temel ve önemli konularda Köşk’ün görüşünü almadığı, “herhangi bir bilgilendirmede dahi bulunmadığı” belirtiliyor. Ayrıca, söz konusu gerilimin, önümüzdeki seçim döneminin “en dikkat çekici” konuları arasında yer alacağı ifade ediliyor.

Gerilimde gelinen aşama

Erdoğan ile Gül arasında yaşanan görüş ayrılığında gelinen aşamayı ise, her iki isme de yakın bir kaynak, “Sayın Erdoğan ile Sayın Gül arasında yaşanan görüş ayrılıkları, bir süredir gerilime dönüşmüş durumda. Örneğin, hükümete yakın gazetelerde Gül’ün açıklamalarına artık fazla yer verilmiyor, daha doğrusu ambargo uygulanıyor. Bunu gören Gül ise, görüş ve düşüncelerini daha fazla duyurabilmek için halkla buluşmak istiyor. Ayrıca, Gül, gezilerinde hükümete yakın gazeteleri de artık pek tercih etmiyor” şeklinde açıklıyor. Gül, geçtiğimiz ay, Muş’ta vatandaşlarla biraraya gelmişti.

Görüş ayrılığı yeni değil

Gül ile hükümet arasında daha önce de; cumhurbaşkanının görev süresi, şikeye ilişkin yasa değişikliği, tutuklu vekiller, Muhteşem Yüzyıl dizisi tartışmaları, kuvvetler ayrılığı gibi konularda ayrışmalar yaşanmıştı.

Taraf, 09.05.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.