Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > CHP de ‘özerkliğe’ geldi

CHP de ‘özerkliğe’ geldi

BDP, Türkiye’nin AB Özerklik Şartı’na koyduğu çekinceleri kaldırmasını isteyen CHP’ye sordu: Anayasa’da niye tam tersini söylüyorsun 

Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na (AYYÖŞ) koyduğu çekinceleri kaldırmasını isteyen CHP, Başbakan Erdoğan’a bunu neden yapmadığını sordu. Anamuhalefet partisi, AYYÖŞ’e konan çekincelerin kaldırılmasının Kürt sorununun çözümüne de büyük katkı sağlayacağına dikkat çekti. BDP, bu adımı olumlamakla birlikte CHP’yi tutarsız olmakla suçladı. BDP; CHP’nin AYYÖŞ’ün yeni anayasa yazımında bunun tamtersi tutumtakındığına, bu alandaki kimi reformçalışmalarına ve genelde çözümsürecine direndiğine dikkat çekti.

 

CHP’den ileri adım

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Erdoğan’a yanıtlması istemiyle altı soru yönetti. Ondan önce de Türkiye’nin AYYÖŞ’ün hangi maddelerine imza koyduğunu, hangilerinde çekincesinin bulunduğunumaddemadde sıraladı. Tanrıkulu, yaptığı değerlendirmede ise şu ifadeleri kullandı: “Bu şartın bütünlüğü ile uygulanması, yerel yönetimlerin özerkliğinin kapsam, yetki, kaynak ve sorumluluklar açısından yerel yönetimreformu ile yeniden yapılandırılması sadece demokrasimizi yerleştirmek ve güçlendirmek ile kalmayacak aynı zamanda Türkiye’nin temel siyasimeselelerinin başında gelen Kürtmeselesinin de çözümü konusunda yol açıcı olacaktır. Yerel yönetimler özerklik şartı aynı zamanda AB’ye uyum, entegrasyon ve tamüyelik sürecinde de önümüze çıkacak bir konudur.”

Başbakan’a altı soru

Tanrıkulu, bu değerlendirmenin ardından Başbakan’dan şu sorulara yanıt istedi:

“Türkiye’dekimerkeziyetçi yönetimanlayışının yerelde yarattığı sıkıntılar bilindiği halde neden on yılı aşkın iktidarınız döneminde AYYÖŞ’e Türkiye tarafından konmuş olan çekincelerin kaldırılması için herhangi girişiminiz olmamıştır ? /Şart’a konan çekincelerin altında nasıl birmantık yatmaktadır? Siz, söz konusu çekincelerin korunması görüşünüzü sürdürmektemisiniz? Yerel yönetimlerin her konuda Ankara’ya tabi olmasının, gerek yerelde gereksemerkezde ciddi bir bürokratik hantallık yarattığı, bunun da uygulama ve icraatları yavaşlattığı görüşünü paylaşıyor musunuz ? / Eğer bu görüşteyseniz, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi için AYYÖŞ’e konan çekincelerin kaldırılması için kısa vadede harekete geçmeyi düşünüyor musunuz ? Ankara’nın katı merkeziyetçi yapısının sadece Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde değil, ülkemizin tümyerel birimlerinde yarattığı sorunlar bilinmektedir. Ademimerkeziyetçi bir yönetim anlayışı konusundaki vizyonunuz nedir ?/ Söz konusu şarta konan çekincelerin kaldırılması dışında, yerel yönetimlerde atananların seçilenlere olan üstünlüğünün sonlanması,mülki amirlik yapısının yeniden düzenlenmesi konusunda herhangi bir çalışmanız olacakmı? Bu konuda herhangi bir hazırlığınız varmı ?”

BDP, olumlarken suçladı

BDP’nin anayasa komisyonundaki üyelerinden biri olan Eşbaşkan YardımcısıMeral Danış Beştaş, CHP’li Tanrıkulu’nun AYYÖŞ’ün tamuygulanma talebi ve Başbakan’a yönelttiği sorular ve bununla Kürt sorununa çözüm gerekçesini kullanmasını Taraf’a şöyle değerlendirdi: “CHP’nin bu talebini tek başına ele alırsanız tabii ki çok net ileri bir tutum. Biz de başından bu yana AYYÖŞ’deki çekincelerin kaldırılmasını istiyoruz. Keşke CHP, bunu savunmayı sürdürebilse. Ancak, CHP bu konularda net değil, ikircikli tutumiçinde, yarın bundan vazgeçebilir. Çünkü bakın yeni anayasa yazımında AYYÖŞ’na aykırı olan görüşlerini koruyorlar. Kürt sorununa çözümü kolaylaştıracak bu düzenlemelerin anayasaya konulmasına karşı çıkıyor. Biz Bölgesel yönetim öneriyoruz, CHP,MHP’yle birlikte bize karşı çıkıyor.CHP, bir an önce netleşmeli. CHP, soru önergesinde AYYÖŞ’nın kürt sorununa çözüme katkısı olacağını söylüyor,bu doğru. Ancak,mecliste bu sorunun çözümü için kurulan komisyona üye vermiyor, en büyük engeli o çıkarıyor.Madembunu savunuyorsun, o zaman üye ver. CHP, bu süreçte yer almalıdır, aktif partner olmalıdır.”

AKP 10 yıldır iki ileri bir geri

AKP, kamu ve yerel yönetim reformlarını da daha iktidarının ilk yıllarında cesaretle gündemine almıştı. Ancak AKP’nin 2003’te başlattığı bu hamle, o dönemin CHP’nin temel direği olduğu statüko tarafından engellenmişti. Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ilk kapsamlı reformyasasını veto etmişti. Ancak AKP AYYÖŞ’deki çekinceleri tümüyle kaldırmaya yine de bugüne kadar yanaşmadığı gibi, yeni anayasa yazım sürecinde de buna uygun tekliflerde bulunmadı.

Taraf, 05.05.2013

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.