Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Yeni anayasadan umutlu değilim

Yeni anayasadan umutlu değilim

Bozdağ, gazetecilerin yeni anayasa çalışmalarına ilişkin sorularını yanıtlarken, komisyonda müzakere edilen 170 maddeden yalnızca yüzde 20’sinde mutabakata varıldığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili, “Ucu açık takvimden ziyade onun sınırlı herkesi bağlayan takvim içerisinde neticelendirilmesi lazım. Fiili imkansızlıklar ortada. Onu da hepimizin görmesi lazım” dedi.
Bozdağ, 3. Uluslararası Karadeniz Sivil Toplum Kuruluşları Forumu’na gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Anayasa konusunda uzlaşma komisyonunun yaklaşık 1,5 yıldır çalıştığını hatırlatan Bozdağ, 4 aşamalı bir plan yapan komisyonun ilk 6 aylık derleme sürecini tamamladığını, ikinci 6 ayın yazım için öngörüldüğünü ancak bu sürecin devam ettiğini söyledi. Bozdağ, “170 madde üzerinde bildiğim kadarıyla müzakere yapılıyor ama şu ana kadar 38 ya da 39 madde üzerinde mutabakat sağlandı. Şimdi gelinen nokta bu” dedi.
Bozdağ, şunları söyledi:
“Süreci uzatmak yeni anayasa yapılmasını engellemek gibi bir sonuç da ortaya çıkarabilir. Süreci uzata uzata ‘ben yeni anayasa yapılması için Uzlaşma Komisyonunda oturuyorum ama maç 90 dakika’ gibi zamana oynadığınızda bir seçim takvimi gelip sıkıştırıyor. O zaman ‘bu anayasa yapım süreci akamete uğrar, bu anayasa yapılmaz mı’ diye mi düşünüyor muhalefet partileri. Baktığınız zaman sanki böyle bir şey var gibi geliyor. Onun için ben herkesin, bütün partilerin, ucu açık takvimden ziyade onun sınırlı herkesi bağlayan takvim içerisinde neticelendirilmesi lazım. Fiili imkansızlıklar ortada, onu da hepimizin görmesi lazım. Takvime bir bakın. O zaman ‘bunu biz biraz daha çalışalım, bu meseleyi 2-3 ay daha çalışalım, yıl sonuna kadar daha çalışalım’ demek bana göre yeni anayasa yapılmasını biz istemiyoruz demekle eş anlamlı bir yaklaşımdır. Eğer uzlaşma komisyonunda partiler samimi olarak iradelerini ortaya koyarlarsa pekala bu kadar emekten sonra üzerinde uzlaşılabilecek bir anayasa metnini ortaya çıkarma imkanına sahipler. Umarız böyle bir metin çıkarırlar.”

‘Tamamen çarpıtma’
Muhalefetin başkanlık sistemi önerisinin süreci tıkadığı yönündeki eleştirilerini, “çarpıtma” olarak niteleyen Bozdağ, bu konuda çok az madde bulunduğunu temel haklarla ilgili düzenlemelerde ise bu konuda hiçbir ifadenin yer almadığını söledi. Buna rağmen bu konularda uzlaşılamadığını belirten Bozdağ, “Başkanlık sistemini içeren maddeler hariç bütün maddelerde uzlaşma meydana gelse ve Ak Parti başkanlık sisteminde ısrar ederek, ‘kabul ederseniz varım, yoksa yokum’ deseydi o zaman ‘başkanlık sistemi bu yeni anayasayı engelliyor’ iddiası doğru olabilirdi. Yok öyle bir şey. 130 tane maddede anlaşma yok. Bunun içinde başkanlık sistemini alakadar eden madde sayısı 10-20, belki o kadar bile değil. Geri kalan 110 madde nedir? Bu tamamıyla siyasal bir çarpıtmadır” dedi.

Katkı verdik
Komisyon başkanının TBMM Başkanı Çiçek olduğunu ve Çiçek’in bu konuda karar vereceğini ifade eden Bozdağ, “Biz Türkiye’nin yeni anayasa ihtiyacının karşılanması için her zaman her türlü katkıyı verdik. Bundan sonra da vermeye devam edeceğiz” dedi.
Sonuç alınacağına dair bir umudu olup olmadığının sorulması üzerine Bozdağ, gidişata bakıldığında gelecek konusunda pek ümitli olmadığını belirtti.

Milliyet, 02.05.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.