Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Zavallı Obama lafı yeter

Zavallı Obama lafı yeter
AKP’nin Sayıştay hakkındaki kanun teklifini değerlendiren Prof. Dr. Altan, “Denetlemeden bu kadar rahatsız olup, denetime tabî olduğu için Obama’ya ‘zavallı’ demek, zaten anlayışı gösteriyor” dedi

Türkiye’nin önde gelen iktisatçılarından Prof. Dr. Mehmet Altan, “Çok tehlikeli bir gelişme” olarak değerlendirdiği Sayıştay Kanun Teklifi ile siyasi iktidarın denetimden hızla uzaklaştığını belirtti ve “Akçeli işlerde hükümet artık denetim istemiyor” dedi.

Altan, “Barışın, kalıcı barış haline gelmesini isteyen herkesin Sayıştay Kanun Teklifini de birlikte değerlendirmesi lazım. Kalıcı barış, demokrasi ile olacak ise ve bu gelişmeler ve adımlar kimilerinin iddia ettiği gibi gerçek bir demokrasiyi hedefliyorsa, bu kanun teklifi nasıl açıklanacak, nasıl izah edilecek” ifadelerini kullandı.

AKP’li milletvekillerinin 18 nisanda TBMM Başkanlığı’na sunduğu ve üst düzey Sayıştay yetkililerinin “Teklif, bu haliyle yasalaşırsa Sayıştay diye bir kurum kalmayacak ve kararlar, siyasi hâle gelecek” sözleriyle itiraz ettiği 24 maddelik “Sayıştay Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ni Taraf ’a değerlendiren Mehmet Altan, şunları söyledi: “Demokrasinin özünü, halktan toplanan vergilerin nereye, nasıl harcandığının denetlemesi oluşturur. Türkiye’de biz henüz, maalesef, vergi alan bir devlet ile vergi veren bir vatandaş noktasına gelemedik. Aynı zamanda da bu vergilerin kimler tarafından, nasıl harcandığını yeryüzü standartlarında denetlemek temel hedef olmalı. Son Sayıştay Kanun Teklifi ile siyasal iktidarın denetimden çok hızla uzaklaştığını görüyoruz.”

 

“Çok tehlikeli bir gelişme”

Parlamento adına Sayıştay’ın denetim yaptığını ancak söz konusu teklif ile Sayıştay’ın işlemez hâle geleceğini söyleyen Altan, şöyle konuştu: “Demokrasinin bir şekilde en etkin, en önemli odağı olan parlamento adına halkın vergilerinin nereye harcandığını denetleyen bir kurumun kadük, işlemez, atıl hale getirilmesi denetim istemeyen, demokrasiden de hoşlaşmayan bir zihniyetin çok net ve somut ifadesidir ve çok tehlikeli bir gelişmedir. Türkiye’de akçeli işlerin denetimi zaten çok az yapılıyor ve bu mevcuttan bile rahatsız olunduğuna göre, şaibe kuşkusu artıyor.”

“Denetim olmazsa devletler çürür”

“Denetlemeden bu kadar rahatsız olup, Obama demokratik bir sistemin denetimine tabî olduğu için ona ‘Zavallı’ demek, zaten anlayışı gösteriyor” ifadelerini kullanan Prof. Altan’ın konuya ilişkin diğer ifadeleri şöyle: “Denetim olmayınca kurumlar, devletler, partiler, iktidarlar çürür. ‘Sen niye denetim istemiyorsun’ diye sormak lazım. Denetimden rahatsızlık var. Bir adam denetimden rahatsızsa, kendinden rahatsız demektir. Gerçek bir devlet olsun isteyen hiç kimsenin tasvip edeceği, benimseyeceği, içselleştireceği bir teklif değil. AK Parti’nin son dönemlerde çıkardığı bütün yasalarda, Avrupa Birliği (AB) standartlarına göre 2002 yılında çıkarılan ama 27 kez değiştirilerek kuşa döndürülen, kuşa döndürülmüş olmasına rağmen İhale Yasası’nın hep devre dışı bırakıldığını görürüz. Yani akçeli işlerde AK Parti hükümeti, artık hiçbir denetim istemiyor. Osmanlı döneminde Sadrazam Tarhuncu Ahmed Paşa vardır. İlk bütçeyi yapmaya kalkışmıştır, gelir-gider dengesini saydam ve kontrollü hâle getirmeye çalışmıştır. Padişah, bu yüzden onun kellesini almıştır. Ben, bu son Sayıştay teklifinin akıbetini Tarhuncu Ahmed Paşa’nın akıbetiyle benzeştiriyorum. ‘Padişah efendimizin harcamalarını kim denetleyecek’ gibi bir algı görüyorum bu yasa teklifinde.”

AKP: Arkasında başka bir niyet yok

Teklifte imzası bulunan AKP’li milletvekillerinden Recep Özel ise, Taraf ’a, “Bu düzenleme, çok daha hızlı, etkin denetimin sağlanması için hazırlandı. Ayrıca kamudaki işleyişin şeffaf ortamda yapılması ve bir takım yanlış, eksik uygulamaları da önlemek amacıyla getiriliyor. Bunun arkasında ne denetimden kaçmak, ne de harcamaları Sayıştay denetiminden kaçırmak gibi bir niyet var” şeklinde konuştu.


CHP’den TBMM Başkanı’na Sayıştay çağrısı

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, yaptığı yazılı açıklamada, Sayıştay Başkanlığı’nca hazırlanan 132 denetim raporunun TBMM’ye sunulmamasının hiçbir gerekçesi kalmadığını ifade etti ve “TBMM Başkanı, anayasal görevini yerine getirerek, bu raporların TBMM’ye intikalini sağlamalıdır. Bu görev Meclis Başkanı’nın aynı zamanda millete karşı sorumluluğudur” dedi. Öte yandan. “Sayıştay Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin, teklifin görüşüleceği esas komisyon olan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün ele alınması öngörülüyor. Komisyonun CHP ve MHP’li üyeleri, teklife sert tepki göstermişler ve teklifle, Sayıştay’ın yok edilmeye çalışıldığını savunmuşlardı. AKP’nin teklifine karşı, CHP 17 maddelik kendi kanun teklifini TBMM’ye vermişti.

Taraf, 30.04.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.