Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > CHP’den 17 maddelik sayıştay teklifi

CHP’den 17 maddelik sayıştay teklifi
AKP’nin tartışmalara yol açan Sayıştay Kanunu teklifinin ardından CHP, Meclis’i devre dışı bırakan ve son sözü Genel Kurul’a veren önerisini sundu

Sayıştay yetkilileri tarafından “Görevlerini yerine getirmekte zorlanacakları” nedeniyle tepkiyle karşılanan AKP’nin Sayıştay Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne karşı CHP, 17 maddelik kanun önerisini TBMM’ye gönderdi. Sayıştay’ın mâli ve performans denetimi raporlarının Genel Uygunluk Bildirimleri’yle birlikte TBMM’ye sunulmasını sağlayacak bir değişiklik isteyen CHP, kanun teklifiyle Sayıştay’ın görevini uygun, bağımsız ve tarafsız yapmasının sağlanmasını hedeflediğini savundu. AKP’nin Sayıştay raporlarının ilgili kurumlara gönderilmeden önce Rapor Değerlendirme Kurulu’na verilmesini, bu kurul üyelerinin ise tümünün Meclis tarafından seçilmesini öneren maddeleri nedeniyle Sayıştay Kanunu teklifi, ciddi tartışmalara neden oldu. AKP’nin teklifinin Sayıştay’ı siyasileştirmek ve denetim yapamaz hâle getirip etkisizleştirmek amacına yönelik olduğunu savunan CHP ise karşı atağa geçti.

 

Amaç tarafsız Sayıştay

TBMM Başkanlığı’na CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçelebi tarafından sunulan Sayıştay Kanunu’nda kapsamlı değişiklikler öngören 17 maddelik teklifin gerekçesinde “Sayıştay’ın Anayasal görevlerini, Anayasal konumu ve demokratik rejim içindeki işlevi ile INTOSAI Denetim Standartları’na uygun, tarafsız ve bağımsız bir şekilde yapmasını sağlayarak TBMM’nin ‘bütçe hakkı’nın gereği olan denetim yetkisinin gereği gibi kullanılmasına ve görevlerinin etkili bir şekilde yapılmasına olanak yaratmak“ ifadeleri yer aldı.

Sayıştay Başkanı dâhil bütün organların yetkileri ile Mâli ve Performans Denetimi’nin kapsamlarının yeniden tanımlandığı teklifte öne çıkan düzenlemeler şunlar:

Meclise sunum: Sayıştay’ın mâli ve performans denetimi raporları, idareler itibariyle yıllık olarak konsolide edilmesi için, idarelerce cevaplandıktan sonra Genel Uygunluk Bildirimi ile birlikte TBMM’ye sunulacak.

Denetim Kurulu: Denetim stratejisinin belirlenmesi - planlanması programlanmasıperformans ölçüm sistemleri oluşturularak denetimin izlenmesi ve değerlendirilmesi, Sayıştay raporlarının genel kurula sunulmadan önce bütün yönleriyle incelenerek teknik değerlendirmesinin yapılması görevleri Denetim Kurulu’na verilecek.

Kurul üyeleri Sayıştay’dan: “Denetim Kurulu” seçiminde Meclis devrede olmayacak. Kurul, Sayıştay’ın denetim kökenli üyeleri arasından seçeceği bir başkan, dört üye ve altı uzman denetçiden oluşacak.

Kontenjan yarı yarıya: Sayıştay üyelerinin üçte ikisi Sayıştay meslek mensuplarından, üçte biri de diğer meslek kontenjanından olmak üzere 12 yıllığına seçilecek. Sayıştay üyelerinin yüzde ellisi iktidar partisi ve parti gruplarına, yüzde ellisi muhalefet partisi ve parti gruplarına -parti gruplarının üye sayısı oranında- kontenjan olarak ayrılacak.

Gizli oy: Sayıştay üyeleri bu adaylar arasından her siyasi parti grubuna düşen üye sayısı esas alınmak, siyasi parti ve diğer adaylar meslek grubu kontenjanlarına uyulmak suretiyle TBMM Genel Kurulu’nca gizli oyla seçilecek.

Son söz Genel Kurul’da: Sayıştay’ı bağlayıcı olan son söz, Sayıştay Genel Kurulu’nun yetki ve sorumluğunda olacak.

Başkana by-pass: Sayıştay’ın nesnel, bağımsız ve tarafsız görev yapması amacına yönelik olarak Sayıştay Başkanlığı yargı ve karar organı olmaktan çıkarılacak. Yerine benzerleri Danıştay ve Yargıtay’da olan “Başkanlar Kurulu” oluşturulacak. Sayıştay Başkanı, Denetim Kurulu’na başkanlık edebilecek.
 

Taraf, 28.04.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.