Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > 'Taraflar ciddiyetini ispat etmeli'

'Taraflar ciddiyetini ispat etmeli'

PKK, 8 Mayıs'tan itibaren Türkiye sınırından Irak'ın kuzeyine çekileceğini açıkladı. Almanya'nın önde gelen Türkiye uzmanlarından Prof. Dr. Udo Steinbach, süreci DW'ye değerlendirdi.

PKK yöneticilerinden Murat Karayılan dün Kandil Dağı'nda yaptığı basın toplantısında PKK'nın 8 Mayıs'tan itibaren Türkiye sınırları dışına çekileceğini duyurdu. Karayılan'ın açıklamasına göre, "Demokratik çözüm süreci" olarak tanımlanan dönem, 3 aşamadan oluşacak. Birinci aşama geri çekilme süreci, ikinci aşama anayasal çözüm çerçevesinde yapılacak reformlar, üçüncü aşama ise normalleşme sürecinden oluşacak.

Berlin Humboldt-Viadrina İdarî Bilimler Yüksekokulu’nda Ortadoğu/Kuzey Afrika İdarî Bilimler Merkezi'nin başkanı Prof. Dr. Udo Steinbach barış sürecinde gelinen noktayı Deutsche Welle'ye şu sözlerle değerlendirdi: "Bunun hem PKK'nın geri çekilme adımını atması hem de bu sayede oluşan siyasi çözüm süreci bakımından çok dikkat çekici bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Her ne kadar Kandil Dağı'na uzanan yol kısa, siyasi çözüme giden yol daha uzun olsa da…"

'Talepler geniş kapsamlı olacak'

Prof. Dr. Udo Steinbach, siyasi çözümün somut olarak ne şekilde olacağını şimdiden kestirmenin güç olduğu kanısında. Zira Türkiye uzmanına göre, Kürt tarafının talepleri oldukça geniş kapsamlı olacak: "Özerklikten, seçim barajının yüzde 5'e düşürülmesine, Kürt kültürünün özgürleşmesinden, kamu kurumlarında Kürtçe'nin kullanılmasına kadar geniş bir çerçevede talepler olacaktır. Bunlar Türk kamuoyu içinde direniş ya da en azından belli bir güvensizlik ve şüphe ile karşılanacak taleplerdir."

'Ciddi olduklarını göstermeliler'

Steinbach, Türkiye'nin bir dönem ‘baş düşmanı' olarak görülen ve ölüm cezası tehdidi ile karşı karşıya olan PKK lideri Abdullah Öcalan ile müzakere yürütüyor olmasının, Türkiye'de Kürt sorununun çözümü konusunda iyimserlik kaynağı olduğunu belirtiyor. Ancak Steinbach tarafların samimiyetini ortaya koyması gerektiğini vurguluyor: "Türk hükümeti tarafından bakıldığında, bunun yeni bir anayasa ile başkanlık sistemini hayata geçirmek isteyen Başbakan'ın hedeflerine ulaşmak için kullandığı bir taktik mi yoksa gerçekten ciddi bir barış niyetinin göstergesi mi olduğunu henüz bilmiyoruz. Her iki taraf da gelecek hafta ve aylarda ciddiyetlerini ispat etmek zorunda."

'AB ile Türkiye'yi yakınlaştırır'

Bu hafta başında Türkiye hakkında bir rapor açıklayan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi de raporda Türkiye'deki barış sürecine geniş yer vermişti. Raporda sürecin ‘kırılgan' olduğu ve desteklenmesi gerektiği ifade edilmişti. Prof. Dr. Udo Steinbach'a göre, Türkiye'nin Kürt sorununun çözülmesi yolunda attığı adımlar, Almanya ve Avrupa ile ilişkileri açısından da olumlu bir nitelik taşıyor: “Biz bunları sadece memnuniyetle karşılarız. Zira düşünün ki birkaç ay önce Alman sokaklarında büyük huzursuzluklar oluştu bu yüzden. Mannheim'da Kürtler sokaklara döküldü ve şiddet olayları meydana geldi. Bunu 90'lı yıllarda da sürekli yaşadık. Bu Almanya açısından da çok önemli bir adım ve desteklenmesi gerekiyor. Çünkü burada Türkiye'den Türkler ve Kürtler yaşıyor. Kürtler, Almanya'da Türklerden sonra ikinci büyük etnik azınlık. Bu işin bir yanı... Diğer yanı da Avrupa ile Türkiye ilişkileri açısından da yeni perspektifler oluşacaktır. Çünkü Kürt sorununun siyasi çözümü, silahların susması Türkiye ile AB'nin yakınlaşması bakımından da çok büyük bir adımdır.”

dw.de, 26.04.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.