Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > “Egemenliğin şartı saydamlık”

“Egemenliğin şartı saydamlık”

Sayıştay yasa tasarısının saydamlığı ortadan kaldıracağını dile getiren uzmanlar, vergilerin kullanımı üzerinde gizlilik olamayacağını vurguluyor

Türkiye’nin önde gelen iktisatçılarından Prof. Dr. Eser Karakaş, “Milli egemenliğin özü, ödenen vergi gelirlerinin nereye harcandığının kuruşu kuruşuna ve saydam bir şekilde kamu tarafından denetlenmesidir. Bu yoksa milli egemenlik yoktur. Milli egemenliğin gerekli koşulu budur ve Türkiye, bunu yapamıyor” diye konuştu.

Karakaş, AKP’li milletvekillerinin 18 nisanda TBMM Başkanlığı’na sunduğu ve üst düzey Sayıştay yetkililerinin “Teklif, bu haliyle yasalaşırsa Sayıştay diye bir kurum kalmayacak ve kararlar, siyasi hale gelecek” sözleriyle itiraz ettiği “Sayıştay Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ni Taraf ’a değerlendirdi. Karakaş, “Sayıştay Kanunu 1965 tarihli bir kanun. 1982 Anayasası, askerî harcamalara gizlilik esası getirdi. Yıllarca değişmedi bu kanun. AK Parti iktidara geldiği zaman bir kanun tasarısı hazırladı, 2004’te bunu Meclis’e getirdi. Kimsenin anlayamadığı nedenlerden, 2004’te Meclis’e gelen bu yasa tasarısı, daha olumlu bir yasa tasarıydı, 2011’e kadar bekledi kanunlaşmak için. 2011’de bir kanun çıktı. Bu yeni kanunda da, önemli ölçüde gizlilik korundu” diye konuştu.

Teklifle, Sayıştay denetçiliği kadrolarına kurum dışından atama imkanı getirilmesini “Belki de, o kurum taassubunu aşacağı için çok da yararlı olabilir” şeklinde değerlendiren Karakaş, şunları dile getirdi: “2004’te bir anayasa değişikliği yapıldı ve Sayıştay’ın yetkilerini düzenleyen Anayasa’nın 160. Maddesi’ndeki ‘gizlilik’ esası kaldırıldı. Bu gizlilik esasının kaldırılması olumlu ve olumsuz olmak üzere iki farklı yorumlanabilir. Ama siyasi iktidar, kendi yaptığı anayasa değişikliğini yanlış yorumladı. Siyasi iktidar, ‘Anayasal mecburiyet olmasa bile, ister gizlilik esasını uygularım ister uygulamam’ zihniyetiyle tekrar gizlilik esasına döndü. Halbuki böyle yorumlanmaması gerekir. Çağdaş bir kamu denetim anlayışında saydamlık esastır.”

 

Fonksiyon kaybına sebep olur

Eski Savcı Gültekin Avcı da teklife ilişkin, “Böyle bir değişiklik çok doğru olmayacaktır. Kamudaki hukuksuzlukların, yolsuzlukların etkili bir şekilde denetimi açısından sıkıntı doğurur. Bu şekilde bir değişikliğin söz konusu olması, Sayıştay’da fonksiyon kaybına sebebiyet verir” dedi.


Muhalefet, tasarıya karşı

Sayıştay’a ilişkin yasa teklifinin görüşüleceği esas komisyon olan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun CHP ve MHP’li üyeleri, teklife karşı çıktıklarını söylediler. Hükümetin denetimden kaçtığını ileri sürerek “Bunun için Sayıştay’ı iyice yok etmeye çalışıyor” ifadesini kullanan komisyonun CHP’li üyesi İzzet Çetin, teklifin hazırlanması safhasında Sayıştay’ın görüşünün alınması gerektiğini dile getirdi. Çetin, şu ana kadar yapılanlara bakıldığında bu uyulmadığını belirtti. Komisyonun MHP’li üyesi Erkan Akçay da, “AKP iktidarı, kendi yaptığı harcamaların denetlenmesini istemiyor ve Sayıştay’ı adeta yok hükmünde bir kuruma dönüştürüyor. Sonuna kadar buna karşıyız” ifadelerini kullandı.

Taraf, 24.04.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.