Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Erdoğan: Güvenlik güçlerimiz vurdum duymaz değil

Erdoğan: Güvenlik güçlerimiz vurdum duymaz değil
Başbakan Erdoğan, PKK'nın çekilme süreciyle ilgili 'asker çekilenleri vurur mu?' sorularına "Bizim güvenlik güçlerimiz işini çok iyi biliyor" cevabı verdi.

Başbakan Erdoğan, Moğolistan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Türkiye dışına çekilecek olan PKK’lıların askere yakın geçmesi durumunda bir çatışma yaşanıp yaşanmayacağı sorularının işi sulandırmak olduğunu eblirterek ‘herkes işini çok iyi biliyor dedi.

‘Süreç Kürtlere ne getirecek’ sorularına da itiraz eden Erdoğan “Kimse ‘Lazlara, Boşnaklara, Gürcü’ye ne getirecek’ diye sormuyor”. Dedi. Erdoğan şunları söyledi:

Ciddi anlamda hedef sapması var. Türkiye’de hep Kürt, Türk, Kürt sorunu konuşulur. Bu ülkede etnik açıdan bakıyorsak başka etnik unsur yokmuş gibi ele alınıyor. Televizyonda anayasa tartışmalarını izliyorum ‘Kürtlere ne getirecek’ diye konuşuluyor. Kimse ‘Lazlara, Boşnaklara, Gürcü’ye ne getirecek’ diye sormuyor.

Kürt milliyetçiliğine de karşıyız. Kürt’ün nüfusu diğerlerine göre fazla olabilir diye siz diğerlerinin haklarını inkar edebilir misiniz? Onlarında haklarını korumak zorundasınız. Başbakan olarak 76 milyonun haklarını güvence altına almak zorundayım. Biz bu topraklarda et tırnak gibiyiz. Bizi ayırmaya çalışıyor birileri. Buna fırsat vermeyeceğiz. Mesela çözüm sürecine yönelik ekipler Anadolu’ya dağıldılar. Onların karşısında kontra çalışma yapan bir MHP var. Malatya’da filan mesela karşı çalışma yapıyorlar.

İŞİ SULANDIRMA YÖNTEMİ
(Karakol önünden geçen PKK’lılara müdahale olmayacak mı?) Bunlar işi sulandırma söylemleri. Bu konuda laf etmeye bile gerek yok. Ne onlar o kadar bu işte vurdum duymazdır ne de bizim güvenlik güçlerimiz. Herkes işini çok iyi biliyor.

PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN ADIM ATILABİLİR
(Anayasa çalışmaları) Anayasa yapım süreci ile ilgili yetki tamamen Meclis Başkanı’nda. İlave süreler verildi. Şu anda yazılı tekliflerle değerlendiriliyor. Bir iki hafta içinde nihai neticeyi açıklayacaktır. Bu nihai netice açıklandıktan sonra b, c planları devreye girer. Ancak benim partili cumhurbaşkanı düşüncem şunu getiriyor: Şu anda başkanlık sistemine, yarı başkanlık sistemine baktığınızda hepsinin partili olduğunu görürsünüz. Obama, Hollande partilidir. Bunları ayıramazsınız. Almanya’ya gidin Merkel partilidir. Gelişmiş ülkeleri kast ediyorum. Şimdi Türkiye gelişmekte olan bir ülke. Böyle bir ülkede başkanlık sistemi endişelere sevk ediyorsa o zaman partili cumhurbaşkanlığı sistemine veya yarı başkanlık sistemiyle de bu adımlar atılabilir. Kastım benim bu sistemle bir defa bürokratik oligarşiyi yıkmak ve çok daha hızla ve seri olarak karar mekanizmalarını çalıştırmak.

(BDP ile birliktelik siyasi risk mi?) Şu anda parlamentoda olan her partiyle çalışmak tüm partilerin görevi değil mi? Biz anayasa değişikliği yaparken 26 maddede muhalefet birlikte hareket etti. Hatta, parti kapatma ile ilgili düzenlemede BDP bizi desteklemedi, diğer muhalefetle beraber hareket etti. Niyetiniz halis, samimi olsun. Millet zaten samimi niyeti gördü mü, orda gerekli desteği verir. (Üç kritik seçim açılım sürecinde risk mi?) Siyaset bir risktir. İktisat risktir, hatta hayat bir risktir. Eğer bu riskleri göze almıyorsanız yapmayın bu işi. Seçimlerin birleştirilmesi söz konusu değil. Öyle bir niyetimiz, projemiz yok.

Radikal, 14.04.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.