Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Ve gladio Meclis’te

Ve gladio Meclis’te

Türk gladiosu olarak bilinen Özel Kuvvetler Komutanlığı bünyesinde faaliyet gösteren “Beyaz” ve “Siyah Kuvvetler”, mahkemelerden sonra Meclis’e taşındı

Uzun yıllardan beri varlığı tartışılan Özel Kuvvetler Komutanlığı çatısı altında faaliyet gösteren Beyaz, Siyah ve Turuncu Kuvvetler, Meclis’e taşındı. BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, MİT’in Darbeleri Araştırma Komisyonu’na gönderdiği belgeler ile TSK’nın Zirve katliamının görüldüğü mahkemeye ulaştırdığı bilgi notlarını gerekçe göstererek, söz konusu yapılanma hakkında TBMM Başkanlığı’na önerge verdi. Ordu içerisinde paramiliter grupların karıştığı olaylar ile sorumluların ve bu örgüt içinde faaliyet gösterenlerin ortaya çıkarılmasını talep eden Baluken, önergesinde MİT ile TSK’nın ilgili kurumlara gönderdiği belgelere dikkat çekiti.

 

JİTEM’i hatırlattı
İdris Baluken, önergenin gerekçesinde, JİTEM’den başlayarak, Özel Kuvvetler Komutanlığı’yla ilgili bugüne kadar gündeme gelen olayları hatırlattı. 1990’lı yıllarda faaliyet gösteren JİTEM’in, Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde binlerce faili meçhul cinayet, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı, zorla göçe tabi tutma gibi hak ihlalinin yaşanmasına neden olduğunu kaydetti. Toplumsal barış sağlanmadığı için paramiliter örgütlerin faaliyetlerine devam ettiğini vurgulayan Baluken, mahkemeler aracılığıyla gelişen son olayları da hatırlattı. Baluken, MİT’in TBMM’ye gönderdiği belgelerde Hatay’da gömülü mühimmat olduğunu ve 209 kişilik fişleme listesinin açığa çıktığını belirtti. Baluken, Genelkurmay Başkanlığı’nın, Zirve Yayınevi davasının görüldüğü mahkemeye gönderdiği belgede ise Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda Siyah, Beyaz ve Turuncu renklerle kodlanan sivil birliklerle ilgili bilgiler yer aldığını kaydetti.


Yapılanma demokrasiye karşı
İdris Baluken, önergesinin devamında ideal anlamda demokrasinin yerleşmesi için illegal yapılanmalara karşı mücadele verilmesi gerektiğine dikkat çekti ve şu ifadelere yer verdi: “Tüm bunlardan hareketle, Türkiye’de 1952 yılından beri bu tarz örgütlenmelerin olduğu resmi ağızların ifadesi ile açığa çıkmıştır. Türkiye’de var olan toplumsal bellek ile beraber değerlendirildiğinde bu tarz örgütlenmelerin birçok suç işlediği de kabul edilmektedir. Türkiye demokrasisine karşı işleyiş içerisinde olan, Türkiye halklarına birçok acıyı yaşatan ve ordu kurumu çatısı altında kümelenen yapıların açığa çıkarılması, bu yapıları kuran ve yer alan kişiler hakkında gerekli çalışmaların yapılması ve bu yapıların dağıtılması için bir Meclis araştırması talep ediyoruz.”


İsim değiştirmişti
MİT’in Meclis’e gönderdiği belgede, yapılanmanın 1952 yılından beri faaliyet gösterdiği bilgisine yer verilmişti. Seferberlik Tetkik Kurul Başkanlığı’nın 1952’de “Hususi ve Yardımcı Muharip Birlikleri” diye kurulduğu, 1992’de Özel Kuvvetler Komutanlığı adını alarak faaliyetlerine devam ettiği not düşülmüştü. Böylece Türkiye’de 1952’den beri bu tarz örgütlenmelerin olduğu resmi kanallar aracılığıyla açığa çıktı. Toplumsal bellekle değerlendirildiğinde bu örgütlenmenin birçok suç işlediği belirtiliyor.

 

MİT’in raporu önergede
BALUKEN, ÖKK bünyesinde, ağırlıklı olarak sivil unsurlarla faaliyette bulunan Beyaz ve Siyah Kuvvetler’in varlığının resim kurumlar tarafından ortaya konulduğunu ifade etti. Bununla ilgili örnekler veren Baluken, şöyle devam etti: “MİT’in TBMM ‘ye yolladığı Seferberlik Tetkik Kurulu (STK) belgelerinden Hatay’da bir dutluk içerisine gömülü mühimmatın tarifi ve krokisi, mühimmattan sorumlu ‘Oytun Gerilla Birliği’nin raporu, şehri ‘Kurtarılacak Kişiler’, ‘Kuvvetli ve Nüfuzlu Kişiler’, ‘Şüpheli ve Zararlı Şahıslar’ diye ayıran 209 kişilik bir fişleme listesi çıktı Bu evrakla paramiliter örgütlenmeler gerçeği gözler önüne serilmiştir.”
 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.