Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > "Küresel vicdana ihtiyacımız var"

"Küresel vicdana ihtiyacımız var" 
Başbakan Erdoğan, "Küresel vicdana en fazla ihtiyaç duyduğumuz bir çağda yaşıyoruz" dedi.

Erdoğan, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen Birleşmiş Milletler Ormancılık Forumu 10. Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, soğuk algınlığı olduğunu ancak böylesine önemli bir toplantıya katılmak istediğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, 2011'e kadar toplantılarının tamamını New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde gerçekleştiren forumun, 10'uncu toplantısını İstanbul'da yapmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti.

İstanbul'da yapılacak çalışmaların, buradan dünyaya verilecek mesajların, daha yaşanabilir bir dünyanın inşası bakımından son derece önemli olduğuna inandığını belirten Erdoğan, bu kentin çok geniş bir coğrafya için büyük anlam ifade ettiğini, geniş bir coğrafyanın merkezinde bulunduğunu vurguladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeliği esnasında, İstanbul'un "bu kucaklayıcı" vasfından faydalandıklarını dile getiren Erdoğan, "Medeniyetler İttifakı girişimi kapsamında İstanbul'un barış ve hoşgörü mesajlarını tüm dünyaya ilettik ve iletiyoruz. Adayı olduğumuz 2020 Olimpiyatlarını da İstanbul'un bu çok renkli yapısı nedeniyle dünya için bir fırsat olarak görüyoruz" diye konuştu.

Erdoğan, son dönemde yapılan reformlarla, İstanbul'u aynı zamanda küresel bir finans merkezine dönüştürdüklerine değinerek, şöyle devam etti:

"Açıkçası İstanbul, Birleşmiş Milletler için önemli bir merkez olma kapasitesine sahip. Dünya barışı için, medeniyetlerin ittifakı için, hoşgörü için, adaletli bir küresel kalkınma için, İstanbul'un Birleşmiş Milletler'in merkezlerinden biri olmasının son derece isabetli olacağını vurguluyor, bu arzumuzu burada yinelemek istiyorum."

"Derin uçurumlar oluşuyor"

Dünya nüfusunun 7 milyara ulaştığını kaydeden Erdoğan, insanları doyurmak, iş ve ekmek sahibi yapmak için sanayi bölgelerinin, tarım alanlarının, şehirlerin hızla büyüdüğünü belirtti.

Erdoğan, hızlı büyüme karşısında, denizlerin kirlendiğini, akarsuların, göllerin kuruduğunu, ormanların tehdit altına girdiğini ve eko-sistemin hızla bozulduğunu anlattı.

Başbakan Erdoğan, "Bundan daha da vahimi, bölgeler arasında, ülkeler arasında, halklar, hatta tek tek fertler arasında imkanlar, fırsatlar ve şartlar bakımından çok derin uçurumlar oluşuyor, var olan uçurumlar daha da derinleşiyor" dedi.

"Küresel vicdana en fazla ihtiyaç duyduğumuz bir çağda yaşıyoruz"

Başbakan Erdoğan, Somali ziyaretinin ardından Kuzey yarımkürede, Batıda pek çok ülkeye gittiğini, ormanların içine inşa edilmiş, temiz akarsulara sahip, her anlamda bolluk yaşayan ülke ve şehirler gördüğünü ifade ederek, şunları söyledi:

"Somali'de her gece rüyasında bebeği için bir bardak süt gören annelerin tersine, kuzeyde ve batıda, alışveriş arabasını tıka basa dolduran, bir araba yetmeyip arkasına ikincisini takan insanlara şahit olduk. Yanı başında,

kuyulardan petrol fışkırırken sefalet çeken insanlar gördüğümüz kadar 5 bin, 6 bin motor hacimli araçlarında, kendi küçük cennetlerinde yaşayan insanlarla karşılaştık."

"Küresel vicdana en fazla ihtiyaç duyduğumuz bir çağda yaşıyoruz" diyen Erdoğan, şöyle konuştu:

"Sahip olduklarımızı sorgulamak, yoksulları hatırlamak, yoksullarla çok daha fazla empati kurmak zorunda olduğumuz bir sınavdan geçiyoruz. Ancak iletişimin bu kadar yaygınlaştığı, dünyanın küresel köye dönüştüğü böyle bir çağda insanlığın aynı ortak tehditlerle karşı karşıya kaldığı böyle bir zamanda 'Bana ne başkasından' deme lüksüne hiç kimse sahip değildir" diye konuştu.

"Bu hırs böyle devam ederse..."

Başbakan Erdoğan, "Bir parça elmasın, bir gram altının, bir litre petrolün, bir metreküp doğalgazın, bir torba kömürün nerelerden geçip geldiğine, ne tür trajedilere şahit olarak evlerimize ulaştığına artık kafa yormamız gerekiyor" dedi.

Başbakan şöyle devam etti:  

"Bu acımasız rekabet, bu hırs, bu tamah böyle devam ederse, çocuklarımıza bırakacağımız bir dünya var olmayacak.

Dünyada, geçtiğimiz 10 yılda, orman alanlarındaki azalma yıllık ortalama 5,2 milyon hektar düzeyinde gerçekleşti. Buna karşılık Türkiye, son 10 yılda yaptığı ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmaları ile orman varlığını artıran ülkeler arasında üst sıralarda yer aldı."

   
cnnturk.com, 08.04.2013
 
 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.