Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Kışanak'tan akil insanlar eleştirisi

Kışanak'tan akil insanlar eleştirisi

BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak akil insanlar listesinin hükümetin yaşadığı problemleri yansıttığını söyledi.

DİYARBAKIR - BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, bugün kamuoyuna açıklanan akil insanlar listesinde yer alan kişilere karşı farklı bir değerlendirme ve tutumlarının söz konusu olmadığını belirterek, "Ne yazık ki, listede kadın sayısı tatmin edici düzeyde değil. Yine listede çatışma çözümleri konusunda çalışmış, bu konuda akademik bilgisi ve deneyimleri olan akademisyen sayısı yetersiz. Yine Kürt halkının doğrudan kendisini ifade edebileceği, katabileceği isimler konusunda da ciddi derecede eksiklikler olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Diyarbakır'da, aralarında Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın da bulunduğu Şırnak KCK davasını izleyen BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Adliye çıkışında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Kışanak, basın mensuplarının soruları üzerine bugün kamuoyuna açıklanan akil insanlar listesi ile ilgili olarak, "İsmi geçen listede bulunan herkese başarılar diliyorum. Bu konuda hiçbir isme karşı bizim farklı bir değerlendirmemiz ve yaklaşımımız olamaz. Bu ülkede demokrasiye, barışa inanan herkes katkı yapabilir. Bu katkısını ortaya koymalıdır. Bu nedenle söyleyeceğim sözlerin, özellikle listede ismi yer alanlarla ilgili olmadığını vurgulamak istiyorum ve altını çizmek istiyorum. Listede ismi yer alan hiç kimse ile ilgili özel değerlendirme yapmayacağım" dedi. BDP Genel Başkan Yardımcısı Kışanak akil insanlar listesi konusunda konuşmasını şöyle sürdürdü:

"SÜRECİ YÖNETME BİÇİMİ KONUSUNDA PROBLEM VAR"
"Fakat, şunu söylemek istiyorum. Hükümetin bu süreci yönetme biçimi konusunda bir problem var. Hükümet, süreci bir toplumsal uzlaşı ve konsensüs mantığı ile yürütme yaklaşımından uzaktır. Listenin hazırlanma aşamasında da böyle bir yaklaşım söz konusu olmuştur. Bu da en nihayetinde listeye yansımıştır. Toplumun beklentileri var, toplumun tüm farklı kesimlerini kapsayabilecek, bu süreç içerisinde toplumsal uzlaşıya, sürecin doğru bir şekilde ilerlemesine katkı yapabilecek bir çalışma yeterince yürütülemedi. Bunu ifade etmekte fayda var. Bu bundan sonraki çalışmalarda da bir eleştiri olarak kabul edilmeli. Hükümet bu konudaki yaklaşımını ve tutumunu değiştirmelidir. Herkesten daha açık, daha şeffaf yaklaşımlar içerisinde görüş almalıdır, öneri almalıdır, toplumun beklentilerine özen göstermelidir. Bir konsensüs mantığı işletilmelidir. Bunun yapılması gerekir."

"AKİL İNSANLAR LİSTESİNDE KADIN VE AKADEMİSYEN SAYISI YETERSİZDİR"
Kışanak, bu heyetin isminin daha önce akil adamlar olarak belinlendiğini ancak, kadınların, kendilerinin ve toplumun beklentileri konusunda Başbakan'ın da heyetin ismini akil insanlar olarak değiştirdiğini ve kamuoyuna böyle telaffuz ettiğini belirterek, "Ne yazık ki, listede kadın sayısı tatmin edici düzeyde değil. Yine listede çatışma çözümleri konusunda çalışmış bu konuda akademik bilgisi ve deneyimi olan akademisyen sayısı yetersiz. Yine Kürt halkının doğrudan kendisini ifade edebileceği, katabileceği isimler konusunda da ciddi derecede eksiklikler olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

"SİYASET YAPMANIN ZAMANI GELMEMİŞ"

Şırnak KCK davası ile ilgili de konuşan BDP'li Gültan Kışanak, dava dosyasındaki suçlamalara bakıldığında bu ülkede demokratik siyaset kanallarının kimler tarafından nasıl kapatıldığını görebileceğini söyledi. Türkiye'de herkesin 21 Mart'tan sonra Abdullah Öcalan'ın mesajı ile birlikte, "Silahları susturmanın zamanı geldi, artık siyaset yapmanın, demokratik siyaset yapmanın zamanı" sözlerini çokça kullandığını ifade eden Kışanak konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Ama, bugün bu duruşmada verilen karar ile bir kez daha gördük ki, demek bu ülkede halen demokratik siyaset yapmanın zamanı gelmemiş. Mahkemeler ve hükümet bu konudaki tutumunun ne anlama geldiğini kamuoyuna nasıl bir mesaj verdiğini artık sorgulamalıdır diye düşünüyoruz."
Demokratik siyasetin önündeki engellerin kaldırılmasını isteyen Kışanak, "Halk bu ülkede artık demokratik siyasete güvenmek istiyor. Bu sürecin tek güvencesi bu olacaktır. Sürecin manası anlamı özeti budur. Halkın talepleri doğrultusunda siyaset yapmak mümkün mü değil mi, yargı, siyaset, hükümet bu soruya artık net cevap vermelidir. Bu cevaplarını bu duruşmalar da, tutuklamalarda da ortaya koymalıdırlar, cezaevlerinin kapılarını açmalıdırlar, tahliye ve beraat kararlarını vermelidirler diye düşünüyorum. Sürecin ruhuna uygun tutum ve davranış bu olacaktır, zamanın tutum ve ruhuna uygun davranış bu olacaktır" dedi.

"İMRALI ZİYARETİ KONUSUNDA YENİ BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL"
BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, BDP heyetinin İmralı adasını ziyaret edip etmediği ile ilgili bir soru üzerine ise, "Bu konuda bizim kamuoyuna açıklama yapmamızı gerektirecek yeni bir durum söz konusu değildir. Bu konuda partimizin kamuoyuna açıklama yapmasını gerektiren yeni bir durum söz konusu değildir" diyerek yanıt verdi.

Radikal, 03.04.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.