Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > AK Parti’den ‘Başkanlık’ kitapçığı

AK Parti’den ‘Başkanlık’ kitapçığı

Anketlerde desteği düşük çıkan “Başkanlık” sistemini halka anlatmak isteyen AK Parti harekete geçti.

“Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor” başlığı altında seri toplantılar düzenlemeye başlayan Ak Parti, şimdi de “Başkanlık” sistemini halka daha iyi anlatabilmek için aynı başlık altında kitapçık hazırladı.

AK Parti’nin son anketlerinde başkanlık sistemine halk desteği yüzde 40’ta kaldı. MYK’da da bu anketler değerlendirilirken, sistemin halka doğru bir biçimde anlatılamadığından yakınılarak, “Doğru anlatılırsa destek artar” denildi. Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu’nun başında bulunduğu AK Parti AR-GE Başkanlığı’nca illerde “Türkiye Başkanlık Sistemin Konuşuyor” başlığı altında seri toplantılar düzenlenmeye başlandı. Bu çalışmaya paralel olarak da aynı başlık altında “Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor” başlıklı bir kitapçık da hazırlandı. AK Parti yöneticileri, önümüzdeki haftadan itibaren milletvekilleri ve teşkilatlara gönderilmeye başlanacak kitapçıkla, başkanlık sistemine ilişkin kafalardaki soru işaretlerini gidermeyi amaçladıklarını söylediler. 
 

BAŞKANLIK KAYGILARINA YANIT
Hürriyet’in edindiği bilgiye göre kitapçıkta, parlamenter ve başkanlık sistemleri kıyaslanırken, başkanlık sistemine ilişkin eleştiri ve kaygılara da yanıtlar veriliyor. Parlamenter sistemi dünyadaki iyi, başkanlığı ise kötü örneklerle kıyaslamanın doğru bir mantık olmadığı belirtilen kitapçıkta, başkanlıkta olduğu gibi parlamenter sistemde de otoriterleşen yönetimler olabildiğine dikkat çekildi. Darbelerin ve vesayetin nedeni olarak da parlamenter sistemden kaynaklanan siyaset alanındaki geniş boşluklar olduğuna dikkat çekilen kitapçıkta şu görüşler yer aldı:


MUKTEDİR OLMAYAN HÜKÜMET

“Hükümet krizleri, siyasal anlaşmazlıklar nedeniyle parlamento tarafından cumhurbaşkanının seçilememesi, milletvekili transferleri, kısa süreli koalisyonlar siyasal hayatımızın kronik sorunları haline gelmiştir. Bu durum seçimle işbaşına gelen fakat muktedir olamayan hükümetleri çıkarmıştır. Dolayısıyla siyaset kurumunun güçsüzlüğü bu alanda geniş boşluklar oluşması sonucunu doğurmuş, söz konusu boşluklar da vesayet kurumları tarafından doldurulmuştur. Nitekim geçmişte Türkiye’de sıklıkla ortaya çıkan askeri darbeler ve vesayet yönetimi olgusu bu durum ile yakından bağlantılıdır.


KÖTÜ ÖRNEK DOĞRU DEĞİL
Dünyada başkanlık sistemi modeline sahip olup otoriterleşen ülkeler olduğu gibi parlamenter bir hükümet modeline sahip olup otoriterleşen ülkeler de mevcuttur. Türkiye’yi parlamenter sistemle yönetilirken iyi örnek olan İngiltere ile kıyaslayıp, başkanlık sistemi söz konusu olduğunda kötü örneklerle kıyaslamak doğru bir mantık değildir. Türkiye’de seçmen kendisini demokratik teamüllere uygun bir biçimde yönetecek kişileri seçme olgunluğuna sahiptir. AK Parti başkanlık sistemini teklif ederken millete güven duyduğunu da ifade etmiş olmaktadır. Bugün başkanlık sistemine karşı çıkan siyasi partilerin 2007 yılında Cumhurbaşkanını halkın seçmesine yönelik referandumda millete olan bu güvensizliklerinden dolayı ‘hayır’ bloğunu oluşturduklarını unutmamak gerekir.”         

Hürriyet, 01.04.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.