Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Brakisefal* Türkleri

Brakisefal* Türkleri
Halil İnalcık, İlber Ortaylı, Edip Başer, Alev Alatlı, Talat Şalk, Osman Pamukoğlu gibi isimler aynı bildiride buluştu: Türk milletinin adı anayasadan çıkarılamaz

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, HEPAR Genel Başkanı Osman Pamukoğlu, eski bakan Hasan Celal Güzel ve Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın da aralarında olduğu 300 siyasetçi, asker, sanatçı ve akademisyen dün bir bildiri yayımlayarak “Türk ifadesi Anayasa’dan çıkarılmasın” çağrısı yaptı.

Ankara Sürmeli Oteli’nde dün kamuoyuna duyurulan “Türk milletine çağrı” başlıklı bildirinin Kürt sorununa ilişkin çözüm sürecinde yol alındığı bir döneme denk gelmesi dikkat çekti. Toplantıda bildiriyi Prof. Dr. Mustafa Kafalı okudu.

 

“Türk milletini uyardılar”

Prof. Dr. Halil İnalcık, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Alev Alatlı, Hasan Celal Güzel, Emekli Orgeneral Edip Başer, TBMM Eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk, eski bakan Yaşar Okuyan, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, HEPAR Genel Başkanı Osman Pamukoğlu ve DGM Eski Savcısı Talat Şalk gibi isimlerin dahil olduğu 300 kişinin imzaladığı çağrı metninde şu ifadeler yer aldı: “Aşağıda imzası bulunan bizler, Türk Milleti’nin aklı selimine sesleniyor, tarihin bu dönemecinde Türk Milleti adına hareket edenleri aşağıdaki hususlarda uyarıyoruz; Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu ve sahibi olan Türk Milleti’nin adı, vatandaşlık tarifinden ve Anayasa’dan çıkarılamaz. Devletimizin eşit ve şerefli üyeleri olan aziz vatandaşlarımız, ırklara ve mezheplere ayrıştırılamaz. Anadolu coğrafyasında Selçuklu ile başlayıp Osmanlı ile devam eden Türk Milleti’nin kesintisiz egemenliğini esas alan büyük Atatürk’ün kurduğu milli devlet yapısı ortadan kaldırılamaz.”

 

Kafatasları ölçülmüştü

“Türk milletini uyarma” görevini yerine getirdiklerini iddia eden 300 kişinin bildiride kullandığı ifadeler, Cumhuriyet’in ilk dönemlerinde “Türk ırkı”na yapılan vurguyu ve kafatası ölçümlerini anımsattı. Özellikle 1920, 30 ve 40’lı yıllarda kafatası ölçümleriyle Türk ırkının sahip olduğu “brakisefal” kafatasının ülkedeki oranı tesbit edilmeye çalışılmıştı. Eskiçağ mezarlarındaki kafatasları üzerinde antropolojik tetkikler yapılarak “Türk ırkının eskiden beri Anadolu topraklarında var ve hâkim olduğu, Türk ırkının ayrıştırılamayacağı” düşüncesi yaygınlaştırılmaya çalışılmıştı. Antropologlar, insan kafataslarını dolikosefal, mezosefal ve brakisefal olmak üzere üç ana grupta topluyorlar. Türklerin kafatası brakisefal.


 

Türk ırkının özellikleri arasında

Bilim insanları, 20. yüzyılın başlarında insan popülasyonlarını sınıflandırmak için kafatası ölçümüne başvururlardı. Geçmişte ırkçı yaklaşımların belirlenmesinde kafatası ölçümleri sıklıkla kullanıldı. İnsan kafatasları dolikosefal, mezosefal ve brakisefal olarak üç gruba ayrılıyor. Üsten bakıldığında uzun ve düz görünen, dolikosefal tabir edilen kafatasları daha ziyade Avrupalılarda görülürken, oval görünümlü mezosefal kafataslarına genellikle Çinlilerde rastlanıyor. 80 ve üzeri endekse sahip geniş ve kısa görünümlü kafatasları ise brakisefal olarak tanımlanıyor. Bu türdeki kafatasları daha ziyade Türklerde ve Moğollarda görülüyor. Türk ırkının özelliklerinin sayıldığı bazı ırkçı sitelerde de brakisefal kafatası vurgusu yer alıyor. Bu tür sitelerde Türk ırkının özellikleri şöyle sıralanıyor:

 

Mankenlere özgü tanım

Açık ten rengi, düz veya dalgalı saçlar, brakisefal kafa yapısı, düz burun, çok ince veya çok kalın olmayan dudak yapısı, dar olmayan alın, çıkık ve köşeli olmayan yüz kemikleri, az kıllı vücut yapısı.
 

Taraf, 28.03.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.