Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > LAW silahı, Poyrazköy'dekilerle kardeş çıktı

LAW silahı, Poyrazköy'dekilerle kardeş çıktı

Terör örgütü DHKP-C'nin AK Parti Genel Merkezi'ne düzenlediği saldırıda kullandığı LAW'ın Poyrazköy kazılarında çıkarılan silahlarla aynı seriden olduğu tespit edildi. Adalet Bakanlığı'na atılan el bombalarının da birçok eylemde kullanılanlarla aynı olduğu belirlendi. Emniyet güçleri, kimlik bilgilerine ulaştığı saldırganları yakalamak için çemberi iyice daralttı.

AK Parti ve Adalet Bakanlığı’na yönelik saldırıların ardından  olayın anatomisinin Ergenekon’a çok benzediğini söyleyen Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bu açıklamasını teyit eden bir gelişme yaşandı. Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı, iki olayda kullanılan silahlar üzerindeki incelemesini tamamladı. Terör örgütü DHKP-C  tarafından AK Parti'ye yapılan saldırıda kullanılan LAW silahı ile Poyrazköy'deki kazılarda çıkan silahların aynı seriden olduğu ortaya çıktı. Adalet Bakanlığı'na atılan el bombalarının ise bugüne kadar birçok eylemde kullanılan bombalarla aynı tipte olduğu tespit edildi. Emniyet ve adalet teşkilatını hedef alan kanlı terör örgütü, son olarak Adalet Bakanlığı ile AK Parti'ye eşzamanlı operasyon gerçekleştirdi. Tüm delilleri inceleyen uzmanlar, saldırılarda kullanılan patlayıcının özelliklerini saptadı. AK Parti'ye yapılan saldırıda ‘M72-A2 anti tank LAW'  silahı kullanıldığı belirlendi. Adalet Bakanlığı'na da ‘F1 savunma tipi parça etkili Rus yapımı el bombası' ile saldırı yapıldığı kaydedildi. Bombanın 1979 ile 2013 yılları arasında PKK/KCK, Dev-Sol, MLKP, DHKP-C ve Hizbullah tarafından 678 farklı olayda kullanıldığı bildirildi.

Terör örgütü DHKP-C, son altı ayda kanlı eylemleriyle gündeme geliyor. Polis karakollarına saldıran, savcı ve hakimlere yönelik suikast planları yapan, ABD Ankara Büyükelçiliği'ne canlı bombalı saldırı düzenleyen örgüt, son olarak geçtiğimiz hafta AK Parti Genel Merkezi ve Adalet Bakanlığı'na eşzamanlı operasyon düzenledi. AK Parti Genel Merkezi'nde Başbakan Tayyip Erdoğan'ın makam odasının da bulunduğu 8 kata LAW silahı ile saldırılırken, Adalet Bakanlığı'nın ek binasına iki adet el bombası atıldı. Olayı soruşturan Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı, incelemesini tamamladı. Alınan bilgiye göre AK Parti'ye yönelik saldırıda ‘M72- A2 Anti Tank LAW'  silahı kullanıldığı belirlendi. NATO standardında olan silahın, Ergenekon soruşturması kapsamında Poyrazköy'deki kazılarda ele geçen silahlarla aynı seriden olduğu tespit edildi. Adalet Bakanlığı'na atılan el bombalarının da ‘F1 Savunma Tipi Parça Etkili Rus Yapımı El Bombası' olduğu saptandı. El bombalarının 1979 yılından bu yana PKK/KCK, Dev-Sol, MLKP, DHKP-C ve Hizbullah terör örgütleri tarafından 678 farklı olayda kullanıldığı öğrenildi.

Emniyet güçleri, eylemcilerin olay yerine geliş ve kaçış güzergâhlarını da belirleyerek olay yerindeki iz ve delilleri topladı. Bir eylemcinin olay yerine düşürdüğü kıllarından DNA bilgilerine ulaşılarak kimliği tespit edildi. Diğer saldırganın kimliğine de eylemden sonra kaçış güzergâhında bıraktığı parmak izinden ulaşıldı. Kamera kayıtlarından saldırganları tespit eden polis, teröristlerin kaçabileceği illerle de koordine kurarak ülke genelinde çalışma başlattı. Saldırganların il dışına çıkışını önlemek ve yakalamak amacıyla havaalanı, otobüs terminali, Ankara Tren Garı ve Sincan Tren Garı kontrol altına alındı.

Öte yandan, DHKP-C'ye yönelik operasyonlarda gözaltına alınan avukat Taylan Tanay ile avukat Behiç Aşçı'nın fotoğraflarının, Adalet Bakanlığı'na saldırı düzenleyen Hasan Biber'in yazdığı kitabın üzerinde olduğu ortaya çıktı. 2008 yılında yazılan şiir kitabında grevler ve şiddet eylemleri özendiriliyor. Avukat Tanay, geçtiğimiz ocak ayında gözaltına alınmıştı. F tipi cezaevlerini protesto için 293 gün açlık grevi yapan avukat Behiç Aşçı ise bu operasyonun ardından tutuklamaları eleştiren bir basın açıklaması okumuştu. Aşçı, daha önce başka mahkûmları açlık grevine yönlendirmiş ve greve katılanlara vitamin vermemekle suçlanmıştı. Açlık grevinde rahatsızlanan mahkûmlar, kalıcı sağlık problemleriyle karşılaşırken, Aşçı'yı 293 gün süren açlık grevinden Ergenekon tutuklusu emekli Tuğgeneral Veli Küçük vazgeçirmişti.

Zaman, 25.03.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.