Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Putin Ankara'ya geldi

Putin Ankara'ya geldi

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak günübirlik çalışma ziyareti için Ankara'ya geldi. İki ülke arasında bugün imzalanacak enerji anlaşmasının imza törenine İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de katılacak.

Putin, Esenboğa Havalimanı'nda Ankara Vali Yardımcısı Fevzi Güneş, Rusya Başbakan Yardımcı Igor Seçin ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri tarafından karşılandı. Putin'i karşılayan en üst düzey yetkilinin Vali Yardımcısı olması, böyle önemli bir ziyaret için "düşük" bulundu.

CNN TÜRK'e konuşan  Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Analizler Merkezi (TÜRKSAM) Başkanı Sinan Oğan, bu kadar önemli projelerin imzalanacağı bir ziyaret için, söz konusu karşılama heyetinin "düşük" kaldığını söyledi. 
 

Erdoğan ile görüşüyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Putin'in Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki görüşmesi saat 11.45'de başladı. Bu görüşme sürerken, Putin'in Gül ile olan randevusu bir saat ileri atıldı.

Putin, daha sonra Erdoğan tarafından onuruna verilecek öğle yemeğine katılacak. İki Başbakan, Başbakanlık Yeni Bina'da protokol imza töreninin ardından basın toplantısı düzenleyecekler. İmza törenine İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin de katılması bekleniyor.

Putin ve beraberindeki heyet bugün ayrıca 17.00'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Çankaya Köşkü'nde kabul edilecek.

Türkiye'yi 2004 yılında, 500 yıllık diplomatik ilişki tarihinde resmen ziyaret eden ilk Rus lideri olan Putin, son 5 yıl içinde Başbakan Erdoğan ile yapacağı 9'uncu görüşmede, ikili işbirliği, bölgesel ve uluslararası konuları ayrıntılarıyla ele alacak.

Putin'in Ankara temaslarındaki en önemli gündem maddesini enerji konularının oluşturması öngörülüyor. Görüşmelerde Mavi Akım-2 doğal gaz boru hattının İsrail'e uzatılması, Samsun-Ceyhan petrol boru hattı, Güney Akım doğal gaz boru hattı, nükleer enerji santrali ve Tuz Gölü altında doğal gaz deposu inşasının Rus şirketi tarafından yapılması, Türk tırlarına yönelik Rus gümrüklerinde uygulanan sıkı denetim gibi konuların konuşulması bekleniyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin de dün yaptığı açıklamada, Putin'in ziyareti sırasında başta ekonomi ve enerji konuları olmak üzere "çok boyutlu güçlendirilmiş ortaklık şemsiyesi altına giren konuların" ele alınacağını, nükleer enerji alanında bazı anlaşmaların imzalanmasının öngörüldüğünü bildirmişti.

Ziyaret çerçevesinde nükleer enerji dahil çeşitli alanlarda bazı belgelerin de imzalanması öngörülüyor.

Özügergin, ziyaret çerçevesinde imzalanması söz konusu olan bazı belgeleri "Nükleer Enerjinin Barışçıl Amaçlarla Kullanılmasına İlişkin İşbirliği Anlaşması", "Nükleer Kazaların Erken Bildirimi ve Nükleer Tesisler Hakkında Bilgi Değişimi Anlaşması" olarak saymış, bunlara ek olarak "Kültürel Değişim Programı" metni üzerinde çalışıldığını belirtmişti.

Ziyaret çerçevesinde ayrıca kurumsal düzeyde de bazı belgeler bulunduğunu söyleyen Özügergin, imzalanacak toplam metin sayısının bir düzineye ulaşabileceğini kaydetmişti. Enerji işbirliği kapsamında birçok önemli konunun ele alınacağı ziyarette, Güney Akım Projesi kapsamında Türkiye'nin münhasır alanında sismik araştırma yapılması için bir protokolün de imzalanması bekleniyor.

ZİYARET RUS BASININDA

Öte yandan Rus basını, Putin'in Türkiye ziyaretine geniş yer ayırıyor. Bu çerçevede Trud gazetesi, ziyareti, "Putin Türkiye'yi yanımıza çekmeye çalışacak" başlığıyla duyurdu.

Ziyaretin en önemli gündem maddesini Karadeniz'de yeni doğal gaz boru hattının inşasının oluşturduğu belirtilen haberde, uzmanlara göre Rusya'nın Güney Akım projesinden Mavi Akım-2 lehine çekilebileceği kaydedildi. Bakan İgro Seçin'in Türkiye'yi Güney Akım'a katılmaya davet ettiği belirtilen haberde, ancak bu projenin güzergahının hala belli olmadığı ifade edildi.

Haberde, uzmanlara göre, eğer Ukrayna boru hattının topraklarından geçmesine izin vermezse Rusya'nın Mavi Akım-2'ye yönelebileceği belirtildi.

Bir başka uzman da Rusya için Türkiye ile anlaşmanın Ukrayna ile anlaşmaktan daha kolay olacağını söyledi. Haberde, "Rusya'nın Türkiye'den ne istediği" başlığı altında da şu maddeler sıralandı:

"Güney Akım'a Türkiye'yi dahil etmek, o olmazsa en azından projenin gerçekleşmesi için yardımını almak. Ukrayna'nın izin verme ihtimali düşük olduğu için bu projeyi Türkiye'nin karasularından geçirmek. Türkiye'nin Nabucco projesinde fazla aktif olmamasını sağlamak. Bunun yerine Mavi Akım-2'ye Türkiye'nin katılımını sağlamak."

RBK Daily gazetesi de "Avrupa'nın şahı- Moskova ve Ankara yakınlaşıyor" başlığıyla yayımladığı haberde, Samsun-Ceyhan boru hattında işbirliği için anlaşma imzalanmasının planlandığı kaydedildi.

Gazete, Güney Akım'ın Türk karasularına döşenmesi konusunda müzakerelerin yapıldığını ve bunda başarı ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek, "Çünkü Rusya'nın ağır topu Putin bunu sağlamak için Ankara'ya gidecek. Bazı uzmanlar, Samsun-Ceyhan boru hattından Rus petrol devi Rosneft'in yararlanabileceğini belirtiyor" ifadesine yer verdi.

Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant da "Türkiye Rusya'dan ucuz nükleer enerji istiyor ve projeden pay sahibi olmayı hedefliyor" başlığıyla yayımladığı haberde, fiyatın düşürülmesi talebinin mayısta Rus tarafına iletildiği, şimdi projeye Türk tarafının da sermaye koymasının tartışıldığı belirtti.

cnnturk.com, 06.08.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.