Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Demirtaş: Silahlı mücadelenin yüzde 99’u bitti

Demirtaş: Silahlı mücadelenin yüzde 99’u bitti
Abdullah Öcalan’ın “silahlar sussun, PKK sınırdışına çıksın” şeklindeki mesajının okunduğu Diyarbakır’daki Nevruz kutlamalarının ardından açıklama yapan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, “Kürt sorunundan kaynaklı silahlı mücadelenin yüzde 99’u bitti” dedi.

DİYARBAKIR - BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır’daki Nevruz kutlamalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

BDP Eşbaşkanı Demirtaş, kutlamalar sırasında okunan Abdullah Öcalan'ın mesajıyla ilgili olarak "Çok net, çok kararlı bir çağrı, geri dönüşümü olmayan bir çağrı" diye konuştu.

Demokratik reform tedbirleriyle silahın gündemden düşeceğini ifade eden Selahattin Demirtaş, "Kürt sorunundan kaynaklı silahlı mücadelenin yüzde 99’u bitti. Yüzde 1'i hükümete kaldı” dedi.

Demirtaş, yasa çıkarılması halinde PKK üyelerinin sınırdışına çıkmasının Ağustos ayında biteceğini dile getirdi.

Çekilmeyle ilgili olarak komisyon kurulmasını isteyen Demirtaş, “Silahlı güçlerin ülkeden çıkışıyla ilgili iki komisyon oluşturulmalı. Bu komisyonlardan biri resmi, diğeri sivil olmalıdır” diye konuştu.

Selahattin Demirtaş, “Kürt inkarı bitti, kimlik kazanıldı” dedi.

'TÜRK BAYRAĞIYLA İLGİLİ SORUNUMUZ YOK'
Demirtaş, kutlamalarda Türk bayrağının olmamasına yönelik eleştirileri ise “Bizim Türk bayrağıyla ilgili bir sorunumuz yok. Türk bayrağı bu ülkede yaşayan herkesin bayrağıdır. Ancak bayrak dayatması yapanların niyetinin iyi olmadığını düşünüyorum. Irkçı çevrelerin yaptığı dayatma, bayrak önünde diz çöktürme anlayışıdır. Kürtler bundan rahatsız. Türkiye Cumhuriyeti devletinin bayrağından rahatsız değiliz” şeklinde yanıtladı.

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, 4. heyetin de İmralı'ya gitmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

ÖCALAN'DAN TARİHİ ÇAĞRI
Yüz binlerce kişinin katıldığı Diyarbakır’daki Nevruz kutlamalarında Abdullah Öcalan’ın mesajı okunmuştu.

Mesajında “silahlar sussun” diyen Öcalan, PKK’ya “Sınırdışına çekilin” çağrısı yapmıştı.

ntvmsnbc.com, 22.03.2013

 

Demirtaş: Yüzde 1'i hükümete kaldı
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, " Bayrakla sorunumuz yok. Bayrak bir siyasi partinin ve anlayışın unsuru olmaktan çıkarılırsa önümüzdeki nevruzda asılabilir." dedi.

Demirtaş sözlerine şöyle devam etti:

"Kürt sorunundan kaynaklı silahlı mücadelenin yüzde 99 ' u bitti.yüzde'1 i hükümete kaldı.Bu, barış çağrısını almak istemeyenlerin yarattığı tartışmadır. Silahlı güçlerin ülkeden çıkışıyla ilgili iki komisyon oluşturulmalı. Muhalefet Ak Parti ile başedemediği için kürtlerin savaşmasını istiyor. Bayrakla sorunumuz yok. Bayrak bir siyasi partinin ve anlayışın unsuru olmaktan çıkarılırsa önümüzdeki nevruzda asılabilir. Demokratik reform tedbirleri silahı gündemden düşürür. Bu komisyonlardan biri resmi diğeri sivil olmalıdır. Kürt halkı devletin bayrağından rahatsız değildir." 

TÜRK VE TUĞLUK'TAN AÇIKLAMA

DemokratikToplum Kongresi (DTK) Genel Başkanı Ahmet Türk, Bolivya Senöterler Heyeti’nin ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Kürtler’in bundan sonra devletin atacağı adımlara bakacağını belirterek, "Bundan sonra top iktidardadır. Kürtler devletin bundan sonraki pratik adımını bekleyecektir" dedi.

Diyarbakır’da dün yapılan nevruz kutlamalarına katılan Bolivya heyeti, bugün Demokratik Toplum Kongresi Genel Başkanı Ahmet Türk ve Yardımcısı Aysel Tuğluk’u ziyaret etti.  Bolivya’dan gelen Mary Medina Zabaleta, Rossemary Carlo Lucas ve Sonia Guardia Mergel ile asistanları Sandra Qırız’den oluşan heyet, ziyaret sırasında Türk ve Tuğluk’a partilerini tanıttı. Senatörleri görüşmenin sonunda kendi partilerini temsil eden yeşil, kırmızı ve sarı renkli bez rozetleri, Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’un yakasına taktı.

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales’in sosyalist olduğunu belirten Sonia Guardia Melger, "Biz halktan geliyoruz. Bolivya halkı şimdi öndedir. Eskiden bizim ülkemizde milletvekili olmak, zengin olmayı gerektiriyordu. Ama şu anda öyle değil. Ezilen halklarla çok yakınız. Biz eşitlik için erkek ve kadınlarımızla çok mücadele verdik" dedi.

TUĞLUK: KÜRTLER DİRENDİ VE KAZANDI

DTK Genel Başkan Yardımcısı ve Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, Kürtler’in 90 yıldan bu yana haklarından mahrum bırakıldıklarını belirterek, "Kürtler direndiler ve kazandılar. PKK ve onun önderi sayın Öcalan, yeni bir süreç başlattı. Bu süreci artık silahlar değil, demokratik siyasetle haklarımızı alma süreci olarak görebiliriz. Silahlı siyasetten, silahsız siyasete geçiştir. Sayın Öcalan çok önemli bir aktör. Türkiye’de onu terörist olarak gösterseler de Kürt halkı açısından bir önderdir. Yeni bir süreci başlatma cesaretini gösterdi" diye konuştu.

TÜRK: DÜNYA HALA KÜRTLERİ TERÖRİST OLARAK MI İLAN EDECEK?

DTK Genel Başkanı ve Mardin bağımsız Milletvekili Ahmet Türk ise, sadece Ortadoğu değil bütün dünyanın yeniden şekillendiğini ifade etti. Kendilerini inkar edenlere karşı düşmanlık beslemediklerini belirten Ahmet Türk, şunları söyledi:

"Tam tersine halkların kardeşliğini destekledik. Kürt hareketi sosyalist bir gelenekten geliyor. Sayın Öcalan da yıllardan beri halkların kardeşliğinin önemini hep vurguladı. Daha önce silahlı güçler Kürtler’in mücadelesini dünya gündemine taşıyordu. Bugün silahlar sustuğunda artık demokratik siyasetin önemi daha da artacaktır. Türkiye, Kürtler’in taleplerini terörize ederek Kürt halkını dünyanın gözünde boğmaya çalıştı. Kürtler barış için bugün çok önemli adımlar attı. Şimdi Dünya hala Kürtler’i terörist olarak mı ilan edecek? Yoksa bu düşüncelerini değiştirecek mi? Kürtler bunu merak ediyor."

"KÜRTLER ASLA TAVİZ VERMEZ"

Görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan DTK Genel Başkanı Ahmet Türk, "Bundan sonra top hükümettedir. Devletin alacağı kararlardır. Elbetteki bütün gelişmeler hem Kürtlerin daha özgür bir geleceği, hem halkların kardeşliği içindir. Bunun böyle doğru okunması durumunda bir sorun olmayacağı inancındayım" dedi. Devletin, Kürtlerin haklarını görmesi ve kucaklaması gerektiğini belirten Ahmet Türk, "Kürtler devletin bundan sonraki pratik adımını bekleyecektir. Sürecin arkasında olduğumuzu ifade ettik. Öcalan’ın gönderdiği mesaj açık. Bundan sonra top hükümettedir. Hükümetin kucaklayıcı yaklaşımı, barşçıl bir sürecin gelişmesine katkı sunar. Ama mantıklarında bir değişiklik olmadığı taktirde artık süreci çok iyi bilen, demokrasinin ne olduğunu bilen Kürtler de, o özgürlük mücadelesinden asla taviz vermez" ifadesini kullandı.

"BİZİM BAYRAĞA KARŞI DÜŞMANLIĞIMIZ YOK"

Nevruz kutlamalarına ilişkin yapılan bayrak tartışmaları ile ilgili bir soruya Ahmet Türk, "O katliamların yapıldığı zamanlarda bile Kürtler bayramı kutladı. Bizim bayrağa karşı düşmanlığımız yok. Partimizde, grubumuzda bayrak var. Biz siyasi olarak karar alsak bile, birileri onu indirdiği zaman farklı tartışmalara yol açardı. Aslında bu tartışmalar süreçle ilgisi olmaması gereken şeyler. Kürtler ve Türklerin birbirlerini kucaklayacağı bir sürecin altyapısını oluşturmak lazım. Bayrak vardı, yoktu tartışmasının anlamı ve faydası yok" diye yanıtladı.

"BİRLİKTE YAŞAMA MANİFESTOSU"

DTK Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, Öcalan’ın Nevruz’da okunan mesajıyla birlikte Türkiye’de tarihi sürecin başlangıcı olduğunu belirterek, "Ben bir demokratik birlik, birlikte yaşama manifestosu olarak değerlendiriyorum. Kaybet kaybet siyasetinden kazan kazan siyasetine geçiş sözkonusu" dedi. Kürt ve Türklerin bin yıllık kardeşçe yaşamından bahseden Tuğluk şöyle devam etti:

"Artık bundan sonra Kürtler’in haklarının anayasal güvence altına alınması mücadelesini vereceğiz. Sınır dışına çıkma tartışmaları çok yoğun. Sınır dışına çıkılabilmesi için bir takım kurumsal gözlemci heyetlerin olması, meclisin bu konuda insiyatif alması gerekiyor. Sayın Öcalan’ın koyduğu çerçevede bir yaklaşım görüldüğünde, iddia ediyorum, 1 haftada Kürt meselesi çözülebilir. Bu süreci istemeyen bazı provokatif yaklaşımlar olabilir. Bunlara karşı da çok dikkatli olmak zorundayız."

KÜRTÇE DÜZGÜN OKUNAMADI

Abdullah Öcalan’ın Kürtçe mesajının düzgün okunmaması ile ilgili eleştirilerle ilgili olarak da Tuğluk, "Bugün bizler Kürtçeyi bilmiyorsak, bu devletin inkarcı politikasından dolayıdır. Ama kendi dilimize sahip çıkacağız" diye cevaplandırdı.

Hürriyet, 22.03.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.